Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Arsenal heeft met Wilshere eindelijk Engels talent.

Veertien jaar is Arsène Wenger al aan de macht bij Arsenal, een periode waarin hij de Londense club een ander gelaat bezorgde. De Gunners werden onder zijn beleid hip, met goed voetbal. De keerzijde van de medaille: Arsenal was ook een ploeg zonder Engelsen. Even lang als Wenger aan het hoofd staat, werkt ook Liam Brady met de jeugd. Hij legde uit dat het niveau zo hoog is dat Engelse talenten het moeilijk hebben om het te bereiken. Tegenover de BBC zei Brady onlangs dat er voldoende fysiek sterke Engelsen de revue passeerden, maar dat het belangrijkste aspect – hun technisch niveau – ontbrak.

Maar inmiddels hebben ze er eentje: Jack Wilshere. Pas achttien, uit Steven-age afkomstig en op zijn negende al weggehaald bij Luton Town. Technisch sterk, snel en dit seizoen bezig aan de grote doorbraak. Hij startte in zeven van de negen wedstrijden tot dusver, profiterend, het dient gezegd, van wat blessures op het middenveld ( Diaby, Fàbregas) om zich door te zetten. Maar stilaan wordt hij onaantastbaar.

Om hem te harden werd Wilshere, die in september 2008 al in de hoofdmacht debuteerde, in januari nog uitgeleend aan Bolton Wanderers. Daar was Owen Coyle heel tevreden over hem. Naast techniek heeft Wilshere de goeie instelling en vooral veel ambitie. Coyle vergeleek hem al met Lionel Messi, in de manier waarop hij aan de bal komt en op tegenstanders afrent.

Wilshere staat al van kindsbeen af bekend als toptalent. Toen Arsenal hem in 2001 bij Luton weghaalde, aarzelde hij. Hij zag op tegen de afstand, dat het niet om zijn favoriete club West Ham ging en het gegeven dat hij zijn vrienden moest achterlaten. Brady herinnert zich dat David Bentley altijd boven de anderen uitstak, maar dat de linkerpoot van Wilshere ook veel lof losweekte. Toen hij dertien/veertien was, begon Arsenal echt in de jongen te geloven. Nadien begon het polijsten, ook van het temperamentvolle karakter. Als Wilshere zwaar werd aangepakt, kwam er meestal een reactie, verbaal of in een tackle. Dat is stilaan onder controle.

Wayne Rooney verklaarde zich fit voor wedstrijden met Engeland, maar toch hield Alex Ferguson de 24-jarige spits uit de wedstrijdkern voor de verplaatsing van Manchester United naar Sunderland. Rooney sukkelt met de enkel. Goed nieuws voor Fabio Capello, die al Frank Lampard, Jermain Defoe, Bobby Zamora en Theo Walcott met blessures moet missen.

Manchester City liet weten dat het in het voorbije jaar (afgesloten op 31 mei 2010) een verlies maakte van 139,5 miljoen euro. Het seizoen voordien bedroeg het tekort al 106 miljoen euro. De loonlast van de ploeg is 153 miljoen euro, en dat overstijgt al de omzet (144 miljoen euro). Sinds zijn overname van de club, in 2008, spendeerde Sheikh Mansour al 346 miljoen euro op de transfermarkt om van City een topclub te maken.

De Zweed Sven-Göran Eriksson (62) is de nieuwe coach van tweedeklasser Leicester City.

Ligabeker: in de vierde ronde moet Wolverhampton ( Jelle Van Damme) naar Man. United. Newcastle ontvangt Arsenal ( Thomas Vermaelen).

Tottenham is na West Ham ook kandidaat om in 2012 naar het London Stadium, gebouwd voor de Olympische Spelen, te verhuizen. Het stadion zal 80.000 zitplaatsen tellen. Donderdag kregen de Spurs echter ook de toestemming om in Noord-Londen een nieuw stadion te bouwen en de lokale overheid zette het licht op groen voor een uitbreiding van White Hart Lane. Als Tottenham naar het London Stadium vertrekt, betekent het wel dat het in een ander deel van de stad gaat voetballen. Voor fans ligt dat gevoelig. De club wil alle opties openhouden.

Adlène Guédioura brak tegen Aston Villa zijn been. De 24-jarige Algerijn (ex-Charleroi) van Wolverhampton Wanderers zal vier tot zes maanden out zijn.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier