Vrijdag starten in Eugene de Amerikaanse atletiektrials. Sprinter Justin Gatlin hoopt er een statement te maken in aanloop naar de Spelen.

In de honderdmeterfinale, nu zondag, worden drie tickets voor Rio verdeeld. Allicht een gevecht tussen Trayvon Bromell, het pas 20-jarige Amerikaanse sprintwonder dat vorig jaar al brons veroverde op het WK, versus ‘veteranen’ Mike Rodgers (31), Tyson Gay (33) en Justin Gatlin (34). Voor Gatlin zijn eerste belangrijke afspraak van het seizoen. Nadat hij in de winter zijn enkel zwaar verstuikte, bouwde hij met het oog op Rio trager op dan vorig jaar. Toen liep hij in mei al 9.74 in Qatar (nog altijd de snelste tijd sinds 2012,) en tot het WK in Peking, in augustus, dook J-Gat zelfs zeven keer onder 9.83.

Dit seizoen kwam de Amerikaan nog niet verder dan 9.93 (in Rome) en twee keer 9.94 (in Shanghai en Peking). Drie atleten sprintten zelfs al sneller dan Gatlin: de Fransman Jimmy Vicaut (9.86), Femi Ogunode (9.91) en grote rivaal Usain Bolt (9.88). Die maakte onlangs in Kingston grote indruk door zo’n snelle tijd te lopen na een compleet mislukte start. Ook Bolt wil komend weekend een olympisch ticket afdwingen, op de Jamaicaanse trials. Het liefst met een snelste seizoenstijd, om te tonen dat hij in Rio opnieuw de te kloppen man wordt.

Maar ook Gatlin hoopt in Eugene een statement maken. ‘Ik heb getraind zoals Mike Tyson‘, aldus de Amerikaan, belust op revanche nadat Bolt hem vorig jaar klopte op het WK, op zowel de 100 als 200 meter, zijn enige nederlagen op 34 races sinds 2014. Vooral het verlies op de 100 meter had de ex-dopingzondaar aan zichzelf te wijten, door in de laatste vijftien meter te snel voorover te leunen, waardoor Bolt hem alsnog kon passeren, en met één honderdste voorsprong won (9.79 versus 9.80).

‘Alles is een proces. Soms word je beloond, soms maak je pijnlijke momenten mee. Die nederlaag heeft me mentaal alleen maar sterker gemaakt. Dit jaar zal ik die kans wél grijpen. Ik moet alleen mijn vorm juist timen wanneer het er echt om gaat: in Rio’, vertelde Gatlin in Sport Illustrated.

De Amerikaan weigert echter de olympische 100 meter te zien als Het Grote Duel tussen hem en Bolt. ‘Het gaat niet om Bolt vs. Gatlin, maar om Gatlin vs. Gatlin. Zolang ík het maximale eruit haal, ben ik tevreden met het resultaat.’ Al voegde hij daar wel meteen aan toe: ‘Als me dat lukt, dan ben ik er zeker van dat ik Bolt kan kloppen. Ik heb de snelheid, ik moet er alleen voor zorgen dat ik op mijn techniek blijf letten.’

DOOR JONAS CRETEUR

‘Ik heb de snelheid, ik moet er alleen voor zorgen dat ik op mijn techniek blijf letten.’ JUSTIN GATLIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier