Na eerder het bondsparket heeft nu ook het Belgische gerecht vermoedens dat RAEC Bergen zijn promotie naar de eerste klasse in 2002 zou hebben gekocht. Bergen beëindigde de competitie in de tweede klasse als derde, maar won vervolgens de eindronde tegen Ingelmunster, Heusden-Zolder en Zuid-West. Toenmalig clubmanager Jean-Claude Verbist, die ondertussen naar La Louvière terugkeerde, geeft toe dat hij een tijd geleden naar Brussel is uitgenodigd voor verhoor. “Als getuige en slechts één keer”, benadrukt hij. “De politie wilde bijkomende informatie over iets wat toen zou zijn gebeurd.” Wat dat ‘iets’ is, wil Verbist niet zeggen. Dat hij omkooppraktijken zou hebben bevestigd, ontkent hij met klem.

De interesse van de politie voor Bergen heeft ook te maken met de grootse transferfraude die sinds eind 2005 bij de Franse topclub Paris Saint-Germain is ontdekt. Na zijn promotie ging Bergen begin 2003 een samenwerkingsverband aan met PSG. Dat gebeurde op initiatief van makelaar Roger Henrotay. Bergen huurde toen zogezegd drie jonge spelers van PSG voor een half seizoen, onder wie de Nigeriaan Rabiu Baita. Volgens de Franse sportkrant L’Equipe zetten beide clubs, met de hulp van Henrotay, rond Baita een fiscaal gunstige, maar illegale constructie op die moest dienen om een deel van het exuberante loon van PSG-vedette Jay Jay Okocha te betalen. PSG zou Bergen twee miljoen euro hebben betaald, zogezegd voor een optie op Baita, die het vervolgens meteen moest terugstorten aan Okocha. Nieuw is dat het gerecht onlangs op een bankrekening in Bergen sporen zou hebben gevonden van een Parijse storting van ongeveer twee miljoen euro, die nadien meteen zou zijn overgeschreven naar een Luxemburgse rekening op naam van Henrotay.

L’Equipe baseert zich op verklaringen van Rodolphe Albert, de toenmalige financieel directeur van PSG van wie eerder dit jaar een explosief boek verscheen over de grootschalige fraude in zijn ex-club. Sinds vorige week lijkt de affaire in een stroomversnelling te komen : het Franse gerecht heeft toenmalig algemeen directeur Pierre Frelot in verdenking gesteld van medeplichtigheid aan vervalsing. Frelot verliet PSG eind 2003 en werd spelersmakelaar met de portefeuille van Pape Diouf, die toen voorzitter werd van Olympique Marseille. Hij deed verscheidene transfers met juridische bijstand van de Belgische advocaat Laurent Denis. Ook makelaar Ranko Stojic werd vorige maand al in verdenking gesteld in de affaire-PSG.

Jean-Claude Verbist, die op 15 oktober 2003, “één dag nadat Allatta met Brio was afgekomen”, bij Bergen werd ontslagen, besluit met klem : “Over het dossier-PSG ben ik door de politie nóóit ondervraagd. Ik ken Baita, maar van de financiën bij Bergen weet ik niets.”

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier