KAA Gent – Info

Hugo Cuypers © belgaimage

Nieuwkomer – Hugo Cuypers

De absolute transferprioriteit van Hein Vanhaezebrouck: hij wilde Hugo Cuypers afgelopen winter al naar Gent halen. Cuypers kan met zijn werkethiek, zijn slimme looplijnen, zijn pressing op de tegenstander, zijn scorend vermogen en zijn kwaliteit in de combinatie een perfecte aanvulling zijn op het duo DepoitreTissoudali. Vooral omdat die eerste het toch steeds moeilijker lijkt te krijgen om fit te geraken, of te blijven. Een leuke bijkomstigheid van de komst van Cuypers is dat plots ook Gianni Bruno lijkt wakker te schieten. De ex-spits van Lille en Zulte Waregem kende een slap debuutjaar bij de Buffalo’s en mocht (mede door blessureleed) slechts sporadisch opdraven, maar in deze oefencampagne toonde hij zich de meest efficiënte spits.

Malick Fofana
Malick Fofana© DAVID CATRY – belgaimage

Het grote voordeel aan Cuypers is zijn leergierigheid, al veelvuldig geroemd door Wouter Vrancken, de coach die hem bij KV Mechelen introduceerde en zijn vertrouwen beloond zag met een knalseizoen (13 goals en 10 assists). Zo bereidde de tweetalige Luikenaar zijn komst naar Mechelen voor door video’s op te vragen, zodat hij op voorhand het tactische systeem kon ontleden. Dat is niet anders bij Gent. Cuypers denkt mee en vraagt constant feedback. Hij kan tegen een stootje, letterlijk en figuurlijk. Geen wonder dat HVH dol is op hem. Gent betaalde uiteindelijk vier miljoen euro voor zijn wensspits, wat eigenlijk een koopje is gezien de leeftijd van Cuypers: op zijn 25ste moeten zijn beste jaren er nu aankomen.

KAA Gent - Info

De transfer is ook een grote persoonlijke overwinning voor de Waal. Als tiener geloofde Standard – waar hij zijn jeugdopleiding genoot – onvoldoende in hem, waarna hij naar de Cypriotische tweedeklasser Ergotelis verhuisde. Hij legde een eigenzinnig buitenlands parcours af, dat hem een trofee als beste speler in de Cypriotische tweede klasse en een toptransfer naar Olympiacos opleverde, maar echt naam maken kon hij niet op het hoogste niveau. Tot vorig seizoen dus bij Malinwa. Eindelijk gelanceerd!

Anekdotes

1 Retrokraag

Voor het eerst sinds lang stelde KAA Gent nog eens een set truitjes voor dat de algemene goedkeuring kreeg van de fans. Dat heeft veel te maken met de blauw-witte strepen, maar nog meer met het retrokraagje.

2 Ontevreden fans

Minder tevredenheid was er over de abonnementsprijzen. Het goedkoopste jaarabonnement bedraagt 320 euro (225 euro vorig jaar). Daar zijn de play-offs wel al inbegrepen, net als de wedstrijden van de beloftenploeg in 1B.

3 Schorsing

T1 Hein Van Haezebrouck mist door zijn rode kaart tegen Genk en zijn kritische uitlatingen aan het adres van de arbitrage de competitieopener tegen Standard.

Jong talent – Malick Fofana

Een wervelwind. Anders kan je deze 17-jarige diamant uit de Gentse jeugdopleiding niet omschrijven. Toen we hem even aan het werk zagen in de verloren oefenpartij tegen Westerlo, was Malick Fofana het enige lichtpunt bij de Buffalo’s. Met zijn tweevoetigheid, zijn zin voor initiatief, zijn dribbels en vooral zijn explosiviteit voegde hij meteen iets toe aan het spel van de Gentenaars. Hein Vanhaezebrouck nam de tienersensatie mee op stage en zei dat Fofana wel eens een rol van betekenis kan gaan spelen dit seizoen. Ondanks zijn jonge leeftijd, zijn timide karakter (naast het veld) en zijn kleine gestalte staat de flankaanvaller het verst van alle talenten die tijdens de voorbereiding hun kans kregen. Alleen Bram Lagae toonde bij de A-kern ook al de nodige maturiteit. Fofana – kind van een Guineese vader en een Filipijnse moeder – begon bij Denderleeuw en vervolgens Aalst, waar de Gantoise hem vanaf de U10 oppikte. De dribbelkont maakte voor de nationale U17 in 10 wedstrijden al 5 doelpunten.

KAA Gent - Info

KAA Gent - Info
© photonews

3 vragen aan Frédéric Herpoel

Gentkeeper van 1997 tot 2007

Denk je dat de bekerwinst een boost gaf aan de titelambities van dit Gent?

‘Na hun goede eerste periode onder Vanhaezebrouck hebben ze een dip gekend, volgens mij omdat ze hun succes onvoldoende in vraag stelden. Maar met zijn terugkeer zitten ze weer op de goede weg. Hij kent het huis en heeft een ongelooflijke klik met de hele club. Hij wint meteen een nieuwe trofee en op dat succes kan hij nu voortbouwen, met een systeem dat iedereen kent en met versterkingen die er al van bij de voorbereiding bij zijn. Dat is een groot voordeel op de andere topclubs.’

Over continuïteit gesproken: ben je verbaasd dat Louwagie en De Witte er nog steeds de plak zwaaien?

‘Niet echt, het is hun club, hé. In deze tijden kunnen we maar beter koesteren dat een club in Belgische handen blijft. Door hun goede verstandhouding met Vanhaezebrouck geven ze hem ook voldoende inspraak in het beleid. Terecht, dat heeft hij afgedwongen.’

Vanhaezebrouck is een ambitieus man, hij wil op alle vlakken competitief zijn. Kan dat?

‘Elke speler zal beamen dat hij liever wedstrijden speelt dan traint, dus neen, dat je op verschillende vlakken actief bent, is geen nadeel. Zeker in die eerste maanden hoef je niet te kiezen, eventueel wel in een latere fase van de competitie, wanneer je bijvoorbeeld voor een plek in play-off 1 speelt.’

KAA Gent - Info
KAA Gent - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier