KAA Gent – Info

© getty images

NIEUWKOMER JOSEPH OKUMU

Bij KRC Genk bewijzen ze al enkele seizoenen dat er in Scandinavië ( Joseph Aidoo, Omar Colley) behoorlijk wat (onbekend) defensief talent rondloopt. Ook Club Brugge ontdekte daar Odilon Kossounou. KAA Gent haalde in oktober vorig jaar de Noorse rechtsvoetige international Andreas Hanche-Olsen (24) naar de Ghelamco Arena en betaalde aan Stabaek 800.000 euro voor de fysiek sterke en snelle verdediger. Voor de Keniaan Joseph Okumu (24) moest aan de Zweedse vicekampioen Elfsborg een pak meer worden uitgegeven, want naar verluidt kostte de 1,90 meter grote defensieve rots maar liefst 3,5 miljoen euro. De start bij KAA Gent liep wat vertraging op, door een contractuur aan het kniegewricht, maar van de zevenvoudig international wordt aan de zijde van Michael Ngadeu alleszins een kwaliteitsinjectie verwacht.

KAA Gent - Info
© belgaimage

Vreemd parcours

Groot voordeel van Okumu, zo luidt het vanuit de Allsvenskan, is dat hij als rechtsvoetige probleemloos vanop links kan worden ingezet in de driemansverdediging. Daar depanneerde vorig seizoen op het einde van de competitie Bruno Godeau. Op die manier kan Núrio Fortuna, net zoals bij SC Charleroi, een rijtje hoger worden ingezet en daar de concurrentie aangaan met nieuwkomer Christopher Opéri.

KAA Gent - Info

In de Zweedse competitie raakten ze de afgelopen maanden onder de indruk van de kwaliteiten van Okumu: leiderschap, snel, een ideale man om hoog druk te zetten en sterk in de één-tegen-éénduels. Naar verluidt beschikt de Keniaan ook over een uitstekende lange bal, iets wat Hein Vanhaezebrouck graag als troef uitspeelt. Net als Ngadeu kende Okumu een vreemd (voetbal)parcours, via Zuid-Afrika en de Amerikaanse tweede maar ook vierde klasse en bewust clubloos. Technisch verfijnd oogt zijn stijl niet en hij schuwt de risico’s niet, wat hij wel sterk compenseert met zijn fysieke mogelijkheden en duelkracht. Iemand om naar uit te kijken dus.

KAA Gent - Info

ANEKDOTES

1 Groene stroom

Het Gentse bedrijf EnergyVision plaatste 2000 zonnepanelen op de luifel van de Ghelamco Arena, waarmee KAA Gent zelf groene stroom opwekt. Ruim 95 procent zal lokaal in het stadion worden gebruikt. Jaarlijks betekent dit 390.000kWh, goed voor een CO2-besparing van net geen 300 ton.

2 Geen pottenkijkers

De eerste training was niet voor publiek toegankelijk, en de oefenduels tegen Feyenoord, FC Utrecht en Sparta vonden zonder supporters plaats in Nederland.

3 Verspreking

De Franse videoanalist Marc Delcourt had Ivan De Witte niet goed begrepen toen die aangaf geen concrete plaats meer aan zijn ambitie te koppelen. ‘Mijn persoonlijk doel is Europees voetbal. Proberen eindigen bij de eerste drie dus.’

JONG TALENT MATISSE SAMOISE

Wim De Decker was de eerste die het potentieel van de 19-jarige rechterflankspeler opmerkte bij de beloftenwedstrijden. Matisse Samoise debuteerde zo Europees tegen Dinamo Kiev en scoorde zelfs na een prachtige infiltratie tijdens zijn eerste speelminuten in de afstraffing van K Beerschot VA in de Ghelamco Arena. Maar ook Hein Vanhaezebrouck had snel in de gaten dat de lefgozer met een groot loopvermogen en diepgang probleemloos de plaats kon innemen van Alessio Castro Montes.

KAA Gent - Info

Nadat de draver begin december een contractverlenging tot 2023 kreeg, toonde hij uitgebreid zijn potentieel in de Europese play-offs, ook al wilde zijn coach hem liever nog wat sparen. Samoise is een nuchtere jongen, die goed weet van waar hij komt. Want bij de U15 bleek hij door zijn gestalte, gebrek aan kracht en techniek, aanvankelijk kwalitatief niet goed genoeg. Maar het antwoord volgde met de voeten, wat zijn intelligentie en winnaarsmentaliteit bevestigt. Conditioneel is Samoise ook bijzonder sterk.

KAA Gent - Info
© gf

3 vragen aan Tahnee Leece communicatie en social mediateam

Pas op het laatste nippertje haalde KAA Gent een nieuw Europees ticket. Hoeveel voldoening gaf die nieuwe kwalificatie?

‘Enorm veel. Omdat je daarmee de bevestiging krijgt dat het harde werk alsnog wordt beloond. Gedurende het gehele seizoen leven wij bijna samen met de technische staf, de spelers en de andere collega’s binnen de clubwerking. Iedereen streeft daarbij dezelfde belangen na: we willen allemaal het hoogst haalbare bereiken. Het deed dan ook bijzonder veel deugd om na een seizoen vol hindernissen en pech dat doel te halen. De opluchting was groot.’

Welke drie termen associeer jij spontaan met de Buffalo’s?

‘In eerste instantie denk ik aan ‘eigenwijs’, maar dan vooral in de positieve zin van de term. Dat blijft iets typisch Gents. Wij zijn kritisch, soms wat koppig, gaan niet mee met de stroom maar doen ons eigen ding. Maar we zijn ook ‘grappig’, met soms een brutaal kantje. Dit merk je niet alleen bij de supporters, maar ook in de spelersgroep. Regelmatig wordt daar iemand eens echt in de luren gelegd. En ook ‘noest’ zou ik er nog aan toevoegen. Buffalo’s zijn ijverig en staan nooit stil. Dat zit gewoon in ons dna.’

Door welke speler of trainer raakte je ooit in de ban van KAA Gent?

‘Ik kreeg de blauw-witte microbe met de paplepel mee, omdat mijn grootvader en papa altijd gingen kijken. Het was dus logisch dat ik volgde. Vooral Bryan Ruiz trok me helemaal over de streep. Een slangenmens, die zich een weg baande tussen tegenstanders alsof het niets was. Naar mijn mening is hij misschien wel de beste aanvaller die we hier ooit kenden.’

KAA Gent - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier