KAA Gent werkt aan volume én winnaarsmentaliteit

Hein Vanhaezebrouck: tevreden over Giorgi Tsjakvetadze. © belgaimage

In Horst en Jupille leggen de Buffalo’s de basis voor de 2.0-versie onder Hein Vanhaezebrouck.

Frank Arnesen (64, ex-RSC Anderlecht), de td van Feyenoord, speelde zaterdagmiddag de perfecte gastheer op trainingscomplex Varkenoord – in de schaduw van de mythische Kuip – in Rotterdam-Zuid voor voorzitter Ivan De Witte, algemeen manager Michel Louwagie, sportsmanager Tim Matthys, directeur communicatie Patrick Lips en clubicoon Gunther Schepens. Die laatste fungeert niet langer als teammanager, maar is in de nieuwe structuur samen met Head of Football Formation Emilio Ferrera verantwoordelijk voor een meer kwalitatieve jeugdopleiding en betere doorstroming richting A-kern. Dat het laatste half uur de eigen jongeren Bram Lagae (17) en Rune Van den Bergh (18) verdedigend goed standhielden in de 1-1 tegen Leroy Fer en co stemde ook hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck achteraf tevreden.

Vanhaezebrouck heeft er liefst nog een grote spits en eventueel een verdediger bij.

In de perszaal stonden op de muur drie kernwoorden: winnen, trots, betrokken. Achter beide doelen stonden opschriften waarmee ze graag bij Feyenoord worden geassocieerd (respect voor het verleden, vizier op de toekomst; niets is sterker dan dat ene woord), net zoals de leuze (geen woorden, maar daden) tussen beide dug-outs ter hoogte van de middenlijn. Zaken waar ze ook bij de Buffalo’s weer mee willen pronken, nadat vorig seizoen in extremis een Europees ticket werd versierd. Met Valerenga wacht in de Ghelamco Arena op donderdag 22 juli in de Conference League de nummer drie uit de Noorse Eliteserien, een niet te onderschatten opponent.

Terwijl de eerste groepstrainingen op het oefencomplex in Oostakker, de stage in Horst en de tweede oefenpartij tegen FC Seraing volledig achter gesloten deuren plaatsvond, werd de partij op Feyenoord wel via livestream aangeboden. Een pittige week werd het met een stevige fysieke belasting (soms drie sessies per dag), zonder Joseph Okumu, Michael Ngadeu, Sulayman Marreh, Andreas Hanche-Olsen, Osman Bukari, Milad Mohammadi, Anderson Niangbo, Yonas Malede, vertrekker Niklas Dorsch (EK-winnaar met de Duitse U21) en de WK-gangers Roman Bezoes en Roman Jaremtsjoek. Die laatste twee en Mohammadi ontbraken ook voor het tweede luik, dat maandag werd ingezet in Jupille met een teambuildingafzondering. Dino Arslanagic, Dylan Mbayo en Jordan Botaka zijn overbodig en vertoeven in de B-kern.

Vanhaezebrouck kreeg al een pak versterkingen: verdediger Okumu, linkerflankspeler Christopher Opéri, middenvelders Andrew Hjulsager en Julien de Sart, doelman Louis Fortin en aanvaller Gianni Bruno. Liefst heeft hij er nog een grote spits/targetman bij, als alternatief voor Laurent Depoitre, en eventueel nog een verdediger. Ondertussen kent de trainer ook de blijvende werkpunten: het volume vergroten, de onderlinge communicatie op het veld verbeteren (ondanks de vele ervaring), moderne voetballers creëren en de winnaarsmentaliteit verder aanscherpen.

Verheugend was het dat Giorgi Tsjakvetadze al een eerste maal 45 minuten volmaakte tegen Feyenoord, waarna hij met de aangeworven conditie- en revalidatietrainer Bram De Winne (van Zulte Waregem) apart op het B-veld nog verder werkte aan zijn herstel. ‘Hij heeft het nog wat lastig om mee druk te zetten, maar ik vond zijn prestatie toch best in orde’, stelt Vanhaezebrouck. ‘Net als anderen zal Giorgi nu de stap moeten zetten om een moderne voetballer te worden.’ Concreet betekent dit in de zienswijze van de trainer dat de introverte 21-jarige Georgische middenvelder – net zoals aanvoerder Vadis Odjidja, die hij niet wenste te benoemen – vooral bij balverlies nog beter positie moet innemen en de nodige kilometers plus inspanningen leveren in dienst van het collectief. ‘Luisteren, proberen en de belasting opdrijven’, weet de T1. ‘Je moet alles willen winnen: dat is en blijft de basis van succes.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier