De onbekende Bosnische Nederlander Darije Kalezic (41) is de opvolger van Hugo Broos als coach van SV Zulte Waregem. Hij tekende vorige week woensdag voor drie seizoenen, nadat hij de voorbije twee jaar aan de slag was bij De Graafschap, met wie Kalezic promoveerde naar de Eredivisie (via de titel) en als elfde eindigde.

Met de Nederlandse oud-international Peter Boeve, een linkerverdediger die zijn loopbaan afsloot bij Beerschot in 1988, brengt de nieuwe trainer zijn eigen assistent mee. “Wij moeten Zulte Waregem inspireren doordat wij een heel complementair duo zijn”, weet de oud-Ajacied, die ook nog een functie bekleedt als ledenraadslid. “Ik was eerder coach van Kalezic bij RKC Waalwijk, we volgden elkaar en hadden ook vaak ontmoetingen. Ik ben ervan overtuigd dat Darije een toekomstige toptrainer is. Hij heeft niet alleen uitstraling, maar slaagt er ook in om het maximale uit een groep te halen. Wij delen dezelfde voetbalvisie: het publiek zo veel mogelijk vermaken, en met een combinatie van de Nederlandse en Bosnische school kan je een serieuze winnersmentaliteit ontwikkelen.”

Als liefhebber van de Ajaxschool werkt Boeve, die tussen 2000 en 2002 de adjunct was van Co Adriaanse bij Willem II, graag samen met jongeren. “Je mag dat een specialiteit noemen. Ik vervolmaak graag talenten, zoals in het verleden Rafael van der Vaart en Cristian Chivu. Want als je een speler persoonlijk kan begeleiden en individueel beter kan maken, dan heeft dat sowieso een positieve invloed op het collectieve geheel. Voetbal blijft toch een ploegsport.”

Boeve, die binnenkort zijn appartement betrekt op amper 400 meter van het Regenboogstadion, was vooral onder de indruk van het verhaal dat werd voorgehouden door gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper. “Die man maakte een ongelofelijk sterke indruk met zijn project voor de komende drie jaar. Ik zie een snelle denker, een intelligent man die heel open en transparant denkt en communiceert. Hij zorgt voor een warm gevoel en wakkerde ons enthousiasme aan. Ik woon in de Veluwe, dat is midden in Nederland. Zonder veel probleem legde hij die 265 kilometer af om mij te overtuigen van zijn ambities. Zo snel mogelijk de club en de mensen leren kennen, en vice versa, dat is nu de eerste opdracht.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Ik vervolmaak graag talenten.”

Assistent Peter Boeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier