Deze week, op stage in De Panne, hoopt de Bosnisch-Nederlandse trainer Darije Kalezic door middel van individuele gesprekken met alle spelers te achterhalen wat voor verbetering vatbaar is bij SV Zulte Waregem en vooral waar het vorig seizoen verkeerd liep. De eerste trainingsdagen volstonden voor routinier Karel D’Haene (30) alvast om een goed beeld te verkrijgen van de nieuwe coach, die met de flegmatieke Nederlandse oud-international Peter Boeve zijn eigen assistent meebracht vanuit Doetinchem.

“Ik was wel aangenaam verrast door zijn heel gevarieerde trainingsaanpak de eerste drie dagen, waarbij alles met de bal gebeurde”, stelt de centrale verdediger. “Ergens wel een verademing, omdat je weet dat iedereen toch direct bij een nieuwe coach scherp wil staan en goed voor de dag wil komen. Ik had snel het gevoel dat de trainer weet wat hij doet om iedereen te overtuigen. Hij probeerde iedereen wakker te schudden en gaf al antwoorden op de vele vragen die we ons stelden. Zijn communicatie is alleszins helder en bijzonder duidelijk.”

D’Haene wordt voor het eerst geconfronteerd met de Nederlandse school. De aanpassing bevalt. “Ja, want we kregen heel plezante oefeningen”, weet de oud-speler van Antwerp, Trabzonspor en Vestel Manisaspor. “Ik vermoed dat we nu al meer rondo’s afwerkten dan heel vorig seizoen samen. Het lijkt eenvoudig om in groep de bal rond te spelen en twee spelers te doen jagen, maar er zit een duidelijke opdracht achter: wij moeten de bal ongrijpbaar leren maken voor de tegenstander en vooral spelen op balbezit. Vroeger leek dat weleens bezigheidstherapie, waarbij het de kunst was om iemand belachelijk te maken in zijn jagen op de bal. Nu wordt er vooral gehamerd op beheersing, concentratie en alertheid. ( lacht) Je moet ook constant in beweging zijn, het is verboden stil te staan.”

Inzake bezetenheid trekt D’Haene graag de parallel met ex-trainer Francky Dury. Hij ontwaart ook een voetbaldier in Kalezic. “Qua fanatisme doet hij me wel wat aan hem denken. Ook hij probeert zijn trainingen zo simpel mogelijk te houden en hamert op verzorgd voetbal. ( grijnst) Hopelijk kan hij ons ook naar de eerste zes loodsen.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“We moeten vooral spelen op balbezit.”

Karel D’Haene

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier