Kaliningrad

Stadion Kaliningrad © BELGAIMAGE

België speelt morgen tegen Engeland in de Russische enclave Kaliningrad. Waarschijnlijk zullen de spelers laarzen moeten aantrekken, want het stadion is gebouwd op een drassig moeras en begint nu al te kantelen. Supporters raad ik aan om een kaartje voor de pont te kopen, na een fikse regenbui lijkt de stadionomgeving meer op een Waddengebied.

Voor oud-KGB-er Vladimir Poetin is Kaliningrad een prestigeobject als meest vooruitgeschoven post van de Russische federatie. Hier zal en moet natuurlijk gespeeld worden, de wereld moet volgens de Poetindoctrine voortdurend op de hoogte worden gehouden van de Russische expansiedriften. Een continue campagne is hiervan het gevolg, wereldwijd worden hiervoor internettrollen, reclamebureaus en spionnen ingezet.

Wat Rusland overigens in het van oorsprong Pruisische Königsberg te zoeken heeft, niemand die het kan beredeneren, maar voor Poetin is het de springplank naar meer macht ten westen van Rusland. Niet alleen heeft de stad van oorsprong geen biet met Russen en Rusland te maken, de huidige naam van de stad is al helemaal belachelijk. MichailKalinin was president van de Sovjet-Unie, had geen enkele band met de stad en bovendien waren er al twee steden naar hem vernoemd.

De trainer van de plaatselijke voetbalclub Baltika Kaliningrad beweert dat het stadion te vergelijken is met bijvoorbeeld Bernabéu te Madrid. De laatste lettergreep zal waarschijnlijk de enige juiste blijken te zijn, ik ben dit stadion al bij voorbaat beu. En de wedstrijd België-Engeland die in dit stadion wordt gespeeld? Hier de voorspelde uitslag met de intonatie van Frits van Turenhout: null-null.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier