‘Kaminski is beter dan Kalinic’

© BELGAIMAGE

KAA Gent is na het vertrek van Lovre Kalinic op zoek naar een nieuwe doelman.

Voor de opvolging van de aan Aston Villa verkochte Lovre Kalinic kwam AA Gent vorige week tot een akkoord met zowel Thomas Kaminski als KV Kortrijk, voor respectievelijk een contract van 4,5 jaar en een transferprijs van 2,5 miljoen euro. Maar vrijdag werd de transactie door Gentmanager Michel Louwagie opeens on hold gezet omdat de KVK-keeper bij een sprongtest in het UZ Gent niet één keer de vereiste hoogte haalde.

Feit is dat Kaminski dit seizoen lang met een scheurtje en een ontsteking in de voetzool sukkelde en daardoor eind augustus en begin september de competitiewedstrijden tegen KV Oostende, in Charleroi en tegen Genk miste. Die blessure bleef daarna aanslepen, waardoor hij niet voluit kon trainen en hij bij het afstoten pijnscheuten voelde. Toch bleef hij in doel staan, omdat toenmalig KVK-coach Glen De Boeck hem pushte om te blijven spelen, zo zei Kaminski na de trainerswissel. Na de wedstrijd in Oostende op 24 november, na de tweede interlandbreak, verklaarde hij zichzelf eindelijk pijnvrij. Dat was ook aan zijn prestaties te merken. Volgens de medische staf van KV Kortrijk is er met hun doelman niet het minste medische probleem. Bij het afsluiten van dit magazine was nog niet duidelijk of de transfer wel of niet definitief was afgeblazen.

Indien AA Gent afziet van de komst van Kaminski, komt ongetwijfeld Mouscronkeeper Jean Butez (23) weer in beeld. Gent informeerde eerder ook al naar Paul Nardi (24), maar die mag vooralsnog niet weg bij Cercle Brugge. Het zijn drie keepers met wie Eric Deleu al werkt(e). Dat Kaminski boven aan de lijst van AA Gent stond om Kalinic te vervangen, zegt de keeperstrainer van Excel Mouscron absoluut te begrijpen.

‘Thomas is gewoon beter dan Kalinic, en niet alleen met zijn voeten’, lacht Deleu. ‘Hij is intussen geëvolueerd tot een keeper die ook hoog mee kan voetballen, die alert is en kan anticiperen op diepteballen. Daar kan hij nóg op verbeteren, maar ook op dat vlak steekt hij nu al boven Kalinic uit. Het zijn kwaliteiten die het dominante voetbal van AA Gent vereisen. Thomas is een toptalent dat bij Anderlecht altijd de opvolger van Silvio Proto had moeten zijn, maar door omstandigheden is dat dus niet doorgegaan. Nu hij 26 is, is hij in allerlei situaties wat rustiger geworden. Als ambitieuze jonge gast met persoonlijkheid denk je: ik heb talent en ik werk hard dus ik moet in de ploeg staan. Maar zo werkt het niet, zelfs al zie je op training dat je beter bent. Een heel ervaren doelman zet je er niet zomaar naast. Daar moet je leren mee leven. Ik denk wel dat hij intussen begrijpt hoe het allemaal in elkaar zit. Zijn beste jaren moeten nu komen. Het moeilijke in een topclub is dat je de weinige ballen die je krijgt moet pakken, maar daar is hij zeker klaar voor.’

Jean Butez heeft hetzelfde profiel, aldus Deleu, zij het dat hij drie jaar jonger en minder ervaren is. ‘Na onze wedstrijd op Kortrijk in december kwam Thomas naar mij en zei: ‘Amai, niet normaal, die keeper bij jullie in de goal.’ Zijn woorden, echt waar. Ik durf nu al te zeggen: als Butez zo blijft evolueren, is België binnen een jaar te klein voor hem.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier