Rafael Benítez is de opvolger van Gerard Houllier bij Liverpool.

Toeval kan leuk zijn. Vorige week vlogen Gerard Houllier en Rafael Benítez samen naar Portugal. Benítez ging op bezoek in het Engelse kamp, waar hij met Michael Owen en Steven Gerrard ging praten over de uitbouw van Liverpool. Houllier ging dan weer op bezoek bij de Fransen, waar hij een training volgde en wat oude vrienden ontmoette. Op het vliegtuig hadden beiden de tijd om een boom op te zetten over het Engelse voetbal. De commentaar van Houllier achteraf was lovend voor zijn opvolger bij de Reds : “Zijn Engels is veel beter dan ik verwachtte.”

De Engelse pers heeft steile verwachtingen bij de komst van Rafael Benítez, 44 en de voorbije drie jaar succesvol met Valencia. Eerlijk is eerlijk, Benítez erfde de ploeg van topcoach Hector Cuper, die veel talent verzamelde. De Madrileen maakte er een moeilijk te bekampen geheel van, dat onlangs de titel en de Uefabeker won.

Benítez leerde de stiel in de schaduw van Real, waar hij van ’89 tot ’93 werkte met de jeugd en het B-team, alvorens twee jaar lang assistent te zijn van Vicente Del Bosque. In ’95 probeerde hij het zelf als hoofdcoach, aanvankelijk met niet al te veel succes bij Valladolid en Osasuna. Maar in ’97 keerde het tij, bij Extremadura pakte hij de titel in tweede klasse. Twee jaar later deed hij hetzelfde met Tenerife. Vervolgens mocht hij naar Valencia, waar hij zowel in 2002 als in 2004 kampioen werd. Het feit dat hij dit klaarspeelde met een club die lang niet de rijkste van Spanje was, trok de aandacht in Liverpool. Financieel heeft Liverpool het immers niet al te breed, zeker niet vergeleken met de grote drie.

Benítez werd al meteen met twee tegenslagen geconfronteerd. Steeds hardnekkiger zijn de geruchten dat Chelsea zijn zinnen zette op Steven Gerrard, meer nog dan Michael Owen dé man van Liverpool. En een tweede tegenslag : de grote Thaise investering in de club gaat dan toch niet door. Premier Thaksin Shinawatra beloofde dat hij via een grote nationale loterij 63 miljoen pond, bijna 100 miljoen euro, zou investeren in de club. Hij kreeg in eigen land echter zoveel dat hij nu afstapt van zijn plannen. De Thaise premier vraagt nu de privé-sector in zijn land om te investeren in de club. De grootste platenmaatschappij van Thailand toonde al belangstelling, maar vraag is of die zo’n immens bedrag op tafel kan leggen. Wellicht moet Benítez dus met heel wat minder ponden de transfermarkt op dan hem bij het ondertekenen van zijn contract werd voorgespiegeld.

BIRMINGHAM CITY en Chelsea bereikten een akkoord over de overgang van Jesper Grønkjær. Die moet zelf nog met de ploeg van Steve Bruce praten. Birmingham is actief op de transfermarkt, eerder contracteerde het al Muzzy Izzet en Emile Heskey. IAN DOWIE gaat zijn contract als manager van nieuwkomer Crystal Palace met vier jaar verlengen. MANCHESTER UNITED grijpt naast Auxerre-verdediger Mexès, die voor AS Roma kiest. JAVIER DE PEDRO ruilt Real Sociedad voor Blackburn. CHELSEA wordt gekoppeld aan grote namen. Deco (Porto) zou zijn coach Mourinho volgen en volgens de Engelse pers die de nationale ploeg in Portugal volgt, probeert Frank LampardStevenGerrard ook te overtuigen om Liverpool te verlaten. Wayne Rooney is ook een target, maar Everton wil de 18-jarige spits niet laten gaan. (PTK)

(PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier