Het BK respecteerde de waardeverhoudingen.

Vóór het Belgisch Kampioenschap van Hofstade had Sven Nys verklaard: “Ik ken niets van koers als Erwin Vervecken hier kampioen wordt.” Nys ként wat van koers, maar bijna waren zijn woorden hem nog zwaar op de maag gevallen. Een herboren Vervecken – dit seizoen nog nergens mee aan het front – hield Nys en een goed van ziekte herstelde Bart Wellens tot in de laatste ronde in het vizier. De wereldkampioen finishte uiteindelijk op luttele seconden. Het is onbegrijpelijk welke wondere krachten er tijdens een kampioenschap in Verveckens lichaam vloeien. In de eerste koershelft leek de 35-jarige zelfs de sterkste man in koers. Nadien verzwakte hij, zoals voorspeld door Nys, maar Vervecken bleef wel een voortdurende dreiging voor de favorieten vooraan.

Het is ook zeker niet zo dat er gewacht werd op Vervecken of dat Hofstade verwaterde tot een tactische koers. Vooral Niels Albert probeerde er een zware afvalrace van te maken. In zijn eerste BK bij de elite moet Albert gedacht hebben: laat ik er maar eens vol voor gaan, we zien wel waar we uitkomen. De 21-jarige zorgde voor een stunt door na een lekke band, die hem vlot een halve minuut kostte, weer vooraan post te vatten. Dat hij daarmee zijn kansen op de zege kwijt was, besefte Albert ook wel. Daarvoor ging het tussen Wellens en de onvermijdelijke Nys. Een goed ge-timede demarrage en een paar kleine stuurfoutjes bij Wellens beslisten het pleit. De Kannibaal uit Baal maakt daardoor nog steeds kans om de grand slam van het cyclocross te pakken: de klassementen in de Superprestige en de GVA-trofee heeft hij al zo goed als op zak, de Belgische trui is ook binnen en voor het WK van Treviso blijft Nys natuurlijk de evidente favoriet.

Het elite-BK werd nog ontsierd door een valse start, trouwens dit weekend in Hofstade niet de eerste keer. Klaas Vantornout vertrok voor het startsignaal werd gegeven, waarop de rest van het peloton zich ook in beweging zette. Alleen een perplexe Sven Nys reageerde niet en verloor zo meteen zijn goede startpositie. Niemand van de organisatie vond het nodig in te grijpen tegen deze openlijke koersvervalsing. Omdat iedereen zich kon vinden in de uiteindelijke winnaar, kwam er gelukkig achteraf geen heibel van.

De nationale kampioenschappen hadden dit jaar weinig verrassingen te bieden. Stef Boden (junioren), Tom Meeusen (beloften) en Sven Nys zijn dit seizoen duidelijk de besten van hun leeftijdscategorie. Ook in de grote buitenlandse crossnaties werd de wet van de sterkste gerespecteerd. Lars Boom haalde in Sint-Michielsgestel zijn tweede opeenvolgende Nederlandse titeltrui door Thijs Al en Richard Groenendaal af te houden. Francis Mourey domineerde in het Franse Pontchâteau. John Gadret en Arnaud Labbe finishten op respectabele achterstand. En Zdenek Stybar ten slotte, al heel het seizoen de sterkste Tsjech van het circuit, behaalde vrij vlot de nationale titel voor Radomir Simunek en de jonge Lukas Kloucek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier