Zal ManuelPellegrini slagen bij Real? Zijn prestaties bij Villarreal pleiten alvast in zijn voordeel. In vijf seizoen maakte hij van de ‘gele onderzeeër’ een van de beste teams van Spanje en zelfs van Europa, met voetbal van hoogstaande kwaliteit, dat vooral gebaseerd is op een zeer snelle balcirculatie. Tot nu toe oogstte de Chileense coach alleen maar lof, maar de vraag is of dat zal blijven duren. Ook zijn imago van ernstige, gecultiveerde en goed opgeleide man die alle musea van Madrid kent, vier boeken tegelijk leest en ooit een ingenieursdiploma haalde, is geen garantie op succes. Natuurlijk zal hij kunnen filosoferen met JorgeValdano en een boom kunnen opzetten over de economische ontwikkelingen met voorzitter FlorentinoPérez, maar zal zijn boodschap ook aanslaan bij de spelers?

Sommigen vonden het een goed idee van voorzitter Pérez van om van Pellegrini de Pep Guardiolavan Real te maken. Anderen vrezen dat de flamboyante voorzitter misschien toch de bal mis slaat, omdat het gevaar bestaat dat Pellegrini zich als coach tussen al die wereldsterren in de hoek zal laten drummen en hen niet voldoende in het gareel zal kunnen houden. Een opiniepeiling bij de socios rond de vraag wie op dit moment het best het roer in handen zou hebben, had wellicht veel meer stemmen opgeleverd voor JoséMourinho, ArsèneWenger, RafaBenítez of CarloAncelotti dan voor Pellegrini. Maar anderzijds begint hij ook niet aan een op voorhand verloren zaak. Om te voorspellen of het hem zal lukken of niet kan het zogenaamde Riquelme-effect een belangrijke indicator zijn.

Bij Villarreal kon Pellegrini immers op de steun van alle clubleiders rekenen toen zijn Argentijnse ster trainingen begon te missen en openlijk het conflict zocht met de coach. Dat Villarreal het tot in de halve finales van de Champions League had geschopt was grotendeels aan de middenvelder te danken geweest, hoewel hij door het missen van een strafschop ook de droom om in de finale te raken aan diggelen had getrapt. Voorzitter FernandoRoig koos in dat conflict enigszins verrassend niet voor zijn sterspeler, maar schaarde zich meteen vierkant achter de coach, die volgens hem altijd het laatste woord moet hebben. Dat draaide voor de club ook positief uit. Maar wat als pakweg CristianoRonaldo, die bij Manchester trouwens ook al in de clinch ging met Sir AlexFerguson, straks ook hommeles krijgt met Pellegrini? Krijgt de Chileen dan de steun van zijn voorzitter? Of kiest die toch voor de ster rond wie een heel merchandisingapparaat is gebouwd?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier