Luís Fabiano is op weg naar de topschutterstitel.

Met 22 doelpunten voert LuísFabiano (27), de Braziliaanse spits van FC Sevilla, in Spanje de topscorerslijst aan. Vorige zondag was hij op bezoek bij Real Madrid, wellicht vanaf volgend seizoen zijn nieuwe club.

Fabiano is nog niet zo ’n bekende naam in Europa. Dat komt omdat hij op het oude continent lang niet de weg naar de netten vond, terwijl hij in eigen land met de ogen dicht scoorde. Ook zijn eerste twee seizoenen bij FC Sevilla verliepen heel moeizaam, maar dit seizoen is hij echt ontploft. “Vooral mijn goal in de finale van de UEFA Cup in 2006 in Eindhoven was belangrijk”, stelt hij. “Achteraf bekeken veranderde die treffer mijn leven. Ik was eerst een speler die altijd ter discussie stond, maar vanaf dan voelde ik dat de fans me aan het hart drukten. Zonder die goal was ik wellicht naar een andere ploeg gegaan.” Een ander kantelmoment was voor hem toen coach JuandeRamos begin dit seizoen naar Tottenham vertrok. “Van de vroegere trainer kreeg ik inderdaad niet altijd het vertrouwen, maar van zodra ManoloJimenez het roer overnam, verklaarde hij dat hij in mij geloofde en dat hij zou proberen het maximum uit mijn potentieel te halen. Dat vertrouwen en het besef dat ik op een basisplaats mocht rekenen, deden wonderen.”

FrédéricKanouté zag hij daarbij niet als een concurrent. “Wij vinden mekaar blindelings. We doen er alles aan om met FC Sevilla zo succesrijk mogelijk te zijn.” Luís Fabiano zag zijn team een paar weken geleden trouwens al in de CL-finale in Moskou, maar na een onvervalste thriller besliste Fenerbahçe er anders over. “We moeten ons nu op de competitie concentreren. Het is jammer dat we in het begin van het seizoen zoveel punten hebben laten liggen, want anders deden we nu nog mee voor de titel.”

Coach Jimenez mag alvast een deel van de verdienste opeisen dat de kunsten van O Fabuloso, zoals de bijnaam van Fabiano in Brazilië luidt, nu ook in Europa te zien zijn. “De goal die ik tegen Recreativo Huelva maakte zegt alles: je moet veel vertrouwen hebben om zo ’n doelpunt te scoren. In Brazilië zegt men dat een spits maar leeft als hij scoort. Is dat niet het geval, dan gaat hij langzaam dood. Ik ben dan ook supergelukkig dat ik sinds dit seizoen ook in Europa de weg naar de netten kon vinden”.

Robert Pires (34) verlengde zijn contract bij Villarreal tot 2009. De Fransman, die vroeger voor Arsenal speelde, is bezig aan een uitstekend seizoen en behoudt uitzicht op een CL-ticket.

Spanje won de oefeninterland tegen Italië met 1-0, dankzij David Villa. Ondertussen versloegen de Spaanse beloften Kazachstan met 5-0.

Bernd Schuster blijft ook volgend seizoen aan de slag als coach van Real Madrid, zelfs als de club geen kampioen wordt. Dat is althans de belofte die de Duitser kreeg van voorzitter Ramón Calderón.

Ivica Dragutinovic (32 ), de Servische linksachter van FC Sevilla, werd in een Beierse kliniek die gespecialiseerd is in het behandelen van hernia aan de lies geopereerd. Hij zal twee tot drie weken onbeschikbaar blijven.

Johnny Heitinga (24) tekende een contract bij Espanyol tot in 2013. Ze betaalden naar verluidt 10 miljoen euro voor de Nederlandse verdediger, die eerder nooit voor een andere club speelde dan Ajax, waarbij hij zich op zevenjarige leeftijd aansloot.

Betis moet twee wedstrijden op een neutraal terrein afwerken. Dat is de straf die de club krijgt nadat de fans tien dagen geleden de doelman van Bilbao met een fles bekogelden.

Nikola Zigic, de 27-jarige Servische spits van 2m02 die nu voor Valencia speelt, stapt over naar Real Sociedad als de Baskische club promoveert.

Michael Laudrup, momenteel aan de slag als trainer van Getafe, zou wel eens de volgende Deense bondscoach kunnen worden. Morten Olsen noemde hem in ieder geval zelf als zijn mogelijke opvolger.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier