Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorige week dinsdag moest Jean-Marie Philips, CEO van de Belgische voetbalbond, slikken toen hij bij de bondsvoorzitter werd ontboden. Hij kreeg er de vraag of hij geen ontslag wilde nemen. De bond zou hem drie maanden uitbetalen. Omdat in zijn contract sprake is van een ontslagvergoeding van een jaar, weigerde Philips.

Vanwege die weigering startte in de namiddag een rondje telefoneren. François De Keersmaecker belde een groot deel van de leden van het Uitvoerend Comité op, inderhaast gesommeerd voor een vergadering met het ontslag als agendapunt. Philippe Collin, van zijn kant, belde met de vertegenwoordigers van de profliga. Woensdagavond was het ontslag een feit. Philips vertrok vorig weekend met vakantie, tot eind juli. Daarna zien we hem terug: bij Lokeren. Roger Lam- brecht, een tijd voorzitter van de profliga, werkte toen goed samen met Philips. Die wordt dus CEO van Lokeren en gaat namens de club in de profliga zetelen. Daar komt hij Philippe Collin weer tegen, al gaat die slechts sporadisch naar de maandelijkse vergaderingen. Vuurwerk gegarandeerd.

Waarom nu het ontslag? Goeie timing, liet De Keersmaecker in eigen huis vallen, het is rustig nu. Over het waarom bleef hij vager. In het officieel communiqué werd de juridische kennis van de CEO bewust geprezen. Dossierfouten kunnen Philips niet aangewreven worden. Het laatste dat hij afhandelde, was dat van de nieuwe kledingsponsor. Toen Nike afhaakte en vervanger Airness zijn beloften niet kon concretiseren, kwam Philips met Burrda (Qatar) aanzetten. Het contract (jaarlijks 800.000 euro cash en 350.000 euro materiaal) is een veelvoud van het huidige met Nike. Philips, bitter: “Als dat een fout is, neem ik die graag op mij.”

Waarom dan het ontslag? Karakteriële onverenigbaarheden. Michel D’Hooghe zei het eerder al, toen Philips nog voor de profliga werkte: “Als je een brief krijgt van hem, trek je beter een kogelvrij vest aan.” De Keersmaecker had de indruk dat Philips hem tegenwerkte, al volgde hij wel consequent diens juridisch advies. Nog meer gespannen was de relatie tussen Philips en Collin, die als voorzitter van de technische commissie het hele beleid naar zich toe trekt en achter de schermen de echte voorzitter is.

Filips Dhondt, een vertrouweling van D’Hooghe, wordt genoemd als opvolger. In principe komt de plaats wel toe aan een Franstalige, maar David Delferrière, belast met personeelszaken, liet intern al weten geen belangstelling te hebben. Haalt Collin, die een zakenman met verstand van voetbal wil, nog een andere raaf uit zijn hoed? S

PETER T’KINT

De Keersmaeckerhad de indruk dat Philips hem tegenwerkte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content