Iljo Keisse neemt revanche.

Zijn succesvolle jacht op een vierde overwinning in de zesdaagse van Gent had voor Iljo Keisse alles van een mission impossible. Amper tien dagen voor de start was de Gentenaar nog een geschorste renner die in onzekerheid verkeerde over zijn deelname in ’t Kuipke. Bovendien was de pistier van Quick-Step dinsdagavond naar het strijdtoneel afgezakt met koorts, de weerbots van maanden vol stress en emoties.

Liefst 139 dagen was het geleden dat Keisse nog aan competitie had gedaan. Dat kon hem alleen maar zuur opbreken in zo’n uitputtingsslag die een zesdaagse is. Maar het liep dus helemaal anders. Gedreven door revanchegevoelens en op handen gedragen door het kennerspubliek, dat zijn naam scandeerde als weleer, groeide Keisse in een mum van tijd naar een hoog niveau. Met als resultaat een overwinning op karakter, zoals hij het zelf noemde. Keisse sprong deze keer zuiniger met zijn krachten om dan zijn aard hem influistert. Zijn Nederlandse kompaan Peter Schep stond daarbij garant voor de rustige vastheid. Verstandig opbouwen is ook een kwaliteit in een zesdaagse.

De andere ploegen lieten Keisse toe om dag na dag beter in de wedstrijd te komen. Achteraf bekeken schoten zijn tegenstanders niet zozeer tactisch maar conditioneel tekort. De Deense titelverdedigers Alex Rasmussen en Michael Morkov waren minder dominant dan vorige winter. Ook zij waren in Gent aan hun eerste zesdaagse van de winter toe en reden in dienst van Team Saxo Bank al een slopende wegcampagne. Het Duitse pantser Robert Bartko, die in 2007 en 2008 met Keisse zegevierde in ’t Kuipke, gaf bij momenten wel een onverwoestbare indruk. Maar ook hij had met Danilo Hondo een partner die dit jaar al de Giro, de Tour en de Vuelta reed en pas uit een rustfase terugkeerde.

Uiteindelijk kwam de grootste concurrentie voor Keisse nog uit zijn eigen Oost-Vlaanderen. Kenny De Ketele kwam goed gerodeerd uit de zesdaagsen van Amsterdam en Grenoble, begon met een vliegende start in Gent en leek zondag met een ultieme aanval even op weg om definitief uit Keisses schaduw te treden. Maar voor de eindwinst kwam Ketelke met Leif Lampater op de cruciale momenten nog snelheid (en dus punten) te kort. Hoe dan ook heeft de 25-jarige oud-winnaar van de toekomstzesdaagse opnieuw een stap voorwaarts gezet en een streep onder een rotjaar getrokken. De toeschouwers, die in totaal bijna met 42.000 waren, dromen nu al van een koningskoppel Keisse-De Ketele.

Bij gebrek aan één overweldigend blok bleef de zeventigste zesdaagse opnieuw spannend tot in de laatste ploegkoers. Nergens beter dan in Gent slagen de organisatoren erin om elke renner een stem te laten meezingen in het totaalspektakel. Desnoods zelfs letterlijk. De Argentijn Sebastián Donadio werd op 31 ronden gereden, maar verzorgde tussen twee baannummers door de sfeer met zijn vertolking van Angels van Robbie Williams. Het was voor het dolenthousiaste publiek in ’t Kuipke maar een van de vele kiekenvelmomenten, zoals de overgelukkige Keisse het zo sappig zou uitdrukken.

door benedict vanclooster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier