Karim Adeyemi – Club: RB Salzburg

Karim Adeyemi © BELGAIMAGE

De 19-jarige Duitse aanvaller en nieuwbakken international drukt met het uitlokken en omzetten van penalty’s nu ook zijn stempel in de Champions League.

Heel wat superlatieven worden tegenwoordig bovengehaald om de kwaliteiten van deze in München geboren spurtbom te omschrijven. Karim Adeyemi, de zoon van een Nigeriaanse papa en een Roemeense mama, vertoefde tussen 2009 en 2011 bij Bayern München, maar slaagde er nooit in om bij de meervoudige Duitse kampioen door te breken. Dan moest het maar gebeuren via een omweg, want het ook in Beieren gelegen SpVgg Unterhaching liet de kans niet liggen om dit jonge talent in huis te halen.

Het was RB Salzburg dat de linkspoot in juli 2018 voor 3,35 miljoen euro – toen een recordbedrag voor een minderjarige Duitse voetballer – weghaalde bij de U19 van Unterhaching. Het stalde hem eerst bij zijn amateurpoot FC Liefering in de Oostenrijkse tweede klasse.

Begin 2020 keerde Adeyemi al terug en verlengde hij meteen zijn overeenkomst tussentijds tot 2024. ‘Karim is een van de snelste en gevaarlijkste spelers die we ooit hadden’, beweert Christoph Freund als sportief directeur van RB Salzburg.

Ondertussen bedraagt zijn transferwaarde 20 miljoen euro. Een bedrag dat blijft verhogen, zeker nadat Adeyemi afgelopen zomer met de Duitse U21 van Stefan Kuntz Europees kampioen werd en de nieuwe bondscoach Hansi Flick hem lanceerde en als invaller zag scoren bij de Mannschaft tegen Armenië (6-0) op 5 september. Met zijn treffer werd de huidige topschutter in Oostenrijk (8 goals in 10 duels, waaronder twee strafschoppen) de jongste doelpuntenmaker ooit bij de nationale ploeg.

Door zijn snelheid is Adeyemi moeilijk af te stoppen.

Door zijn snelheid is Adeyemi moeilijk af te stoppen, wat wordt geïllustreerd door het aantal overtredingen dat op hem wordt begaan in de zestien meter. Vier van die fouten hebben in de laatste drie partijen geleid tot een strafschop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier