KAS Eupen – Info

Jason Davidson © belgaimage

Nieuwkomer – Jason Davidson

Bij Eupen kijkt men nog het meest uit naar Chelseajeugdproduct Christie-Davies, die al met Storck samenwerkte bij Cercle en in Slowakije en onder Klopp voetbalde in de Premier League. Maar de meest kleurrijke nieuwkomer is de 31-jarige Australiër Jason Davidson, actief als linksachter of linkshalf.

Eupen is al Davidsons twaalfde club, België zijn achtste voetballand (zijn opleidingsjaren in Japan niet meegerekend). Hij speelde 140 eersteklassewedstrijden in zeven verschillende landen. Eerst in Portugal, daarna Nederland, Engeland, Kroatië, Slovenië, Australië en Zuid-Korea. Zijn meeste wedstrijden werkte hij af in de Eredivisie (66) met Heracles Almelo en FC Groningen. In clubverband kwam hij het vaakst in actie voor Heracles (51 matchen) en voor Huddersfield Town in de Engelse Championship (30 wedstrijden).

Zijn moeder was de dochter van Griekse immigranten, zijn vader had een Japanse moeder. Tussen 2012 en 2015 kwam hij maar liefst 22 keer uit voor de Socceroos waarmee hij in 2014 ook het WK in Brazilië speelde. Dat leverde hem een transfer op naar de Premier League, maar bij West Bromwich Albion – waarmee hij slechts twee wedstrijden in de hoogste klasse afwerkte – leek zijn carrière als international voorbij. Niet, dus.

Afgelopen seizoen werd hij, na zijn terugkeer uit Zuid-Korea, vicekampioen met Melbourne Victory, de club uit zijn geboortestad. Dat leverde hem na zeven jaar nog eens een nationale selectie op. Bondscoach Graham Arnold (ex-spits bij Club Luik en Charleroi) zette hem in juni in de basis in de vriendschappelijke interland tegen Jordanië, maar in de daaropvolgende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Peru, waar Australië zich plaatste voor de eindronde, zat hij niet in de selectie.

De Davidsons zijn een voetbalfamilie. Vader Alan Davidson speelde ook als prof, vooral in Australië, maar ook één seizoen in Engeland (bij Nottingham Forrest) en vier jaar in Maleisië. Hij was tussen 1980 en 1991 51 keer international bij de Socceroos.

Anekdotes

1 Lekker lokaal

Eupen kleurt steeds meer lokaal. In 2020 was Marciano Aziz de eerste echte Eupenaar in het eerste elftal sinds de promotie naar 1A in 2016. Vorig jaar werden rechtsachter Lambert en middenvelder Magnée titularis. In de voorbereiding kregen vijf regiospelers uit de eigen opleiding speelminuten: naast Magnée en Lambert zijn dat Offermann, Oger en Turco.

2 Grote opkomst

De oefenwedstrijd tegen buur en Duitse vierdeklasser Alemania Aachen lokte 2199 toeschouwers. Dat is meer dan de opkomst vorig jaar bij ruim de helft van de thuiswedstrijden.

3 West-Vlaamse fan

De eerste open training in jaren trok 50 toeschouwers. Onder hen ook een geboren West-Vlaming. Als Esseveesupporter verhuisde hij na zijn pensioen naar Eupen en al sinds het seizoen 2010-2011, volgt hij de club trouw.

Jong talent – Rune Paeshuyse

Verbazing alom toen de 20-jarige Rune Paeshuyse vriendelijk bedankte voor een nieuwe profcontract bij KV Mechelen, waarmee hij net zijn debuut in de hoogste klasse had gemaakt. Paeshuyse begon als spits in de jeugd bij Turnhout maar werd bij de U17 in Mechelen omgeschoold tot een moderne rechterverdediger. Op zijn 17e tekende hij in 2020 voor KV zijn eerste profcontract maar koos nu voor het avontuur bij Eupen, dat volop de kaart van de jeugd trekt en in hem geïnteresseerd raakte omdat hij op verschillende verdedigende posities inzetbaar is, ook op het middenveld. ‘Ik zie hier meer speelkansen, een jonge groep ligt me beter’, legde de centrale verdediger uit, die ook al speelde voor de Belgische U19 in februari 2020 (tegen Luxemburg). Bij de Panda’s gaat hij centraal achterin de concurrentie aan met twee andere nieuwkomers, de Tsjech Kral en de Sloveen Gorenc. Op de rechterflank heeft Eupen al Lambert, één van de revelaties van vorig seizoen en de van Genk overgekomen Van Genechten.

Rune Paeshuyse
Rune Paeshuyse© JOHN THYS – belgaimage

KAS Eupen - Info
© photonews

3 vragen aan Siebe Blondelle

Recordhouder met meeste wedstrijden voor KAS (134)

Wat verbaasde je het meest het afgelopen seizoen?

‘Die fantastische start. De bedoeling was om een jaar eerder mee te dingen voor PO1. Toen is dat niet gelukt. Vorig jaar had ik dat niet gedacht. Misschien hielp het dat er weinig nieuwe spelers kwamen, de machine draaide gewoon door. Maar de kern was niet groot genoeg om dat vol te houden. N’Dri bevestigde wat ik eerder in hem zag. Superexplosief, een gevaar voor iedere verdediging en een mooi profiel voor België: hij is snel en zoekt altijd de diepte. Lambertvond ik ook heel coachbaar en een plezier om mee te trainen. Knap dat hij doorbrak.’

Wat verwacht je dit seizoen?

‘Veel jonge buitenlanders in een nieuwe competitie, dat is altijd moeilijk in te schatten. Pluspunt is dat ze een trainer hebben die de Belgische competitie goed kent. Met Prevljak behouden ze een hele goeie spits: snel, kan een bal vasthouden en uit het niets een doelpunt maken. De vraag is of hij het mentaal kan opbrengen nog een jaar voor Eupen te spelen.’

Wat maakt spelen voor Eupen anders dan voor andere clubs?

‘Eupen is familiale club, maar ook een groot dorp waar iedereen mekaar kent. Ik was er al die jaren graag. Je weet dat je er voor weinig volk speelt, maar je hebt er als speler niet te klagen. Dat ze al zeven jaar het behoud verzekerden, vind ik wel straf, dat had ik niet gedacht. Dat Aspire doorgaat, is goed nieuws. De algemene verwachting was dat ze met het WK in Qatar zouden stoppen.’

KAS Eupen - Info
KAS Eupen - Info
KAS Eupen - Info
KAS Eupen - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier