KAS Eupen – Info

Basiskern blijft

Vorige zomer haalde KAS Eupen na het trainingskamp in de voorbereiding nog veertien nieuwe spelers. Een duiventil was het toen, met bijna elke week een nieuwe ronkende naam; er werd toen niet op een euro gekeken voor de kwalitatief sterkste en duurste kern ooit in Eupen. Het leverde dan wel voetbal op van hoge kwaliteit, door de veel te grote kern vol ervaren spelers kwam jong talent amper aan bod. Het doel, een plaats bij de eerste acht, werd bovendien niet gehaald; Eupen eindigde twaalfde.

Perspectief

Prompt werden alle plannen omgegooid. Van de aangekondigde integratie van Qatarese internationals kwam niets en de geldkraan vanuit Doha ging dicht. Alle gehuurde spelers plus wie eind contract was ( Adriano) vertrok. Ook de twee doelmannen werden verkocht, want dit KAS Eupen moet flink de broeksriem aanhalen en dus vooral besparen op de loonlast. Niet simpel, met veel sterkhouders nog onder contract die niet meteen van plan zijn om elders een stuk minder te gaan verdienen.

Het grote voordeel is dat KAS na jaren nog eens met een quasi volledige kern de voorbereiding aanvatte en dat de jongeren die mochten meetrainen voor het eerst perspectief krijgen op speelminuten. Alleen in doel (waar Ortwin De Wolf en Théo Defourny vertrokken) en op de linksachter (de enige overgebleven linksback Silas Gnaka voetbalt op de OS) speurt KAS nog naar betaalbare versterking. Op de tien moet de jonge Luikenaar Jérôme Déom de vervanger worden voor de van Anderlecht gehuurde Knowledge Musona. Verder komt er alleen nog versterking als er spelers verkocht worden.

KAS Eupen - Info

Behoud

Terwijl een groot deel van de basisploeg bleef, veranderde de technische staf helemaal. Voor de nieuwe trainer Stefan Krämer is Eupen zijn eerste club in een hoogste klasse, de eerste in het buitenland en ook de eerste waar hij in het Engels zal coachen. Hij wil met enthousiasme en een sterk collectief het wegvallen van individueel talent compenseren, maar als nog meer sterkhouders vertrekken, wordt de spoeling op sommige posities wel dun. Achterin heeft hij bij de competitiestart met Benoît Poulain, Jordi Amat en Andreas Beck ervaring zat, en met Emmanuel Agbadou een enorm talent. Op het middenveld is er met Edo Kayembe, Jens Cools en Stef Peeters een goeie mix, terwijl vooraan het duo Smail Prevljak-Julien Ngoy meer dan eersteklassewaardig is.

KAS Eupen - Info

Eupen moet ook op zoek naar een nieuwe identiteit, na het gedwongen vertrek van de laatste cultuurbewaarders à la Nils Schouterden en Siebe Blondelle vorig jaar. Van de ploegfoto van drie jaar geleden blijven enkel Gnaka en invallersdoelman Abdul Nurudeen over.

Als de nieuwe Duitse trainer zijn enthousiasme op de groep kan overzetten en Eupen verliest in augustus niet te veel sterkhouders (Ngoy en Agbadou bijvoorbeeld) moet het zonder al te veel moeite het behoud verzekeren. Anders wordt het, zoals vrijwel elk jaar, knokken om nog een jaar langer in 1A te blijven.

KAS Eupen - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier