Het EK drijft de marktwaarde van de aanwezige spelers flink omhoog. Voetbalmakelaars wrijven zich in de handen. Het wordt een lange, hete zomer, met vooral veel geldgerinkel.

Mino Raiola houdt zijn mobieltje zo tegen zich aan gedrukt dat het in zijn stevige wangen wegzinkt. Hij zit in een terminal van de Parijse luchthaven Charles De Gaulle, voor zijn voeten staat een bruine aktetas. Raiola fluistert. Wie zou hij aan de lijn hebben? De sportdirecteur van Real Madrid? Van Manchester United? Of van Dortmund?

Raiola (48) is een van de machtigste voetbalmakelaars ter wereld. Hij is de vertrouwensman van Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Romelu Lukaku. Zijn spelersportefeuille heeft een geschatte waarde van een half miljard euro. Deze zomer wil hij zijn schatten te gelde maken.

Pogba’s waarde vergeleek Raiola onlangs nog met een schilderij van Claude Monet, de bekende Franse impressionist. Voor minder dan 100 miljoen niet te krijgen. Lukaku, die met de Rode Duivels twee keer scoorde, is alleen nog betaalbaar voor de allerrijkste clubs. Voor Zlatan, die net van PSG naar Manchester United verhuisde, zou Raiola een loon van 725.000 euro bedongen hebben. Per week.

Voor makelaars als Raiola, die tot 20 procent van de transfersommen of het inkomen van hun klanten verdienen, was het voorbije EK één groot feest.

Een doelpunt, een assist, één briljante wedstrijd joeg de marktwaarde van een speler meteen omhoog. Alle belangrijke voetbalmakelaars reisden een maand door Frankrijk, niemand wilde hét moment voor de juiste deal mislopen.

DRAXLER

Een paar uur voor de achtste finale tussen Spanje en Italië arriveert een limousine van PSG aan het Parijse Gare de Lyon. Op de achterbank zit Maik Barthel, makelaar van de Poolse kapitein Robert Lewandowski.Barthel heeft nog een uur voor zijn trein vertrekt. Hij sloft zichtbaar vermoeid naar het luxerestaurant in het station en bestelt gebraden vlees, een maaltijd van 40 euro, die hij in een recordtempo naar binnen werkt. Zijn telefoontje ligt naast hem. Met een volle mond verdien je geen geld. ‘Dit EK is één grote voetbalbeurs’, zegt hij, terwijl hij haastig kauwt en slikt. ‘Iedereen hoopt hier dé zaak van zijn leven te doen.’ Hij geeft het voorbeeld van de Pool Michal Pazdan.’Voor dit EK kenden alleen de echte insiders hem. Hier heeft hij getoond dat hij top is, nu zit half Europa achter hem aan.’ De telefoon gaat, Barthel begroet zijn gesprekspartner in het Engels en verwijdert zich. Even later keert hij gehaast terug, grabbelt zijn aktetas mee en verdwijnt. Terug aan tafel zegt hij: ‘Veel Albanese, IJslandse of Hongaarse spelers hebben op dit EK hun marktwaarde met 400 procent verhoogd.’ Opnieuw rinkelt zijn telefoon. Tijdens dit EK krijgt hij 40 procent meer aanvragen van clubleiders dan op het vorige EK in 2012. Veel clubs zijn erg nerveus, zegt hij. Dat is goed nieuws voor mensen als hij.

Wanneer er contact is met een club, probeert de betrokken makelaar de familie of de vrouw van een speler aan de lijn te krijgen, ‘om te weten te komen of een speler überhaupt een transfer wil.’ Is dat het geval, wordt aan de clubs waar de spelers nog onder contract liggen gevraagd of een transfer bespreekbaar is. En zo ja, voor hoeveel geld. ‘Ik praat tijdens een toernooi nooit met een speler zelf’, zegt Barthel. ‘Dat doen alleen amateurs. De spelers moeten met een fris hoofd helemaal op dit EK gefocust zijn.’

Niet iedereen houdt zich aan die gedragslijn. Na zijn goal tegen Hongarije regende het aanbiedingen voor Michy Batshuayi. De jonge spits van (toen nog) Marseille kreeg de dagen voor de kwartfinale tegen Wales aanbiedingen van Juventus, Crystal Palace en West Ham. Uiteindelijk kocht Chelsea hem voor 40 miljoen. Voor het EK werd Batshuayi’s marktwaarde op 15 miljoen geschat.

Voor het EK zei de Duitse bondscoach Joachim Löw vlakaf dat hij geen enkele makelaar in het spelershotel wilde zien. Hij maakte zijn spelers duidelijk dat ze zich tijdens het EK niet met clubtransfers mochten bezighouden. Dat kan Julian Draxler, vorig jaar van Schalke naar Wolfsburg overgestapt, misschien wel een fantastische transfer gekost hebben, toen hij na zijn topprestatie tegen Slovakije de aandacht trok van tal van topclubs, die allemaal wendbare en snelle aanvallers zoeken, die een actie kunnen maken. ‘Draxlers waarde is gestegen, er komen vast veel aanbiedingen voor hem’, weet Barthel. Zo pratend klinkt hij eerder als een beurshandelaar dan als een persoonlijke raadgever van spelers. In de gedachten van clubmanagers en makelaars worden voetballers steeds makkelijker gereduceerd tot pure koopwaar, men doet zelfs geen moeite meer om dat te verbergen. ‘Deze zomer is meer geld in omloop dan ooit tevoren’, weet Barthel. Alleen al de Engelse eersteklassers hebben dankzij hun nieuwe tv-contract een miljard euro extra in kas. Dat gaan ze niet op de bank zetten, maar vooral in transferbedragen, toplonen voor nieuwe spelers en commissies voor tussenpersonen stoppen.

Dan is het tijd om te gaan. De trein wacht en over twee uur heeft de makelaar een volgend gesprek over weer een andere mogelijke zaak.

MARADONA

‘Makelaar worden was niets voor mij geweest’, zegt de Duitse recordinternationaal Lothar Matthäus wanneer hij een klein en gezellig restaurant nabij het Louvre betreedt en de aantrekkelijke dienster vriendelijk begroet. Matthäus wil Engeland-IJsland zien en kiest een tafel met uitzicht op de tv. Hij is de EK- expert voor tv- en onlinebureaus in Azië. Op topdagen heeft hij zo’n 100 miljoen volgers.

Hij was erbij op vijf WK’s en vier EK’s. ‘In 1986 wilden alle Italiaanse topclubs me na het WK’, vertelt hij. Napoli stuurde een delegatie naar Duitsland, want Diego Maradona wilde Mätthaus absoluut in zijn ploeg. ‘Toen ik neen zei, boden ze me omgerekend een kwart miljoen euro aan. Toen was dat heel veel geld. Ze hadden dat geld ook cash bij, in een aktetas die onder de tafel stond.’ Het was de bedoeling dat hij in ruil voor dat geld, wanneer hij ooit van mening zou veranderen en toch naar Italië zou trekken, alleen voor Napoli zou kiezen en niet voor een andere club. Mätthaus weigerde en stapte in 1988 over van Bayern naar Inter.

De huidige transfersommen van 100 miljoen vindt hij waanzin. ‘Net als op de beurs moet je op de transfermarkt proberen op zeker te spelen. Bayern heeft dat gedaan, door Mats Hummels tijdig vast te leggen. Een zekere investering. Tegelijk hebben ze risico genomen met het aantrekken van Renato Sanches, Kingsley Coman en Joshua Kimmich.’ Drie van de revelaties op het voorbije EK. ‘Beter beleggen in voetballers kun je bijna niet.’

Nog voor het EK legde Dortmund de Turkse speler Emre Mor (18) en de Portugees Raphaël Guerreiro (22) vast. Na hun inzet op het voorbije EK zijn die nu al veel meer waard dan wat Dortmund betaalde. ‘Duitse clubs hebben minder geld te besteden dan Engelse, maar geven het verstandiger uit’, vindt Matthäus.

Wie zou hij kopen, als hij vandaag sportdirecteur was geweest?

Mario Götze.’

Götze? Matthäus vergelijkt de prestatiecurve van Götze met wat afgelopen jaar bij Volkswagen gebeurde. Een goed product waarvan de waarde ineens in elkaar stortte. ‘Je moet aandelen kopen wanneer ze laag staan. Götze zal sneller zijn waarde hervinden dan Volkswagen.’

DOOR PETER AHRENS EN RAFAEL BUSCHMANN – FOTO’S BELGAIMAGE

Voor het EK zei de Duitse bondscoach Joachim Löw vlakaf dat hij geen enkele makelaar in het spelershotel wilde zien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content