Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sunderland startte verrassend sterk.

Een van de verrassingen van de nieuwe competitie is de goeie start van Sunderland. De Black Cats zijn koning eenoog in het land der blinden, want na de degradatie van Newcastle en Middlesbrough is het triestig gesteld met het voetbal in de North East, waar Hull en Sunderland zich vorig seizoen met moeite konden redden.

Maar zie, dit seizoen gaat het beter, althans voor Sunderland. Steve Bruce kreeg een contract van drie jaar als manager en er mocht wat worden gespendeerd op de transfermarkt. De club brak zijn eigen transferrecord, door in augustus Darren Bent (25) naar het noorden te halen. Elf miljoen euro kostte hij. Bent is een jeugdproduct van Ipswich, en verhuisde in 2005 naar Charlton. Daar bleek hij een garantie voor goals, 33 doelpunten in 68 wedstrijden, en toen Charlton degradeerde, haalde Tottenham hem weg voor 18 miljoen euro.

Maar helaas, Bent aardde niet echt bij de Spurs, waar de concurrentie niet min was. Hij scoorde wel geregeld, in zijn eerste jaar 8 keer, vorig seizoen 17 keer, maar écht tevreden was manager Redknapp over zijn spits niet. Toen hij eens een kans miste tegen Portsmouth, riep Redknapp zelfs dat “zijn vrouw die goal nog had gemaakt.”

Exit Bent dus, zeker toen deze zomer Peter Crouch en eerder al Jermaine Defoe en Robbie Keane werden (terug)gehaald. Ei zo na liep de overgang naar Sunderland overigens nog fout af, op Twitter beschuldigde Bent voorzitter Daniel Levy ervan hem stokken in de wielen te steken. Maar uiteindelijk kwam de deal toch rond en zie, Bent scoort opnieuw geregeld.

Er loopt nog een andere bekende rond bij Sunderland: Frazier Campbell, ex-Antwerp, 22 inmiddels. Flankspeler, vooral aanbrenger van doelpunten, al maakte hij vorige week zijn eerste voor de club in de ligabeker tegen Birmingham City.

Wat Sunderland, dat in de voorbereiding won van Celtic en Atlético Madrid maar in de competitie al van Chelsea verloor, écht waard is, komen we snel te weten. De twee komende tegenstanders heten Manchester United en Liverpool …

Sol Campbell hield het al na één wedstrijd bij Notts County voor bekeken. De vierdeklasser verloor van Morecambe en Campbell was ontevreden over het transferbeleid en de niet nagekomen beloften.

Bryan Robson heeft een contract van vier jaar als bondscoach van Thailand. Robson (52) volgt Peter Reid op, nu assistent van Stoke.

Ben Foster kent een moeilijke periode in doel bij Man. United maar mag toch blijven staan. Eerste doelman Edwin van der Sar brak voor de start van het seizoen twee vingers tegen Bayern en is nog een week of drie out. Ritchie De Laet viel vorige week tijdens de Carling Cup na 31 minuten in bij Man United, dat met 1-0 won van tweedeklasser Wolverhampton. In de volgende ronde wacht Barnsley.

Aruna Dindane én Anthony Vanden Borre maakten in de ligabeker tegen Carlisle elk een doelpunt. Portsmouth, in de competitie nog puntenloos, krijgt een kapitaalsinjectie van 50 miljoen pond van de nieuwe eigenaar. Dindane maakte zaterdag tegen Everton zijn debuut in de competitie, maar kon niet scoren. Het enige doelpunt kwam op naam van Louis Saha, die zijn 200e match in eerste klasse speelde.

In de vijfde ronde van de ligabeker werden Arsenal (tegen West Brom voor de beker zonder Vermaelen en met een B-elftal) en Liverpool tegen elkaar uitgeloot. Man. City ontvangt Scun- thorpe, Portsmouth Stoke City. Everton moet op bezoek bij Tottenham. De wedstrijden worden gespeeld op 27 en 28 oktober.

Carson Yeung mag na onderzoek van zijn geloofsbrieven zijn overname van Birmingham City doorzetten. Yeung ontmoet deze week voor het eerst manager Alex McLeish. Omdat de overheid bedenkingen had bij de overnames van Engelse eersteklassers, screent de Premier League nieuwe kandidaten uitvoerig. Yeung is al sinds mei hoofdaandeelhouder van de club en wilde al in 2007 de club volledig overnemen. Dat mislukte toen. Yeung is een zakenman uit Hongkong.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier