Kaveh Rezaei

© belgaimage

Elke maand kiezen de redactie en de lezers van Sport/Voetbalmagazine en Sport/Foot Magazine de beste speler van de Jupiler Pro League. In september is dat de spits van Charleroi.

In oktober 2018 komt er een berichtje binnen van een spelersmakelaar. Kaveh Rezaei is net van Charleroi (dat hem gratis aantrok) overgestapt naar Club Brugge. Kostprijs: vijf miljoen. Het tekstbericht luidt letterlijk: ‘Luister, wil je een goed onderwerp? Probeer de uitslag van de scan te vinden die Rezaei in Brugge onderging: hij is niet meer in staat om aan topsport te doen. Deze info komt van een zeer betrouwbare bron.’

De bevestiging is nooit opgedoken. Feit is dat de verhouding Rezaei-Club niet werkt. De transfer is een flop. Wat de Iraanse spits terug op de rails helpt, is een terugkeer naar Charleroi. Dat gebeurt vorige zomer, waarop Rezaei zijn spelplezier en zijn neus voor goals terugvindt. Het resultaat? Veertien doelpunten en vijf assists in het seizoen 2019/20.

Ook een jaar later blijven zijn statistieken goed. Nog een jaar op huurbasis voetballen voor de Zebra’s heeft Rezaei nieuwe zuurstof gegeven, al was zijn prestatie in de match op 1 oktober die de ploeg de uitschakeling kostte in de Europa League niet zijn beste, met het missen van een penalty en een matte vertoning over negentig minuten. Maar september was wel zijn maand. Daarom was het ook niet verrassend dat hij vanwege redactie en lezers de prijs kreeg van Speler van de Maand. Met 56 procent van de stemmen ging hij de andere genomineerden – Xavier Mercier, Raphael Holzhauser, Jérémy Doku en Paul Onuachu – vooraf.

Nantes

Eigenlijk was het plan van Club Brugge om hem deze zomer te verkopen, maar Club ving bot. Bij Antwerp zag Ivan Leko het zitten, maar de zaak raakte niet rond. Toen de Franse krant Ouest France interesse namens FC Nantes aangaf, leek dat de oplossing. Mogi Bayat zou hem stallen bij de club waar hij de afgelopen paar jaar al een half elftal aanbracht, met Guillaume Gillet, Anthony Limbombe, Moses Simon, Kalifa Coulibaly, Dennis Appiah, Cristian Benavente en Renaud Emond. Maar plots moet Mogi bedacht hebben dat een extra seizoen bij de club van zijn broer misschien meer aangewezen zou zijn.

Op de eerste speeldag was hij er nog niet bij (wegens op de betaalrol van Club Brugge, de tegenstander van die dag), maar de twee volgende matchen stond hij weer scherp en die lijn trok hij door in september. Eerst een goal tegen Zulte Waregem, dan twee tegen Beerschot en een prachtig doelpunt op vrije trap tegen Partizan Belgrado.

Ook op de shortlist van AFC International Player of the Week, die de beste Aziatische speler aangeeft, werd hij vermeld, samen met Lee Kang-In van Valencia, Sam Kerr van Chelsea en Hiroki Sakai van Olympique Marseille.

Palmares Voetballer/Trainer van de Maand

Augustus 2020: Raphael Holzhauser (Beerschot), Karim Belhocine (Charleroi)

September 2020: Kaveh Rezai (Charleroi), Marc Brys (OHL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier