Misplaatste spreekkoren aan het adres van Eiji Kawashima leidden tot het stilleggen van Lierse-Beerschot. De club van de Japanse doelman diende maandag een klacht in.

E iji Kawashima geloofde vrijdag zijn oren niet. Duidelijk van slag gaf hij scheidsrechter Luc Wouters zijn ongenoegen aan, toen de supporters van Beerschot verwezen naar de zeebeving en de kernramp in Japan om hem te jennen. Wouters besloot prompt de wedstrijd gedurende acht minuten te staken. Het was niet de eerste maal dat Beerschotsupporters zich schuldig maakten aan verbaal wangedrag. Vorig seizoen nog werd de club beboet voor Kosovokreten aan het adres van Bojan Jorgacevic. Persverantwoordelijke Frank Van Laeken vindt die vergelijking niet opgaan. “Het gaat hier om een kernreactor die overspoeld is, met ernstige gevolgen. De uitspraken waren bijzonder gevoelloos, maar ik zie niet in waarom dat iets met rassen of haatdragendheid te maken zou hebben. Bovendien werd er ook homo geroepen naar Stijn Stijnen. Die reageerde daar niet op. Ik begrijp wel dat het om zaken van een ander kaliber gaat. Ik zeg ook niet dat de ene reactie goed is en de andere slecht, maar er is mij van verschillende kanten ter ore gekomen dat Kawashima onze supporters provoceerde.”

Het incident viel voor Beerschot extra ongelukkig, omdat de club zich de laatste jaren inzette om de hele gemeenschap bij het voetbal te betrekken. “We proberen een link te leggen tussen Beerschot en een sterk allochtoon getinte buurt als het Kiel”, zegt Paul Beloy, ex-voetballer en nu aan het werk als community manager bij Beerschot. “We hebben daarmee succes, maar het is een proces dat tijd vraagt. Tegen de spreekkoren van vorig weekend sta je machteloos. We doen nochtans veel. Zo verschijnt bij elke thuiswedstrijd op de ledverlichting: ‘Ik ben supporter van de club en respecteer de tegenstander.’ Ik kan u wel vertellen dat we bezig zijn met een actie om iets terug te doen voor de gezangen in Lier. We willen een dam bouwen om de storm tegen te houden.”

Maandagmiddag reageerde ook Lierse. “Omdat we vinden dat dit er zwaar over was”, zegt woordvoerder Terry Verbiest. “Een zeer recente ramp met veel slachtoffers gebruiken om iemand te destabiliseren, kan niet. We hebben hier een minuut stilte voor de ramp in Hasselt gehouden, gespeeld met

een rouwband, een inzamelactie gedaan. Gaat men binnenkort iemand proberen te raken door naar Pukkelpop te verwijzen? Waar ligt de limiet?”

Veel meer dan mensen oproepen om zich te gedragen en afstand nemen van kwetsende spreekkoren of onheus gedrag kan een club niet doen. Verbiest: “We hebben het hier bij die van ons ook gehad, aan het adres van El Ghanassy. Mensen roepen zulke zaken omdat ze zich veilig voelen in een massa. Misschien dringt een ruimer debat zich op, het dreigt alleen weer gevoerd te worden tussen mensen die zelf dit soort dingen nooit roepen. Dit gaat intussen wel de wereld rond. Die paar Beerschotfans hebben zich ongewild ontpopt tot ambassadeurs van ons land.”

Kawashima was er kapot van. Stefan Van Heester, de manager van Kawashima: “Belgen zien dat misschien anders, maar voor Japanners zijn trots, eergevoel en solidariteit heel belangrijk. Zo kapot heb ik hem sinds ik hem ken nog nooit gezien. Hij heeft zich het lot van de slachtoffers in Japan enorm aangetrokken, is na de competitie de getroffen streek zelf gaan bezoeken, heeft een hulpfonds opgericht. Zijn familie kent ook mensen uit de getroffen streek. Dat mensen plezier vinden in wat ze zongen, is voor hem onbegrijpelijk.”

DOOR ALAIN VAN VELDHOVEN & GEERT FOUTRÉ

“Zo kapot heb ik Kawashima sinds ik hem ken nog nooit gezien.” Stefan Van Heester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content