Het kostte wat moeite om de competitiehervorming in eerste klasse zaterdag door de algemene vergadering van de voetbalbond (KBVB) te leiden. Ondanks een op voorhand al bereikt akkoord in de voorbereidende studiecommissie. Oorzaak: in laatste instantie wilde de profliga nog één zinnetje aan de teksten toevoegen, dat het akkoord zou worden opgeschort als er maandag geen nieuwe overeenkomst over de televisierechten werd bereikt. Er was immers tot het laatste moment wat dwarsliggerij van Standard over de collectieve verkoop van de rechten. De andere partijen wilden dat zinnetje echter niet opnemen.

Vanaf volgend seizoen ziet het Belgische voetbal er dus anders uit. Op het einde van het seizoen 2008-2009 zakken twee ploegen rechtstreeks uit eerste klasse en moeten twee andere een eindronde om het behoud spelen met twee teams uit de tweede klasse. Dat zijn de twee beste ploegen van een normale eindronde met vier tweedeklassers, de nummer twee uit de stand en de winnaars van de drie periodetitels. De winnaar van de eindronde met de eersteklassers speelt samen met de kam-pioen uit tweede vanaf augustus 2009 in een eerste klasse met zestien.

Vanaf het seizoen 2009-2010 eindigt eerste klasse met een play-off. Hoe die er gaat uitzien, is nog onderwerp van discussie tussen de profclubs. In het voorstel dat zaterdag op tafel lag, spelen de nummers één tot zes voor titel en Europese tickets, waarbij 50 procent van de punten uit de reguliere competitie behouden blijven. Dat gebeurt in een nieuwe competitie, met heen- en terugwedstrijden, voor iedereen tien matchen extra.

Nog onzeker is hoe de ploegen van zeven tot veertien elkaar zullen bekampen in hun nacompetitie. Dat kan met heen- en terugwedstrijden in twee poules, maar ook met rechtstreekse uitschakeling, zoals in Nederland. In elk geval kampt de winnaar van die nacompetitie met de vierde uit de andere eindstand om een Europees ticket. Vanaf volgend seizoen heeft België immers een extra ticket voor de UEFA Cup.

Zoals verwacht stemden de tweedeklassers zaterdag tegen. De tweedeklassers onderzoeken nu of ze voor de burgerrechtbank geen gelijk kunnen halen en de hervorming tegenhouden. Bron van frustratie is de compensatieregeling die de eersteklassers onderling afspraken om ploegen die zakken te helpen. Zo krijgen STVV en Brussels dit seizoen 500.000 euro, net als de nummers 17 en 18 volgend seizoen. De nummers 15 en 16 hebben zelfs recht op 750.000 euro bij een eventuele degradatie. Vanaf 2009 geldt dat voor elke daler. De tweedeklassers – die uit het nieuwe tv-contract 1,5 miljoen euro per seizoen krijgen, vinden dat een scheeftrekking van de concurrentie en de facto een afscherming van promotiekansen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content