Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De KBVB gaat Jean-Claude Baudart opnieuw ondervragen. Baudart was voorzitter van UR Namen, toen dat vorig seizoen in de tweede klasse in de greep zat van de gokmaffia. De man die er toen zijn spelers plaatste en ook even in de raad van bestuur zat, de Kroaat Marijo Curtak, zit opgesloten in een Duitse cel. Hij wordt door de politie in Bochum beschouwd als een spilfiguur van het gokkartel dat over heel Europa wedstrijden vervalste.

Baudart stapte een jaar geleden al eens zelf naar de KBVB met omkoopgeruchten rond zijn club. Zijn nieuwe ondervraging komt er nadat Jean-Marie Philips onlangs een brief ontving. “Hij was opgesteld in slecht Frans en nogal ingewikkeld”, aldus de directeur-generaal van de KBVB. “Iemand schreef dat het niet normaal was dat er zoveel buitenlandse spelers naar Namen kwamen en dat er vervalsing in het spel was. Het ging om dezelfde namen en feiten als wat ik in jullie blad en in P-magazine las. Ik heb hem aan René Verstringhe bezorgd met de vraag mijnheer Baudart opnieuw te horen om meer klaarheid te krijgen.”

Bondsprocureur Verstringhe bevestigt het bestaan van de brief. “Iemand hangt daarin een heel verhaal op met namen en feiten waarover u ook heeft geschreven”, zegt hij. “Ik heb hem vorige week overgemaakt aan de onderzoekscommissie met de vraag om Baudart en alle mensen die worden genoemd, onder wie die Italiaan Fabio Cordella, te identificeren en te verhoren. Als blijkt dat zij nog betrokken zijn in het Belgische voetbal, zullen wij optreden. Ik ga niet meer wachten op het federale parket. Ik heb dat één keer gedaan, in de zaak- Ye, om onderzoeksrechter Verstreken een plezier te doen, maar u ziet het resultaat. We wachten nog altijd op de conclusies van dat onderzoek.”

Van de UEFA noch van de politiediensten kreeg de bond al informatie over het Belgische luik van het gokdossier. Verstringhe: “Ik kan niet begrijpen dat de federale politie nog niet op de hoogte zou zijn. Als ik politieman was, nam ik de telefoon en belde naar Duitsland.” Philips: “Ik heb de UEFA gevraagd om ons in te lichten, maar zij zeggen mij dat de federale politie dat zal doen. Ik lees ook dat er al iemand naar Bochum zou zijn geweest. Het verwondert mij dat wij nog niets hebben gehoord.” Bij de federale politie zegt men “niet te kunnen bevestigen” of zij iemand naar Duitsland stuurden. Bij het Federale Parket is de zaak “nog niet bekend”.

Ondertussen heerst er grote bestuurlijke chaos bij derdeklasser Union. Dat ging een jaar geleden in zee met Zerozeronove, de Ital-iaanse investeerder die door Baudart bij Namen was weggestuurd. Drie weken geleden namen drie van de vier vertegenwoordigers van Zerozeronove ontslag uit de raad van bestuur van Union. “Zogezegd,” zegt voorzitter Willy Michielsen, “want op onze vraag om een officiële bevestiging kregen we geen antwoord.”

De Italianen zijn nu ook een rechtszaak begonnen tégen Union. Zij eisen 212.000 euro van hun ‘investering’ terug, omdat die volgens hen onrechtmatig zou zijn besteed door de club. Michielsen betwist dat. Over de herkomst van het Italiaanse geld koestert hij geen argwaan. “Het is aan de bank om na te gaan of het mogelijk om zwart geld of maffiageld gaat. ING heeft het geld aanvaard, dat is alles wat ik weet.”

“Had ik een jaar geleden geweten wat ik in uw artikel heb gelezen,” vervolgt hij, “we zouden nooit met die Italianen hebben getekend. Op de bond zei men ons toen: il faut se méfier, wees op je hoede, maar dat moet je met de meeste Italianen. Dat Franco Dal Cin geschorst is in Italië, hadden ze met een beetje inspanning ook kunnen weten, vind ik. Bij Baudart nam ik geen inlichtingen. Baudart is een speciale kerel, net zoals de situatie bij Namen zeer speciaal was, met die Kroaten. Verder laat ik me daar niet over uit. Ik weet alleen wat er op Union is gebeurd. De dag dat het nodig is, kom ik met de details naar buiten. Nu niet.”

JAN HAUSPIE

‘Ik kan niet begrijpen dat de federale politie nog niet op de hoogte zou zijn.’ René Verstringhe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier