Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De Belgische voetbalbond was al in augustus op de hoogte gebracht van een nieuw gokschandaal in het Belgische voetbal. Dat gebeurde door Karl Dhont, het Belgische hoofd van de anticorruptiecel van de UEFA, na een ontmoeting met Ludwig Sneyers, directeur van de Pro League.

“Karl Dhont heeft toen inderdaad contact opgenomen met de Pro League”, zegt Jean-Marie Philips, de secretaris-generaal van de KBVB. “Onze voorzitter François De Keersmaecker heeft daarop gevraagd om hem te ontmoeten omdat er geruchten waren. Daarop heeft er een vergadering plaatsgevonden met Dhont, de voorzitter, Ludwig Sneyers en mezelf. Hij zei dat we ons moesten voorbereiden, want dat er over een tweetal maanden een bom zou ontploffen. Hij vroeg ons ook om het stil te houden. Enkele weken later hield hij voor een vergadering van alle secretarissen-generaal in Nyon een speech over de problematiek van het gokken en de vervalsing van kampioenschappen. Maar hij heeft nooit namen, feiten of wedstrijden genoemd die ons tot een tussenkomst zouden hebben genoopt.”

De UEFA verzocht de nationale bonden met aandrang om zich voor te bereiden op een krachtdadig optreden wanneer het nieuwe schandaal zou losbarsten. Concreet adviseerde het de KBVB om het begrip ‘corruptie’ in zijn reglementen te vervangen door ‘competitievervalsing’. Philips: “Corruptie valt onder het strafrecht. Doordat er nu sprake is van wedstrijdvervalsing in onze reglementen, kunnen we zelf optreden en kan het federale parket ons dat niet langer verbieden, zoals in de zaak- Ye is gebeurd.”

De UEFA vroeg ook een speciale commissie op te richten voor de behandeling van dossiers over wedstrijdvervalsing. Gisteren (dinsdag) zou dat eindelijk moeten zijn gebeurd. Philips: “Eigenlijk moest het al veertien dagen gestemd zijn, maar door tegenkanting van de lagere afdelingen gebeurde dat niet. Zo’n commissie betekent dat de onderzoekscommissie en de controlecommissie een stuk van hun bevoegdheden verliezen. Daar hebben sommigen het moeilijk mee. Zodra de commissie is opgericht, lanceren we een oproep voor kandidaten, maar nu al zijn er contacten met onafhankelijke magistraten. Samen met ons bondsparket zal die nieuwe commissie sneller op de bal spelen in deze materie.”

Vandaag (woensdag) is Philips uitgenodigd op de UEFA-zetel in Nyon. Samen met de secretarissen-generaal van de acht bonden die door het nieuwe gokschandaal zijn aangetast, zal hij er concrete informatie krijgen over het dossier. Zeker is alvast dat UR Namen een van de betrokken Belgische clubs is. S

Lees meer over de gokaffaire op pagina 56.

JAN HAUSPIE

‘Karl Dhont zei dat er een bom zou ontploffen.’

Jean-Marie Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier