Germinal Beerschot heeft play-off 2 gebruikt om te bekijken wat de jonge, Belgische doelmannen in de A-kern waard zijn. Eerst kreeg Thomas Kaminski zijn kans, nadien mocht Kristof Maes zijn kunnen etaleren. ‘Ze hebben heel veel in huis.’

Toen technisch directeur Gun-ther Hofmans van Germinal Beerschot vorige maand zei dat enkele spelers “geen prioriteit meer zijn voor de club”, viel ook de naam van Tome Pachovski. De Ratten hesen de Macedonische doelman in de aanloop naar dit seizoen aan boord. Nadat zijn makelaar hem had aangeboden op het Kiel, bekeek de club een dvd over hem en deed Pachovski één training mee. Hij kreeg een contract tot medio 2011. Dat maakt een vertrek op dit moment niet zo vanzelfsprekend.

Hoewel hij zich op speeldag 5 van de reguliere competitie in Genk fameus verkeek op een bal en zo de 1-1 en het bijhorende puntenverlies op zijn geweten had, droeg Pachovski na enkele maanden het etiket: ‘degelijk’. Maar op 17 januari kreeg het vertrouwen in de Macedoniër een knauw. Germinal Beerschot ontving die dag Cercle Brugge, op speeldag 22 van de reguliere competitie. Pachovski flaterde een hele match, de Ratten verloren met 1-4.

Logans voeten

Germinal Beerschot kon ook de volgende wedstrijden van de reguliere competitie niet meer winnen. De stemming op het Kiel werd negatief en bij de start van play-off 2 besloot de club enkele jongeren speelgelegenheid te bieden.

De laatste twee weekends stond Kristof Maes (22) onder de lat. Tijdens de eerste vier matchen van play-off 2 probeerde Thomas Kaminski (17) de netten schoon te houden. Kaminski, jeugdinternational, kwam in 2008 over van AA Gent en speelde voordien bij AFC Tubeke en Zellik Sport. Maes, die vroeger ook jeugdinternational was, begon bij KFCO Wilrijk en zit sinds zijn elfde bij G. Beerschot.

“Thomas en Kristof hebben heel veel in huis”, zegt Mark Volders, die dit seizoen op het Kiel meetrainde nadat Moeskroen, zijn vorige club, geschrapt werd uit de eerste klasse. “Thomas is heel groot ( 1m90, nvdr) en heeft een geweldige sprongkracht. Hij is snel en beschikt over goede reflexen. Ik denk dat hij een heel complete keeper wordt. Kristof ( eveneens 1m90, nvdr) heeft dat ook en biedt nog een surplus: geweldig goede voeten. Ik trainde indertijd met Logan Bailly, toen die 17 was. Die had dat ook. Maar bij Kristof is het echt impressionant.”

Volders vindt wel dat de twee een andere stijl van keepen hebben dan hij. “Ik probeer een bal op de makkelijkst mogelijke manier te pakken en zeg tegen Thomas weleens: ‘Als je nu een stapje naar links zet, kun je die bal gewoon vangen.’ Hij zou bij wijze van spreken nog een stapje naar rechts zetten om dan met een geweldige redding uit te pakken.”

Pierre Thijssen, de doelmannentrainer op het Kiel, zegt: “Thomas en Kristof keepen op een gelijkaardige manier. Maes heeft wat meer spelinzicht en kracht in zijn voeten, maar dat heeft ook met het leeftijdsverschil te maken.”

Maes bleef dit seizoen zo goed als blessurevrij. “Goddank”, aldus Thijssen. “Twee jaar sukkelde hij van het ene probleem in het andere. Dan waren het zijn buikspieren, dan zijn knie, zijn achillespees, klierkoorts … Op den duur begin je te twijfelen. Maar nu heb ik er een goed oog in en staat Kristof zelfs een tikje verder dan Thomas.”

Op het mentale vlak heeft Thomas dan weer een streepje voor, vindt de keepers-trainer. “Kristof kan soms nog echt een kind zijn. Als ik me kwaad maak op hem, lacht en twijfelt hij: meent hij het of niet? Maar dat betert wel, hij is net papa geworden, dat geeft hem een groter verantwoordelijkheidsgevoel.”

Zwemmende keepers

Thijssen wijst erop dat zowel Thomas als Kristof nog body moet kweken. “Ik geef vaak aan: ‘Ga naar de fitnessruimte.’ Maar die jonge gasten tegenwoordig …”

Volders: “Thomas en Kristof hebben meer potentie dan ik op die leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat ze sowieso een mooie carrière zullen hebben. Het is ook een kwestie van hard werken. Als ze dat elke dag kunnen opbrengen, worden het hele grote.”

Hun uitstraling moet ook nog beter, vindt Pier. “Ze staan daar vaak als sloddervossen, met de trui uit de broek, te hoog opgetrokken kousen en een broek die op hun knieën hangt. Waar dat allemaal voor nodig is, ik weet het niet.”

Volders: “Ik probeer hen duidelijk te maken dat wij in het doel staan om ballen te pakken, niet om een modeshow te lopen, niet om te zwemmen. Bij sommige keepers hangt er tegenwoordig een badhanddoek rond hun nek als ze het veld opkomen. Je pakt geen bal meer of minder omdat je roze schoenen draagt, maar het gaat gewoon om het beeld dat je creëert. Als alles goed loopt, kan je helemaal in het roze in doel staan, maar mij hebben ze altijd gezegd dat er een dag komt waarop het eens wat minder gaat. Je moet de mensen zo weinig mogelijk stokken geven om mee te slaan.”

Nog geen Steppegevoel

Thijssen zegt: “Ze hebben hun beginnersfoutjes gemaakt, waaruit ze moeten leren, maar ik ben heel tevreden over hun prestaties. Laat ons wel voorzichtig zijn. Er wordt gauw gezegd dat iemand topniveau haalt. Het Steppegevoel heb ik nog niet.”

Volders waarschuwt: “Je moet heel kritisch zijn als je je afvraagt of deze jongens klaar zijn om een heel seizoen goed te presteren. Ik zei het onlangs nog tegen Thomas: ‘Nu bekijken ze je als iemand van 17, maar eens je eerste keeper bent, is je leeftijd geen punt meer, dan moet je de ballen pakken.”

Volgens Thijssen zijn de twee klaar om in de eerste ploeg te spelen. Ook Jos Verhaegen, de sterke man achter de schermen, gelooft dat. “In mijn ogen moet er geen ervaren keeper bij als Pachovski weggaat”, aldus Verhaegen. Bij Hofmans weerklinkt dezelfde uitleg, met een ander slotzinnetje: “Al weet je nooit wat er zich op de markt nog voordoet.” Als er een zogenaamde ‘opportuniteit’ is, durft Germinal Beerschot al eens toe te happen.

door kristof de ryck

Ze hebben meer potentie dan ik.Mark Volders

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier