Vanavond spart de nationale ploeg tegen Noorwegen. Als het van Wim De Coninck afhangt, met Tristan Peersman tussen de palen. Peersman, met de ‘P’ van Piot, Pfaff en Preud’homme.

Eigenlijk, zegt Wim De Coninck, analist voor Canal + en oud-doelman, was er niet veel aanleiding om het doelwachtersbestand van de nationale ploeg te vernieuwen. Maar drie tegendoelpunten tegen Turkije en nog eens drie tegen Duitsland zorgden voor druk en dat deed bondscoach Aimé Anthuenis tegen Nederland (0-1 winst) naar Tristan Peersman en Erwin Lemmens grijpen. “Veel keepers botsen op de reputatie van Pfaff en Preud’homme. Geert De Vlieger is daar het eerste slachtoffer van.” De oefeninterland tegen Noorwegen is de laatste voor het eerste WK- 2006-kwalificatieduel op 9 september tegen Litouwen. Opnieuw zonder de 33-jarige, maar nu geblesseerde De Vlieger.

Is De Vlieger, als hij fit is, in jouw ogen nog het nummer één ?

Wim De Coninck : “Ja, nog wel. Omdat hij de enige is met ervaring bij de nationale ploeg. Hij heeft nooit echt wedstrijden gewonnen, zoals Filip De Wilde bijvoorbeeld tegen de VTS, maar ging ook nooit echt in de fout. Je wist wat je aan hem had : geen mirakels, geen fouten.”

Weegt zijn ervaring op tegen de ervaring van Erwin Lemmens in de Spaanse competitie ?

“Lemmens heeft niet alle wedstrijden gespeeld, hij was zeker niet altijd titularis. Nico Vaesen speelde ook in de Premier League, maar al die jaren daarvóór in België sprak er niemand over hem. Kijk, iedereen is graag international maar het ideaal hebben we niet, een keeper van wie je zegt : dát is nu onze nationale doelman, hij speelt bij een topclub in Europa en wint wedstrijden voor ons. Piot, Pfaff, Preud’homme : we hebben dat niet meer. Niet vergeten : Geert ging naar Manchester City als tweede keeper, achter David James, van wie iedereen zegt : wat is dát ?”

Zou Peersman het kunnen worden ?

“Als hij speelt bij Anderlecht en het WK 2006 meemaakt : ja, dan is hij het. Maar niet na vijftien competitiewedstrijden en een halve interland. Hij is nu ook geen titularis bij zijn club, dat zegt iets. Toen hij van Beveren naar Anderlecht ging, zei ik : ‘Een toptransfer, dit wordt dé keeper.’ Dat kan nog altijd, hij moet nog vijfentwintig worden, maar zijn uithaal na zijn verwijdering is niet goed. Het tekent zijn ambitie, maar wijst ook op een gebrek aan ervaring. Dat hij over de kwaliteiten beschikt voor de nationale ploeg, heeft hij in korte tijd bewezen bij Anderlecht en heeft hij laten zien op twee, drie ballen tegen Nederland. Er stónd ook iemand, met uitstraling. Iedereen lijkt ook te zijn vergeten wat hij op zeer jonge leeftijd bij Beveren heeft gepresteerd.”

Kan hij in het rijtje Piot-Pfaff-Preu- d’homme terechtkomen ?

“Het niveau van Preud’homme zal hij niet halen. Die natuurlijke klasse heeft hij net iets minder. Ik zie trouwens nog weinig keepers van het niveau-Preu- d’homme, ook op het EK. Maar ik zie Peersman er wel dicht bij komen, op het niveau-De Wilde.”

Begrijp jij dat Zitka bij Anderlecht de voorkeur krijgt ?

“Ja. Was Zitka een Belg, hij kwam zeker ook in aanmerking voor de nationale ploeg. Ik kwam nooit erg onder de indruk van hem, maar als je de optelsom maakt, zie je dat hij weinig fouten maakt en veel belangrijke ballen pakt. Nu ze evenwaardig zijn, begrijp ik dat Hugo Broos op hem terugvalt : hij was voordien toch de titularis. Trouwens, vóór Anthuenis Peersman opriep, kraaide er geen haan naar dat hij op de bank zat. Als Aimé honderd procent tevreden was geweest over De Vlieger en Herpoel, had hij hem ook nooit opgeroepen.”

Was de ontevredenheid van de bondscoach terecht ?

“Een bondscoach mag veeleisend zijn, ook voor keepers. Overal ter wereld en in alle functies worden mensen de dag van vandaag snel vervangen. Herpoel is de laatste twee jaar in de Belgische competitie de meest constante en beste doelman. In de nationale ploeg kreeg hij er eens een stuk of drie rond de oren tegen Nederland en een paar rare doelpunten tegen Duitsland. Het zat telkens tegen en dan wordt er snel gezegd : ‘Hij kan het niveau niet aan.’ Gent heeft hem een paar keer in de etalage gezet en niemand moest hem hebben. Op zijn leeftijd, dertig jaar, zal Peersman verder staan. Omdat hij misschien net iets meer klasse heeft. En omdat hij groter is : Herpoel wordt ook op zijn lengte afgerekend, dat gebeurt steeds meer tegenwoordig.”

Is Peersman gezien zijn bankzitterstatuut bij Anderlecht afgeschreven als titularis tegen Noorwegen ?

“Hij zál titularis zijn. Zoals ik denk dat je ook in september tegen Litouwen nog met hem verder kunt. Hij traint elke dag en zal Zitka willen opjagen. Die situatie kan geen half jaar duren, maar wel twee maanden. Wat nu gebeurt bij Anderlecht, is heel vervelend voor An-thuenis.”

Lemmens vindt al langer dat hij tussen die palen moet staan.

“Best mogelijk dat Lemmens zich daar niet bij kan neerleggen, maar soms gaat het snel : als hij twee penalty’s pakt tegen Real Madrid, is hij titularis. Dat voordeel heeft hij nu op Peersman, die op dit moment niets kan laten zien. En de tweede kwalificatie-interland, in oktober, is in Spanje : ik weet niet of Aimé daar rekening mee houdt.”

Lemmens is negenentwintig. Zou het een gok zijn hem tot eerste doelman te promoveren ?

“Het blijft een gok, ja, na slechts vijfenveertig minuten nationale ploeg. Verder zien ze hem niet zo vaak spelen. Van Anderlecht ziet Aimé bijna alle wedstrijden.”

Wat als je verder moet met het duo Lemmens-Herpoel ?

“Dan wordt het gokken. Herpoel kan goed om met de druk en geeft daardoor soms de indruk nonchalant te zijn. Alsof het hem allemaal niets kan schelen. Dat is het enige wat ik hem verwijt : zijn sterkte – het relativeren, haast emotieloos in de goal staan – is ook zijn zwakte. Dus denk ik dat in dat geval de keuze op Lemmens valt. Herpoel heeft nog weinig krediet. Misschien géén meer, hoewel ik heb begrepen dat Anthuenis nog rekening met hem houdt.”

Als Peersman speelt tegen Noorwegen, is dat een bekentenis vanwege de bondscoach dat hij ook tegen Litouwen aan de aftrap komt.

“Ja. Zo zou ik toch redeneren. Het is natuurlijk raar dat de keeperstrainer van Anderlecht dat ook bij de nationale ploeg is ( Jacky Munaron, nvdr), en er is de link met Anthuenis. Dat leidt tot suggesties. Maar Peersman heeft op korte tijd toch iets laten zien. Wie het ook wordt, het zal belangrijk zijn dat hij er stáát tegen Litouwen. Daarom ook kan ik de onrust onder de keepers begrijpen. Want wie nu als eerste de kans krijgt, kan voor een tijdje vertrokken zijn.”

door Jan Hauspie

‘Wie nu als eerste de kans krijgt, kan voor een tijdje vertrokken zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier