Alin Stoica moet Siena helpen in de Serie A te houden.

Van alle Italiaanse eersteklassers toonde het Toscaanse A.C. Siena zich het meest actief op de transfermarkt. Liefst zes nieuwe en direct inzetbare versterkingen trok het aan in de strijd om het behoud. Een maand geleden haalde Siena al een nieuwe trainer : Luigi De Canio (45), die Siena al eens leidde in het seizoen 1995/96 toen de Toscanen nog in derde klasse speelden.

De eerste nieuwkomer was aanvaller Massimo Maccarone, in het najaar nog Europees actief met Parma op Standard. De laatste was de Roemeen Alin Stoica (ex-Anderlecht en Club Brugge), die vorige donderdag zijn eerste training afwerkte, het truitje met rugnummer 16 koos en bij de persvoorstelling verkondigde dat hij “altijd al droomde van voetballen in Italië.” Zondag zat Stoica niet in de wedstrijdselectie voor het uitduel bij Reggina.

Op uitleenbasis kwam de Kroatische verdediger Igor Tudor (26), die bij Juventus onder Fabio Capello op een zijspoor was beland. Van Udinese kwam de Braziliaanse middenvelder Alberto (29). In verdediging moet de linksvoetige Giovanni Pasquale, geblokkeerd bij Inter, een extra troef vormen. Bij de lijstaanvoerder in tweede klasse, Genoa, werd Ciccio Cozza weggehaald. Een midvoor kwam er niet. In aanvallend opzicht heeft Siena alvast ervaring te koop, met de Noor Tore André Flo (31), die vorig seizoen overkwam van Sunderland en de 34-jarige Enrico Chiesa (ex-Lazio).

Met zes nieuwe spelers moet Di Canio op zoek naar een ander tactisch systeem. Siena, dat pas vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan naar de hoogste klasse promoveerde en toen vrij makkelijk het behoud verzekerde, wil op zijn minst nog een derde opeenvolgende seizoen in de Serie A voetballen.

ITALIE

Luis Oliveira en Fabio Rossitto voetballen sinds vorige week voor Venezia, staartploeg in de Serie B. Rossitto mocht, onder andere ook ingegeven door familiale redenen, weg bij Germinal Beerschot en scoorde bij zijn debuut. Oliveira had het moeilijk bij derdeklasser Foggia, waar zijn doelpuntenteller op nul bleef staan. De belangrijkste mercatobeweging in Italië deed Fiorentina door op de valreep voor bijna 15 miljoen euro de Bulgaarse aanvaller Valeri Bojinov (19) bij Lecce weg te halen. Andere belangrijke nieuwkomers : Abel Xavier (AS Roma), Marco Delvecchio (Brescia), Simone Inzaghi (Sampdoria), Adrian Mutu (Juventus), Nicola Legrottaglie (Bologna), Stefano Bettarini (Parma). (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 18 ; 2. Adriano (Inter), Shevchenko (AC Milan) 14 goals ; 4. Esposito (Cagliari) 12 goals ; 5. Bojinov (Lecce/Fiorentina), Totti (AS Roma), Gilardino (Parma) 11 goals.

(GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier