Keeper Kenny Steppe ruilde Germinal Beerschot voor Heerenveen. Silvio Proto van Anderlecht vervangt hem.

Ondervoorzitter Herman Kesters van Germinal Beerschot onderhandelde en zegt: “Het was helemaal niet onze bedoeling om nu zonder Steppe voort te gaan. Maar Kenny gaf aan: ‘Ik wíl en zál naar Heerenveen gaan.’ Dan heb je geen keuze. Als hij zeven keer meer kan verdienen bij een club die vier keer ons budget heeft, antwoord jij dan: ‘Je blijft hier’? Het hoofd van zo’n jongen wordt zot gemaakt door zijn entourage.”

René Vijt, de makelaar van Steppe: “Als ze dat in mijn schoenen proberen te schuiven, verklaar mij dan eens waarom ze met Anderlecht een akkoord hadden om Steppe naar het Astridpark te laten gaan, áchter de rug van de speler en zónder betrokkenheid van de makelaar. Dat bewijst dat Germinal Beerschot Kenny weg wilde.

“Dat Steppe zelf wou vertrekken, was op het eind zo. Wij zijn eerst gaan praten met Germinal Beerschot. Er waren drie opties. Eén: de club laat hem naar Heerenveen gaan. Twee: hij tekent een nieuw contract mits een behoorlijke loonaanpassing. En als die twee niet konden: hij blijft en doet zijn contract uit. Dan zou zijn transferwaarde op het eind nul euro zijn. De partijen vonden zich niet in een loonsverhoging. De transfer gebeurde dan omdat Germinal Beerschot kreeg wat het vroeg. Zij beslissen altijd of een speler gaat.”

De Beerschotfans zijn niet blij, ook niet omdat Proto komt. Vorig seizoen liet die zich negatief uit over hen na de bekermatch van Anderlecht op het Kiel. Kesters: “Als je een hele match gekleineerd bent, begrijp ik dat je eens een uitspraak doet. Wie is vrij van zonde?

“De grote meerderheid staat 200 procent achter zijn komst. Het is onrechtvaardig om hem nu te viseren. Want wie liet de club, de fans en zijn ploegmaats in de steek? Steppe! Een tegemoetkoming van onze kant werd weggelachen.”

Vijt: “De verkoop van Steppe past perfect in de politiek van Germinal Beerschot. Hoe verklaar je anders de volgende reeks: Moussa Dembélé, Carl Hoefkens, Wim De Decker, Mo Messoudi, Luciano, Hernán Losada, Gustavo Colman? Allemaal verkocht door die club. Dat is een vaststelling, geen verwijt. Ik constateer ook dat Standard dat niet doet. Daar past men de lonen van de spelers wel voldoende aan, want die blijven.”

Kesters is nu voor veel fans de kop-van-jut. Vijt: “Een dikke chapeau voor die man. Hij haalde er in functie van de opdracht van de club alles uit voor Germinal Beerschot. Vergeet niet dat hij gewoon uitvoert. Niet Kesters bepaalt de politiek van Germinal Beerschot, de club doet dat. En wie de club is, dat weet u wel.”

KRISTOF DE RYCK