Na vier opeenvolgende kwakkelseizoenen is STVV toe aan een zorgeloze campagne. De trainer op wie het daarvoor rekent, heet Valère Billen. De 55-jarige Tienenaar moest heel wat scepsis overwinnen, maar overtuigde snel de twijfelaars. Billen is gedreven, zeer aanwezig, verbaal sterk en een man met een voetbalfilosofie. Na de Grote Leegte onder Henk Houwaart bloeien spelers weer op en discussiëren nu zelfs over systemen en tactiek. Enkele sterkhouders vertrokken, maar met betrokkenheid, arbeid en discipline hoopt STVV de wederopstanding in te luiden.

VERDEDIGING

Frank Boeckx kreeg halfweg vorig seizoen het vertrouwen en start nu als nummer één. Hij is jong, maar de andere doelmannen, Simon Mignolet en de aangetrokken Bruno Luca, zijn nóg jonger : niet eens twintig. Ervaring en kopbalsterkte is wat Valère Billen er na het vertrek van Vilmos Vanczak centraal achterin per se bij wilde. Iemand als Ninoslav Milenkovic, die aan Nicky Hayen of Egon Wisniowski zou worden gekoppeld. Wisniowski toonde zich uiterst gretig tijdens de voorbereiding en lijkt meer dan voorheen een concurrent voor de vaak onrustige Hayen. Timothy Dreesen schiet (nog) tekort. Stijn Vreven brengt een pak ervaring en strijdlust mee op de rechtsachter. Toch is het afwachten hoe hij, zijn leeftijd en suikerziekte in acht genomen, de trainingsarbeid verteert. De jonge Pieter-Jan Van Oudenhove speelde door het testen van een rist rechtsbacks weinig in de oefenduels. Hij schuift een rang achteruit in de hiërarchie. Op links liggen Matthias Trenson en Cephas Chimedza met elkaar in balans voor de opvolging van Landry Mulemo. Chimedza is van opleiding linksachter en speelt ook op die positie in de Zimbabwaanse nationale ploeg, maar Trenson – goed positiespel, sober – verraste aangenaam in de voorbereiding. Jong, maar zeker de eerste klasse waard, klinkt het.

MIDDENVELD

Billen kiest resoluut voor drie middenvelders plat voor de verdediging. Het is tegen zijn aanvallende natuur, maar wegens de kwaliteiten van de beschikbare spelers beschouwt hij het als noodzakelijk. Met een laag blok van vier verdedigers en daarvoor drie middenvelders bouwt hij zekerheid in. Het biedt hem vooral ook de mogelijkheid om in de omschakeling de hoofdkwaliteit van zijn aanvallers – snelheid – ten volle te benutten. Mogelijkheden zat voor de invulling van de drie plaatsen : Kevin van Dessel, Chimedza en Rocky Peeters kunnen op links, Sander Debroux en Peter Delorge op rechts of centraal, Marc Hendrikx kan op rechts en Francesco Carratta (jong, ambitieus, uitstekende mentaliteit, maar een beetje traag) centraal. Wie het ook zullen zijn, van iedere pion uit het drietal worden infiltraties verwacht, zolang er maar twee in hun positie blijven. Met echte flankmiddenvelders zal STVV niet uitpakken : de loopacties op de kant komen vooral van achteruit.

AANVAL

Twee opties : één centrumspits (4-3-2-1, het zogenaamde kerstboomsysteem) of twee aanvallers (4-3-1-2). Peter Van Houdt valt voorlopig uit de boot : hij is geblesseerd en mag bovendien weg van de club. Asanda Sishuba, Dieudonné Kalulika en Adamo Coulibaly kunnen elk in de drie aanvallende posities spelen. Sishuba is momenteel een zekerheid, Kalulika (zelfde type) zijn stand-in. Sishuba wordt niet meer, zoals wél vorig seizoen, tegen de lijn uitgespeeld en is de enige die niet moet terugverdedigen. Hij kan als piek op de kerstboom of gekoppeld aan Coulibaly : een technisch beperkte, maar snelle én werkende aanvaller met een actie. Achter dit razendsnelle duo is Peeters de meest aangewezen pion. Achter één spits komen ook Chimedza, Van Houdt, Coulibaly en het jonge talent Jeroen Appeltans in aanmerking. Billen miste in de voorbereiding een kopbalsterke spits. Die heeft STVV vooral nodig in zijn thuiswedstrijden, wanneer het vaker in de zestien meter zal opduiken.

CONCLUSIE

Staf en spelers zijn vol vertrouwen. Enige voorbehoud : op een kopbalsterke en ervaren centrumverdediger én aanvaller was het lang wachten. Vooral op verplaatsing acht STVV zich goed gewapend. De partij in Lokeren op de openingsspeeldag wordt dan ook hoopvol tegemoet gezien. Als de ploeg goed uit de startblokken schiet, durven Billen & co zelfs van een elfde of twaalfde plaats te dromen. Kampioen van de rechterkolom, noemt voorzitter Roland Duchâtelet dat.

Door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier