Rittenkoers voor veldrijders.

De kerstvakantie is traditioneel de drukste periode in de cyclocross. Dat is dit jaar niet anders. Met acht crossen in tien dagen wacht de veldrijders een heuse rittenkoers. Een overzicht van de Belgische internationale veldritten in deze periode.

26/12: Wereldbekercross Zolder, start elite om 15 uur, inkom 14 euro. Dit is de voormalige wereldbekercross van Hofstade, die omwille van een conflict met domeineigenaar Bloso moest uitwijken naar een nieuwe locatie. Op en rond het circuit van Zolder zal het WK-parcours van 2002 gebruikt worden, maar dan in tegengestelde richting. Start en finish liggen op het autocircuit, een groot gedeelte van de omloop krult door het aanpalende dennenbos, met onder meer de beklimming van de Sacramentsberg. Meer info op www.pro-cycling.be.

27/12: Silvestercross Torhout, start elite om 15 uur. Publiekstrekkers op het domein van het kasteel d’Aertrycke zijn thuisrijder Klaas Vantornout, Gerben de Knegt en Dieter Vanthourenhout. Meer info op www.silvestercyclocross.be.

28/12: Superprestigecross Diegem, start elite om 17.30 uur, inkom 10 euro. Diegem is niet de moeilijkste omloop, maar aan de balkjes en in de zandbak is spektakel gegarandeerd. Alle toppers komen hier aan de start en de avondcross in kerstsfeer zorgt natuurlijk voor een extraatje. Meer info op www.stannadiegem.be.

29/12: Noordzeecross Middelkerke, start elite om 15 uur, inkom 10 euro. Deze cross in Sportpark ‘De Krokodiel’ viert zijn 50-jarig bestaan en brengt deze keer Sven Nys, Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout aan de start.

Meer info op www.noordzeecross.be.

30/12: Azencross Loenhout, start elite 15 uur, inkom 10 euro. Onderdeel van de GvA Trofee en een van de drukst bezochte crossen van de kerstperiode. Typerende hindernissen zijn de brug en het wasbordje, voorzien van een publiekstribune. Meer info op azencross. be.

01/01: GP Sven Nys Baal, start elite om 15 uur, inkom 10 euro. Alweer een manche in de GvA Trofee. Dodelijk is vooral de lange trap op de omloop en het feit dat de snelle opeenvolging van crossen hier begint te wegen. Meer info op www.clubsvennys.be.

02/01: GP De Ster Sint-Niklaas, start elite om 15 uur, inkom 9 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Het parcours loopt rond de vijvers van recreatiepark De Ster en bestaat voor een groot gedeelte uit grasland. Er is ook een bosgedeelte en een zandstrook waar gelopen moet worden. Meer info op www.gp-de-ster.be.

04/01: Vlaamse Witloofveldrit Tervuren, start elite om 15 uur, inkom 10 euro. In deze cross in het majestueuze park van Tervuren aan het Midden-Afrika Museum testen toppers als Sven Nys, Sven Vanthourenhout, Erwin Vervecken, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Dieter Vanthourenhout en misschien Niels Albert voor de laatste keer hun benen voor het BK in Ruddervoorde. Meer info op

www.cyclocrosstervuren.be.

door Loes Geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier