Jurist Ludwig Sneyers is sinds 1 juli de nieuwe directeur-generaal van de Profliga. Hij geeft tekst en uitleg bij de beslissing om vanaf volgend seizoen ook in België te voetballen tijdens de kerstperiode:

“De data zijn vastgelegd: 26 en 30 december. Afhankelijk van de televisierechten kan het zijn dat er ook op 27 of 29 december een aantal wedstrijden plaatsvindt. De competitie begint volgend seizoen trouwens pas midden augustus omwille van de Olympische Spelen. Door die latere start komt het ons goed uit dat we met kerst kunnen inhalen.”

Heeft het niet gewoon te maken met meer televisiegeld?

“Hypercube berekende dat de collectieve verkoop van de televisierechten ons tussen de 50 en 65 miljoen euro moet opleveren, terwijl het laatste voetbalcontract 36 miljoen euro bedroeg. Maar kerst is ook een periode waarin veel mensen graag allerlei activiteiten inplannen. Waarom zouden wij zo’n moment links laten liggen? Ik weet dat de media daar hun vragen bij hebben omwille van die afgelaste wedstrijd Westerlo – Club Brugge, maar ik heb dat even nagetrokken en wat blijkt? In het verleden vonden de meeste afgelastingen plaats in de maanden januari en februari, niét in december. Ik las ook negatieve reacties van buitenlandse profspelers in onze competitie die dan de tijd niet meer zullen hebben om naar hun familie af te reizen. Maar het zijn diezelfde spelers die wel in de kranten verklaren dat ze dromen van de Premier League, hé … Ik kan u trouwens vertellen dat het voorstel om met kerst te voetballen bijna unaniem goedgekeurd werd door de clubs, er was slechts één tegenstem.”

In België zijn er maar twee clubs met veldverwarming: Genk en Standard. Als je met kerst voetbalt, riskeer je dus bevroren velden. Zo heeft het weinig zin, toch?

“Daar heb je gedeeltelijk gelijk in. Maar dat probleem kennen we nu ook al in de maanden januari of februari, dus dat is geen excuus om in december niet te voetballen. Dat wil echter niet zeggen dat we op termijn ervoor moeten zorgen dat de infrastructuren verbeteren. We hébben trouwens de procedures voor de licentietoekenning al verstrengd. Vanaf nu moeten nieuwkomers op 15 oktober met alle voorwaarden in orde zijn, anders krijgen ze geen tv-gelden.”

Zou je niet beter eerst de infrastructuur in onze stadions verbeteren vooraleer kerstvoetbal in te voeren, in plaats van omgekeerd, zoals nu het geval is?

“De accommodatie moet inderdaad beter. Anderzijds moet je bekennen dat we de voorbije jaren nog amper afgelastingen door slechte pleinen hebben gekend. En als er niet gespeeld werd, was dat meestal door overvloedige regenval. Dat heeft niets met veld- verwarming te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier