SPEELT MET VEEL TEMPO NAAR VOREN BIJ VFL WOLFSBURG.

Tot de topper afgelopen weekend tegen het ongenaakbare Bayern München zat Rode Duivel Kevin De Bruyne bij de Volkswagenclub aan zes wedstrijden, nul goals en twee assists. De 22-jarige flankspeler, die midden januari voor 22 miljoen werd overgenomen van Chelsea en tot 2019 tekende, is daarmee de duurste speler in de clubgeschiedenis van VfL Wolfsburg.

“In het algemeen overheerst bij de beleidsverantwoordelijken tevredenheid over zijn inbreng”, verklaart Kicker-journalist Thomas Hiete. “Trainer Dieter Hecking en sportief directeur Klaus Allofs spreken graag over ‘lucht naar boven’, waarmee ze bedoelen dat er nog een progressiemarge is. Je mag niet uit het oog verliezen dat de trainingsintensiteit in de Bundesliga duidelijk veel hoger ligt dan in de Premier League. Wolfsburg moest ook zijn spelwijze aanpassen sinds Debruynes komst. Die ging immers gepaard met het vertrek van de Braziliaanse spelmaker Diego naar Atlético Madrid. Het meest opvallende echter is dat niemand nog over Diego spreekt als gemis, wat aangeeft dat De Bruyne zich goed integreerde. Het grootste verschil zit in de snelheid van uitvoering. Jullie landgenoot speelt met veel meer tempo naar voren. Het is iemand met een veel groter volume, die het liefst vanuit het centrum naar de flanken loopt en daar voor veel diepgang zorgt. Ook Maximilian Arnold doet dat graag. Die verstandhouding zit goed, dat duo zorgt voor acties en wordt opgedragen om op snelheid in het strafschopgebied te verschijnen en constant gevaar te creëren. Ik sprak onlangs met Allofs over de voorlopig gebrekkige afwerking bij De Bruyne. Hij maakt zich sterk dat vroeg of laat iemand met zijn kwaliteiten over dat probleem heen zal komen. Bij Bremen was De Bruyne beresterk, nu zit hij vermoedelijk aan zeventig of tachtig procent van zijn mogelijkheden. Maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid bij hoekschoppen en vrije trappen.”

Doelstelling blijft mee te strijden met Bayer Leverkusen en Schalke 04 voor de felbegeerde derde plaats, die recht geeft op een rechtstreeks ticket voor de Champions League. Hiete: “De clubleiding weigert daarover te spreken, maar heimelijk hopen ze er wel op. Zeker door de manier waarop hun concurrenten soms krasselen.”

Hiete zegt ook dat Junior Malanda, de andere Belg bij VfL, nog wat geduld moet oefenen. “Luiz Gustavo speel je niet zomaar uit het team”, stelt de journalist. “Malanda wordt op zijn negentiende klaargestoomd voor volgend seizoen.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier