Terwijl Roda JC opnieuw afstevent op Europees voetbal, mocht Tom Soetaers proeven van en scoren met de nationale ploeg. Die eer was nog altijd niet weggelegd voor verdedigende middenvelder en aanvoerder Kevin van Dessel (24).

Je werd niet opgeroepen voor de oefeninterland tegen Polen, hoewel er een vacature was voor de positie van verdedigende middenvelder. Was je verrast ?

Kevin van Dessel : Toch wel. Ik had er stiekem op gehoopt, zeker gezien de vele geblesseerden en het feit dat ik toch al met de aspiranten meespeelde. Het was best wel een teleurstelling, maar het betekent niet dat ik de hoop helemaal heb opgegeven. Integendeel, debuteren met de Rode Duivels is het volgende doel in mijn loopbaan.

Georges Leekens gebruikte je vorig seizoen bij Roda ook als linksachter. Wordt jouw polyvalentie dan een nadeel ?

Nee, ik bekijk het liever anders : als een voordeel. Dat is toch wat ik de bondscoach altijd hoor verklaren. Zoals Jelle Van Damme als linkerverdediger of centraal achterin gebuikt kan worden, Tom Soetaers als linksmidden of voorin, Timmy Simons als verdedigende middenvelder of in de verdediging. Ik speel inmiddels alweer een volledig seizoen op het middenveld bij Roda, terwijl ik ook bij de aspiranten daar speelkansen kreeg.

Toch kende je tot voor enkele weken een wisselvallig seizoen.

Klopt. Je kan mijn seizoen gerust indelen in enkele hoofdstukken. In de voorbereiding speelde ik beter dan ooit tevoren. Ik zat in de vorm van mijn leven ! Ook de competitiestart verliep vlot, tot ik door een spierscheur vijf wedstrijden moest missen. Daarna forceerde ik een beetje mijn terugkeer, wilde ik mezelf te veel bewijzen. Dat resulteerde vaak in mindere wedstrijden, waardoor ik voor het eerst drie duels op de bank belandde. Maar nu zit ik weer in een begenadigde periode, loop ik opnieuw over van vertrouwen.

Is het dan niet vreemd dat Gaby Mudingayi boven jou werd verkozen ?

Met alle respect voor die jongen, maar hij is niet eens vaste waarde bij AA Gent. Dan vraag je je af waar hij plots vandaan komt. Ben ik minder dan hem ? Ik ben al drie jaar een vaste waarde bij Roda JC, speelde in de achtste finales van de Uefacup tegen AC Milan en heb toch al wat ervaring. Alles spreekt voor een selectie, maar het is jammer genoeg niet de realiteit. Voor mij is dat een prikkel om keihard verder te werken en topniveau na te streven.

Ondertussen lonkt wel opnieuw Europees voetbal met Roda JC.

De kans is inderdaad groot, want de bekerfinale gaat tussen Feyenoord en FC Utrecht. Alles is nog mogelijk. We houden een gemengd gevoel over aan dit seizoen, want lange tijd zag het er naar uit dat we voor de vierde plaats zouden meestrijden. We missen nog continuïteit in onze prestaties.

Je contract loopt na volgend seizoen af. Wat brengt de toekomst ?

Ik zit in een perfecte club, een subtopper, en word keurig op tijd betaald. Een ideaal werkklimaat dus. Ik zie niet in waarom ik naar een andere club zou gaan. Er is ook nog een eenzijdige optie, voor drie seizoenen. De bal ligt dus in het kamp van Roda JC, anders ben ik een vrije speler.

door Frédéric Vanheule

‘Debuteren met de Rode Duivels is het volgende doel in mijn loopbaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier