Al meer dan 60 jaar maakt KFC Excelsior Balgerhoeke deel uit van het Meetjeslandse voetbaltoneel. Eind jaren 80, begin jaren 90 was tweedeklasser KFC Eeklo de vaandeldrager van deze regio, maar ondertussen zakte de ploeg terug naar de Oost-Vlaamse eerste provinciale. De rol van ambassadeur werd ondertussen overgenomen door derdeklasser KSK Maldegem.

In de schaduw van deze ploegen vertoeft Balgerhoeke, een gehucht van zo’n duizend inwoners, al sinds 1981 in vierde provinciale. Hoogtepunt was het verblijf in tweede provinciale in de jaren 50 en 60. De eigen jeugd, ongeveer honderd voetballers, zoveel mogelijk speelgelegenheid geven, zo luidt de leuze van voorzitter Oswald De Munter. Deze oud-speler, die de club met stamnummer 4392 al meer dan vijftien jaar leidt, streeft naar een eerste ploeg die voor 80 procent uit eigen spelers bestaat. De basis daarvoor wordt gevormd door drie duiveltjesploegen, preminiemen, miniemen, knapen, juniores en twee invallersteams. De betere voetballers trekken echter naar Lokeren OV, Cercle Brugge, AA Gent en Club Brugge. Doorn in het oog is wel dat de club maar kan beschikken over één terrein, dat dan nog geprangd zit tussen de huizen en de niet langer operationele spoorlijn Maldegem-Eeklo. Die wordt alleen gebruikt door het Stoomcentrum Maldegem. Een knelpunt, ook voor het stadsbestuur van Eeklo, is dat het terrein na dit jaar nog slechts één seizoen wordt gehuurd van de privé-eigenaars. Er wordt gezocht naar een snelle oplossing.

Balgerhoeke kan rekenen op een gemiddelde van 50 toeschouwers, voor een derby kan de belangstelling oplopen tot 120. De ambitie is om terug te keren naar derde provinciale, waar de club in de jaren 70 vertoefde. Het wil dat realiseren met eigen spelers. Investeren in voetballers van buiten Eeklo wordt bijna niet gedaan. KFC Excelsior Balgerhoeke kan rekenen op veel oud-spelers die een functie in de club opnemen. Betrokkenheid en samen de schouders zetten onder de clubprojecten staan voorop. Speler Renaat Slock en de voormalige secretaris Leon Calsijn zorgen voor de opvolging van de clubwebsite (http://users.telenet.be/kfcexcbalgerhoeke).

Af en toe wordt er een fusieballonnetje opgelaten, maar tegenstrijdige ambities staan vooralsnog een fusie in de weg. Een samengaan met derdeprovincialer Sint-Laureins blijkt wel een optie, maar de expresweg Knokke-Antwerpen is een rem op het doordrukken en omzetten van die gedachte in een wederzijds akkoord.

Volgende week : Schelle Sport

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier