Zaterdag 14 juni, Sporza: Ronde van Zwitserland (14u50)

Een pak renners krijgen de kans om hun conditie een laatste maal te verbeteren met het oog op de Ronde van Frankrijk. Over een sterk hellend parcours kunnen de klimmers zich een week uitleven. Vladimir Karpets, de Russische klimmer en tijdrijder van Caisse d’Epargne, schreef de eindwinst vorig jaar op zijn palmares. Onze landgenoot Stijn Devolder eindigde toen knap derde na een puike tijdrit. Michel Wuyts en Hans De Clercq verzorgen het commentaar.

Michel Wuyts: “De Ronde van Zwitserland telt altijd twee soorten renners: de mannen die zoeken naar de goede vorm voor de Tour en de renners die sterk reden in de Giro. Toch verwacht ik de gebroeders Schleck, Cunego, Kirchen, Dekker, Karpets en een Devolder aan het front. CSC en Astana zullen het reilen en zeilen in de bergritten bepalen. Onze Stijn Devolder hoeft eigenlijk niet echt meer te testen, want zijn Ronde van België was ronduit indrukwekkend.”

Maandag 16 juni, ARTE: documentaire Jack Johnson (14u00)

Deze documentaire brengt het leven van de eerste zwarte bokskampioen Jack Johnson in beeld. Hij bokste zich in het begin van de 20ste eeuw naar de wereldtitel. In het toen sterk verdeelde Amerika zorgde dat voor extra spanningen. De blanken zagen zichzelf nog steeds als het superieure ras. Johnson probeerde met zijn wereldtitel aan te geven dat de zwarten in Amerika ook een plaats moesten krijgen in de maatschappij.

Maandag 16 juni, Eén: De Olympische Droom (20u40)

Deze documentairereeks volgt jonge atleten op hun weg naar Beijing. De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare in een sportcarrière en worden slechts om de vier jaar georganiseerd. Voor veel sportlui is de honger naar een knappe prestatie op dit evenement enorm. Daarom stellen de jonge sporters alles in het werk om zo goed mogelijk naar de Spelen toe te leven.

Dinsdag 17 juni, La Une: EK voetbal: Frankrijk – Italië (20u40)

Frankrijk en Italië kijken elkaar weer in de ogen op een groot toernooi. Na de verloren wereldtitel in Berlijn twee jaar geleden azen les Bleus op eerherstel. Toen kwamen beide teams elkaar pas tegen in de finale. In de groep zitten ook nog Nederland en Roemenië. Sowieso zal er in deze poule minstens één grote naam sneuvelen. De ervaring en de klasse druipen van beide elftallen. Pikant detail: Bayernsterren Ribéry en Toni staan voor één keer niet in hetzelfde kamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier