Woensdag 27/10

WERELDPRIMEUR ! ! Scheidsrechter Kris Hermans heeft van de anders zo onverbiddelijke inspecteurs van Sport/Voetbal Magazine negen op tien gekregen voor zijn blijkbaar kundige leiding in Bergen-Lokeren. Nooit gebeurd, in de hele geschiedenis van dit blad. Acht was het meeste, en ook daar werd spaarzaam mee omgesprongen. Alsof het geld kostte aan degene die het toekende.

Bergen-Lokeren, hebt u daar veel van onthouden ? Een spektakelmatch ? Een doelpuntenfestijn ? Is er iemand van het veld gestuurd ? Zijn er betwiste penalty’s gefloten ? Uitzonderlijk brutale wedstrijd, of integendeel opvallend sportieve ? Op al die vragen is het antwoord : ‘neen’. Wat heeft die Hermans dan zo goed gedaan ?

Voor alle zekerheid ook in de scheidsrechterstabel gaan kijken. Daar prijkt hij met één match en een gemiddelde van vijf ! Hoe kan dat nu ? Hermans was acht wedstrijden lang de traditionele spookarbiter, die met een nul over de hele lijn achter zijn naam stond. Niets gefloten, niets gegeven, niets gekregen. Toen kwam La Louvière-Germinal Beerschot, 1-1 op het scorebord en 5 op 10 vanwege de S/VM-controleur. En nu krijgt hij een 9 en blijft toch op 5 ? Dit moet snel worden uitgeklaard, of de geloofwaardigheid van de moeder aller tabellen komt in gevaar.

Donderdag 28/10

In afwachting van een vijfde aflevering in ‘Legenden van het Europese voetbal’, was ‘Stad (z)onder de top’ te gast in Hasselt. Goed idee. De avonturen van groen-wit in het seizoen ’79-’80 staan ons nog fris voor de geest. Wij hadden die ploeg namelijk geregeld aan ons been. Toen al. Nihil novum sub sole, zullen we maar zeggen. In dat gezegende jaar eindigden Hasselt en Hoeselt allebei laatste. De een in eerste en de ander in tweede klasse. Een woordgrapje van de voetbalgoden.

Als wij ons niet vergissen, was de 10-1 afstraffing, die ze zich in Hasselt nog vaag herinneren, niet op Anderlecht maar op het Lokeren van Larsen en Lubanski. In Anderlecht werd met amper 1-0 verloren, en er was ook een 0-0 op Standard. Wat sommige bejeneverde bestuurslui deed beweren dat SC Hasselt op zijn best was in de grote wedstrijden.

In de fameuze Lierse-Hasselt (7-0) scoorde Erwin Vandenbergh trouwens niet vier, maar zes keer, waardoor hij met 39 doelpunten Europees topschutter werd. En zijn trofee mocht gaan afhalen bij het pluimvee van het Lido in Parijs. Hasselt, van zijn kant, is nadien alleen nog succesvol geweest in handbal en politiek.

Vrijdag 29/10

Voor het geval u het niet gelezen zou hebben, schrijven wij het gewoon af. Sinds wij toevallig het bestaan van de Conventie van Bern hebben ontdekt, waarin in 1971 het ‘citaatrecht’ werd opgenomen, is het leven heel wat gemakkelijker geworden.

Walter Van Beirendonck, de beroemde of is het berooide Antwerpse modekoning, heeft namelijk van een Nissan Micra een kunstwerk gemaakt. Nu ja, kunstwerk… Hij had hem vol verf gekladderd en er een hanenkam op geplakt. Hierna werd de auto voor een goed doel verkocht. Een garagehouder uit Deurne telde er 12.100 euro voor neer. Zijnde bijna duizend euro MINDER dan een gewoon witte Nissan Micra kost. Zoiets kan toch niemand verzinnen, of wel ? Als hij erin slaagt om de verf en die hanenkam er weer af te krabben, heeft hij een goede zaak gedaan.

In Het Laatste Nieuws zegt Lieven Daenens, conservator van het Design Museum in Gent : ‘Die garagehouder had beter de Nissan aan inkoopprijs gekocht, en hem zelf beschilderd. Hij zou dat zeker even goed hebben gedaan. ‘ Kunstenaar zijn in dit land is niet altijd gemakkelijk.

Zaterdag 30/10

Groot nieuws ! Kim Clijsters gaat nu trouwen met Emile Mpenza. Karel Vertongen, de dolende ridder van de Voetbalbond, heeft op een van zijn beruchte tochten de beide jonge mensen bij elkaar gebracht. Of het feest in Ham- dan wel Limburg zal plaatsvinden, moet voorlopig geheim blijven. Maar één ding mogen wij al verklappen : Walter Van Beirendonck maakt de bruidsjurk. Van Emile.

door Koen Meulenaere

‘Kim gaat toch trouwen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier