Het leven zoals het is, in het glazen huis langs de Brusselse Houba de Strooperlaan: na het ontslag van Dick Advocaat bij Zenit Sint-Petersburg roept bondsvoorzitter François De Keersmaecker dat de Nederlander best zo snel mogelijk de nieuwe bondscoach moest worden. Omdat de voetbalbond zelden als een eendrachtig blok naar buiten treedt, vond CEO Jean-Marie Philips dat geen goed idee. Hij zei dat er geen contact gezocht moest worden met Advocaat. Het heette dat Philips voor zijn beurt had gesproken. Niet voor het eerst. Want zo gaat dat bij de voetbalbond: iedereen klimt op het podium om gelijk wat te roepen, zonder vooraf overleg te plegen. Intussen liet Advocaat vanuit Rusland weten dat de bond zijn telefoonnummer heeft en dat hij gewoon gebeld kan worden. Dat zou effectief ook zijn gebeurd, maar niemand kreeg Advocaat aan de lijn. Na de interland in Tsjechië besliste de Technische Commissie dat Frank Vercauteren zijn tot 30 november lopende contract gewoon uitdoet. Zonder verpinken beweerde François De Keers-maecker dat er nooit sprake was geweest van een vervroegde komst van Advocaat.

Wanneer staat er eindelijk eens iemand op die deze steeds weerkerende stukjes kindertheater laat ophouden? Wanneer presenteert de voetbalbond zich naar buitenuit eindelijk eens als een krachtig en uniform denkend orgaan waarin ego’s wijken voor het welzijn van het voetbal? En hoe gaat Dick Advocaat straks in deze constellatie functioneren, hoe reageert hij als hij met dit soms schrijnende amateurisme in aanraking komt?

Intussen zakken de Rode Duivels steeds dieper weg in een bodemloze put. In Tsjechië was het begin bemoedigend maar vervolgens dreven oude kwalen weer boven: er was geen dreiging, geen enthousiasme, geen idee. Als los zand hing een verzameling getalenteerde voetballers aan elkaar. Met of zonder René Vanderecyken: dit elftal zit op een dwaalspoor. Een onvoorstelbare vakman zal Dick Advocaat zijn als hij daar een geheel van metselt.

Na een overtuigende start gaat Anderlecht vandaag/ woensdag in Lyon op zoek naar zijn huidige waarde. In mei verspeelde paars-wit na een beschamende verrichting in Tubeke de titel, nu staat er een geconcentreerd en gretig voetballend blok, met haast dezelfde spelers, maar met hier en daar andere accenten. Tien maanden is het geleden dat voorzitter Roger Vanden Stock vertelde zich zorgen te maken over de toekomst van de ploeg. Dat gebeurde na een 4-0-nederlaag op Zulte Waregem. Anderlecht, dat toen 30 spelers had gekocht in goed twee jaar, strompelde als een zielloos geheel over het veld, zonder mentale kracht en zonder groepsgevoel.

Zaterdag staat de trip naar de Gaverbeek weer op het programma. Het is haast ondenkbaar dat deze ploeg in oude fouten hervalt. Anderlecht probeert ook qua stijl weer aansluiting te vinden met het verleden en het spel te overgieten met subtiliteit. Op een erg knappe manier heeft Ariël Jacobs dit elftal naar zijn hand gezet. Vreemd dat deze innemende man zichzelf op persconferenties vaak verbergt achter een masker van cynisme. Het zal voor een deel te maken hebben met de huidige mediacultuur.

Van een hernieuwd groepsgevoel is er ook bij Club Brugge sprake, de 2-1-nederlaag in Mechelen ten spijt. Maar in tegenstelling tot Anderlecht wordt er door Club naarstig gespeurd naar versterking. De 1,94 meter grote Duitse targetman Sandro Wagner staat hoog op de verlanglijst. Balvastheid heeft Club nodig binnen het voetbal dat Adrie Koster predikt. Maar of dat Wagner is, een belofte-international die vorig seizoen bij tweedeklasser MSV Duisburg in 30 matchen zeven goals maakte? Als die zo goed is, waarom speelt hij dan niet in de Bundesliga? En waarom meldt zich op Club na alleen FC Groningen voor hem?

De realiteit is dat een Duitse belofte-international voor een Belgische club al een ongelooflijke opportuniteit is. Meer blijkt echt niet haalbaar.

SYS TACKELT

Op www.knack.be/nieuws/sport/videocorner becommentarieert Jacques Sys wekelijks de actualiteit. Scherp en onverbloemd.

door JACQUES SYS

Anderlecht probeert aansluiting te vinden met het verleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier