UD Almería is dé Spaanse seizoensrevelatie.

Van de drie gepromoveerde teams in de Primera División boekt UD Almería tot dusver de beste resultaten. De Andalusische club bezet momenteel zelfs een positie net onder deze die recht geven op een Europees ticket. De topper van vorige zondag tegen het tweede geklasseerde Barcelona gold dan ook bijna als een rechtstreeks duel.

Het spreekt voor zich dat middenvelder MiguelAngelCorona (27), die zijn opleiding kreeg bij Real Madrid, daarvoor supergemotiveerd was. Omdat de resultaten zo goed zijn, maalt hij er trouwens niet om dat hij nu iets minder vaak in de basis staat dan vorig jaar in de Segunda División. “We moeten natuurlijk nog veel leren”, zegt hij. “Het belangrijkste verschil met de tweede klasse is dat tegenstanders op het hoogste niveau vaak aan anderhalve kans genoeg hebben om het verschil te maken. Maar ook vorig seizoen zijn we eigenlijk week na week gegroeid door hard te werken. Voor de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Tenerife kregen we slechts 4000 toeschouwers over de vloer, maar op het einde waren ze al met 15.000. Een club dag na dag zien groeien, blijft een onvergetelijke ervaring. Dat is dit seizoen niet anders. Als ik eraan denk dat we elke veertien dagen in ons kleine stadion clubs op bezoek krijgen die tot de Europese elite behoren, dan krijg ik daar kippenvel van. De motivatie komt dan ook vanzelf.”

UD Almería scoort weinig, maar het team staat ook weinig goals toe. Toch krijgt het soms het verwijt te veel risico’s in zijn spel te leggen. “We gaan gewoon op het elan van vorig seizoen door”, stelt Corona. “Bij de spelers en de hele technische staf overheerst het gevoel dat we elke wedstrijd moeten starten om te winnen. Soms betalen we daarvoor de tol, maar op het einde van de competitie zal dat een lonende strategie blijken.”

Wat wellicht ook een belangrijke rol speelt, is dat UD Almería een team is zonder vedetten. Trainer UnayEmery – een oud-speler van Real Sociedad, El Ferrol, Burgos, Toledo en Lorca – is nog maar 36. Als trainer had hij nog maar twee jaar ervaring bij Lorca in de derde en in de tweede klasse, toen hij in 2006 overstapte naar UD Almería, een club met amper 9000 socios en een budget van 24 miljoen euro, wat minder is dan het budget van Anderlecht. Zelfs in het machtige Spaanse voetbal bestaat dat dus.

Juan Soler, de voorzitter van Valencia, diende zijn ontslag in. De club bevindt zich meer dan ooit in crisis.

Vicente Del Bosque, de vroegere speler en trainer van Real Madrid, wordt normaal na Euro 2008 de nieuwe Spaanse bondscoach in opvolging van Luis Aragonés.

Deportivo La Coruña blijft het zwarte beest van Real Madrid. De ploeg uit de hoofdstad kon al sinds 1991 niet meer winnen op Riazor en verloor er ook vorige zaterdag.

Getafe neemt voor het eerst deel aan de UEFA Cup en slaagde erin om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

Yaya Touré(24, ex-Beveren), de Ivoriaanse controlerende middenvelder van Barcelona, moet één maand aan de kant blijven als gevolg van een hernia. Al sinds zijn terugkeer van de Afrika Cup klaagde hij over rugpijn. Lionel Messi (20) laat zijn bilblessure in Argentinië verzorgen. Normaal zal de vleugelspits zes weken in zijn vaderland blijven.

De wedstrijd Betis-Athletic Bilbao moest in de 73ste minuut bij een 1-2-tussenstand worden onderbroken omdat de bezoekende doelman een fles op het hoofd kreeg.

Javier Clemente is nog maar pas in dienst als nieuwe trainer van Murcia, maar hij houdt geen blad voor de mond: “Spelers die zich niet goed in hun vel voelen, maken het best een afspraak met de psychiater.”

Guillermo Pereyra (27), de Argentijnse middenvelder van Mallorca, werd afgestaan aan Lokomotiv Moskou.

Villarreal denkt eraan om het Madri- galstadion te vergroten indien de club een CL-ticket zou afdwingen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier