”s Nachts met een zak chips voor de televisie, petje naar achteren, voeten op de salontafel en genieten.’ Rik Samaey en Tony Van den Bosch, analisten bij Canal +, over de NBA-finales.

Elk jaar in mei en juni is het zo ver, de hoogmis van het mondiale basketbal : de NBA-play-offs. De titelkandidaten voor dit seizoen zijn legio, het kampioenschap was er eentje om te likkebaarden. Het begon allemaal in november al, met de intussen legendarische knokpartij tussen Detroit en Indiana. Een incident waarvoor Ron Artest 72 wedstrijden schorsing kreeg, een weinig benijdenswaardig record. Maar er waren ook de verdere ontwikkeling van wonderkind Lebron James, de afgang van de LA Lakers en Kobe Bryant, het opwindende basketbal van revelaties als Phoenix en Miami en het eerste seizoen in de NBA van de Kongolese Belg Didier Mbenga-Ilunga.

Allemaal zaken die Rik Samaey (tienvoudig Speler van het Jaar in België) en Tony Van den Bosch (coach van Bergen-op-Zoom, dat de halve finales bereikte van de Nederlandse playoffs), de twee vaste NBA-analisten van Canal +, met pretoogjes en onverminderd enthousiasme becommentariëren.

Het reguliere seizoen

Van den Bosch : “Mij blijven vooral de ontgoochelingen bij. Zoals de afgang van de LA Lakers, niet langer de ploeg van ’t stad. De Clippers zwaaien daar nu de plak.”

Samaey : “Minnesota was teleurstellend. Alsook New Jersey en Sacramento. Op een moment dat je denkt : oké, ze moeten nog één stapje zetten om de absolute top te bereiken, doen ze net het omgekeerde en laten ze belangrijke pionnen vertrekken. Een andere belangrijke gebeurtenis waar we zeker niet naast kunnen kijken, is de fight in het begin van het seizoen tussen de Detroit Pistons en de Indiana Pacers. Een incident dat breed uitgesmeerd werd in de pers en dat door de zware straffen het seizoen van Indiana, toch een van de outsiders voor de titel, compleet kapotgemaakt heeft.”

Van den Bosch : “Het was lang geleden dat de NBA nog eens zo in een negatief daglicht kwam te staan. De zware straffen voor Ron Artest en de andere spelers dienden om een voorbeeld te stellen. Eigenlijk verbaasde het mij niets dat het daar eens uit de hand liep. In de NBA zit het publiek heel dicht tegen het terrein. In LA gaat dat zonder problemen, want daar zitten toch enkel filmsterren op de eerste rijen, maar in Detroit zijn het hardwerkende arbeiders die aan de kant staan. Dat zorgt voor een totaal andere sfeer. Ik heb in Detroit erg veel frustraties gevoeld.”

Samaey : “Phoenix.”

Van den Bosch : “Seattle en Miami.”

Samaey : “In het westen zie je dat er een tendens is om zeer open en aanvallend te spelen.”

Van den Bosch : “Phoenix is het opwindendste team in de NBA. Als je echt voor het kennersbasketbal gaat, moet je San Antonio nemen, daar krijg je als coach een natte droom van. Maar als je als leek fan wil worden van de NBA, raad ik je een wedstrijd van de Phoenix Suns aan.”

Samaey : “Phoenix, dat is 48 minuten tempo-tempo-tempo. En heel erg collectief. Alles staat of valt met Nash. Als die met een blessure uitvalt, verdwijnt de hele voedingsbron van die ploeg. Dat zou bijna even erg zijn als Miami dat Shaquille O’Neal verliest.”

Het duo O’Neal û Wade

Samaey : “In Miami spelen Dwayne Wade en Shaquille O’Neal liever samen dan Bryant en O’Neal destijds bij de Lakers. Hadden Bryant en O’Neal graag samengespeeld, dan waren ze nog veel beter geworden.”

Van den Bosch : “Het charisma van coach Phil Jackson heeft ervoor gezorgd dat het in LA toch werkte tussen die twee. Maar nu kan O’Neal veel makkelijker zijn stempel op het team drukken. En Dwayne Wade profiteert daarvan. Al moet gezegd dat die jongen een regelmatig seizoen draait. Zelfs wanneer O’Neal er niet bij was, stond hij klaar om de kar te trekken. Kan je hem vergelijken met Bryant ? Bryant is geen teamspeler, naast hem gaat iedereen af. Ik zou hem niet in mijn team willen. Door dat seksschandaal hangt er nu ook een negatieve sfeer rond Kobe en bovendien is hij een enorme egotripper. Mocht hij beticht worden van groepsseks : ik zou het niet geloven ( lacht).”

Didier Mbenga Ilunga

Samaey : “In de eerste plaats moeten we zeggen : chapeau dat hij daar geraakt is ! Maar voor mij is het geen verrassing dat hij niet veel aan spelen toekomt. Het niveau, en zeker de plaats waarop hij moet spelen, daar moet je meer kunnen dan af en toe een shot blocken. Deze ervaring zal zijn carrière zeker ten goede komen, maar ik denk niet dat we hem tien jaar in de NBA zullen zien.”

Van den Bosch : “Ik heb Didier enkele jaren geleden getraind bij RB Antwerpen, toen kon hij werkelijk niets. Hij heeft zeker de atletische gave om het te maken, maar ik twijfel eraan of hij het basketintellect bezit. Ik zie eerder een Europese carrière voor hem weggelegd. Hoe dan ook, wat hij nu meemaakt, is schitterend. Als je op vier jaar tijd van de bushalte van Kapellen naar de NBA kan doorstoten, dan moet je daar bewondering voor hebben.”

Samaey : “Mbenga zal bij Europese topploegen terechtkomen waar hij zeker zal spelen.”

Play-offs

Van den Bosch : “In de finale zou ik heel graag Phoenix û Miami zien. Dat is : ’s nachts met een zak chips voor de televisie, petje naar achteren, voeten op de salontafel en genieten. Realistisch gezien denk ik dat we naar een finale San Antonio û Detroit gaan. Twee slimme en uitgebalanceerde teams die met Gregg Popovich en Larry Brown allebei een gereputeerde coach in huis hebben.”

Samaey : “De droomfinale voor 95 procent van de mensen is Phoenix û Miami. Voor een finale San Antonio û Detroit zal je toch al veel meer een basketbalkenner moeten zijn om daarvan te genieten. De compromisoplossing is San Antonio û Miami. Volgens mij de finale die eraankomt.”

Van den Bosch : “Inzake persoonlijke duels kijk ik geweldig uit naar de match upRasheed Wallace en Ben Wallace (Detroit) tegen Tim Duncan en Rasho Nesterovic (San Antonio). Dat is defense-defense tegen offense-offense.”

Samaey : “Of Bruce Bowen die op Richard Hamilton verdedigt.”

Van den Bosch ( op dreef) : “Of Chauncey Billups die aanvallend kan inbeuken op Tony Parker ! ( Wijst naar zijn arm.) Ik krijg er nu al kippenvel van !”

Samaey : “San Antonio û Detroit… jongens, jongens ( glundert). Voor elke centimeter gaat daar geknokt worden. Detroit is volgens mij trouwens nog sterker dan vorig seizoen. Ze deden Corliss Williamson van de hand, maar haalden met Antonio McDyess een klepper in. Iedereen verkijkt zich op Detroit, hun reguliere seizoen lijkt misschien minder dominant dan vorig jaar, maar volgens mij zijn ze heel gefocust. Ze weten héél goed waarmee ze bezig zijn. Hun vormpeil gaat al een heel seizoen crescendo. Detroit zit nu in zijn piekperiode.”

Kampioen

Samaey : “Toch San Antonio Spurs, het compleetste team.”

Van den Bosch : “Ik zeg het nog één keer : Bergen-op-Zoom !” ( Algemene hilariteit.)

door Matthias Stockmans

‘Schitterend wat Mbenga meemaakt, maar ik zie eerder een Europese carrière voor hem weggelegd.’ (Tony Van den Bosch)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier