Echte duikershorloges zijn moeilijk te vinden. En al zeker niet als je rekening wilt houden met het prijskaartje. Reden te meer om de voorstelling van onderstaande drie modellen even mee te pikken.

Duikershorloges zien er vaak dezelfde uit: die typische zeemanslook gecombineerd met een in graden verdeelde horlogering. Jammer genoeg zijn de meeste (goedkopere) duikershorloges tegen niet veel meer dan wat spatten bestand. Wil je een polshorloge waar je naar hartenlust mee kunt duiken, dan koop je er best eentje die waterdicht is tot op 100 meter diepte – of 200 meter als je met zuurstofflessen duikt. Om dat te kunnen bekomen moeten vooral de bouten en de horlogekast versterkt worden zodat er geen water in kan lopen. Een perfect waterdicht horloge heeft trouwens ook zijn voordelen aan land: je zult minder last hebben van stof en zand in de horlogekast.

In de categorie van betaalbare duikershorloges zijn er drie modellen die er boven uitsteken. We zette ze even op een rijtje…

– De Bradley van Gant Time kost amper 149 euro en levert voor die prijs toch verrassend sterke prestaties. Hij ziet er leuk uit, heeft een diameter van 45 mm en probeert te verrassen met een wat militair aandoend stoffen horlogebandje en een wijzerplaat in vijf verschillende kleuren. Het geheel past perfect binnen het sportchique imago van het Amerikaanse kledingmerk waarvoor dit horloge werd geproduceerd. Je maakt er ongetwijfeld een trendy indruk mee op het strand en je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om ermee in het water te duiken.

– Het grote onafhankelijke Zwitserse merk Victorinox Swiss Army haalt nog een keer fors uit met de nieuwe Dive Master 500. Vooral de zeer competitieve prijs – 675 euro voor de quartzversie en 1050 euro voor de versie met automatische beweging – van dit tot op 500 meter diepte waterdicht horloge slaat de concurrentie met verstomming. Voeg daar het originele design – met speciale Arabische cijfers op de horlogering en een wijzerplaat die doet denken aan het rubber van het horlogebandje – nog aan toe en je weet dat dit een winnende combinatie is. De collectie bestaat uit een witte of kaki quartzversie en drie mechanische versies (van 43 mm diameter en automatische heropwinding) in het grijs, (kastanje)bruin of rood.

– Een polshorloge dat waterdicht is tot op 200 meter diepte, dat is één ding. Een automatische chronograaf die waterdicht is tot op 200 meter diepte, is een ander paar mouwen. Het combineren van beide kwaliteiten maakt dit tot een technisch huzarenstukje. De moeilijkheid zit hem in de extra openingen die moeten worden gemaakt om de drukknoppen te kunnen integreren. Dat verklaart gedeeltelijk waarom je zelden een duikerschronograaf onder de 2000 euro zult vinden. Dat is nochtans exact wat Certina met de DS Action Diver wil doen. Er werden – in tegenstelling tot wat men zou verwachten – geen toegevingen gedaan, niet op vlak van prestaties en niet wat look betreft. De horlogekast ziet er indrukwekkend uit dankzij de diameter van 45,2 mm en de draaiende horlogering met grotere inkepingen voor een betere grip. De wijzerplaat is zelfs op grote diepte nog perfect leesbaar en de chronograaf blijft ook onder water perfect bruikbaar. Op de achterzijde van de horlogekast vinden we de afbeelding van een schildpad terug, het symbool dat Certina al in de jaren vijftig en zestig gebruikte om te wijzen op de uitzonderlijk goede waterdichtheid. Het zogenaamde Double Sécuritésysteem.

Waterdicht tot op 500 meter diepte: Dive Master 500 Victorinox Swiss Army, automatische beweging. Prijs: 1050 euro.

Waterdicht tot op 200 meter diepte: DS Action Diver Certina, automatische chronograaf, volledig in staal. Prijs: 1740 euro.

Waterdicht tot op 100 meter diepte: Bradley Gant Time, quartz. Prijs: 149 euro.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier