Vormt de Kameroense topscorer van de Belgische competitie straks in de Afrika Cup een gouden duo met Samuel Eto’o?

Onlangs nog was op televisie in een beklijvende documentaire te zien hoe de broers AdolfDassler (de stichter van Adidas) en RudolfDassler (de oprichter van Puma) ooit samen waren begonnen, maar na een dispuut elkaar bijna op leven en dood begonnen te beconcurreren en het Beierse stadje Herzogenaurach, op 30 kilometer van Nürnberg, haast letterlijk in tweeën deelden. Momenteel lijkt de strijdbijl echter begraven. Zo nodigde sponsor Puma enkele weken geleden de nationale ploeg van Kameroen uit voor een stage. De Afrikaanse gasten werden te slapen gelegd in het hotel Herzogs Park, een van de mooiste tien hotels van Duitsland, waarvan de eigenaar niemand minder is dan de kleindochter van … Adolf Dassler.

De vrolijke Kameroense bende trekt zich in ieder geval weinig aan van de strijd tussen de Duitse sportartikelengiganten. Ze toont zich des te meer bezorgd om de vriestemperatuur en de sneeuw. Even bestond de vrees dat er binnen zou moeten worden getraind, maar uiteindelijk konden de spelers toch het grasveld op, zij het behoorlijk warm ingeduffeld.

“Toch wel redelijk frisjes”, lacht Bertin Tomou, de spits van Moeskroen, die enigszins verrassend is opgeroepen voor deze stage. “Het is hier nog kouder dan in België. Gisteren leek het wel of mijn vingers en tenen zouden afvriezen …”

“Nogal wat waarnemers menen dat Tomou een nieuweling is bij de Kameroense selectie, maar eigenlijk behoort hij tot de anciens”, vertelt MadeleineSoppi, een journaliste die voor de Kameroense radio werkt. “Hij heeft alle nationale jeugdploegen doorlopen. Natuurlijk heeft hij daarna lang in China gespeeld, waardoor iedereen hem een beetje uit het oog verloor. We hebben ook toen nochtans geprobeerd hem zo goed mogelijk te volgen, maar de opgestuurde video’s en de informatie via internet bleven vaag. Omdat hij een aantal keer van club veranderde, was het niet altijd duidelijk hoe het precies met hem zat. De vraag waar die lange aanvaller die alle jeugdselecties haalde, toch was gebleven, heb ik meermaals gehoord. Sinds hij in België voetbalt, zit hij opnieuw op onze radar. In Kameroen volgen de mensen de voetbalactualiteit met argusogen, zodat ze goed weten dat hij momenteel topscorer is in de Belgische competitie. Er wordt in ons thuisland in ieder geval veel goeds over hem verteld. We geloven allemaal dat hij als spits de Ontembare Leeuwen behoorlijk veel kan bijbrengen. Bovendien kan hij voor een verrassingseffect zorgen omdat de meeste tegenstanders hem niet zo goed kennen. De nieuwe Duitse trainer OttoPfister zou hem wel eens als joker kunnen uitspelen. Hij verklaarde in ieder geval al dat hij niet naar namen of naar het palmares van de spelers kijkt, maar dat elke jongen zijn plaats moet verdienen door op het veld te tonen wat hij in zijn mars heeft. Kameroen beschikt natuurlijk over topspelers die in de beste Europese competities actief zijn, maar bepaalde tactische keuzes zouden tijdens de Afrikaanse landenbeker wel eens in het voordeel van Tomou kunnen spelen.”

Lof van de ploegmaats

SamuelEto’o, die nog steeds herstelt van een blessure aan de achillespees, kan nog niet meetrainen, maar omdat Kameroen de nieuwe shirtjes voor de uitwedstrijden voorstelt en omdat hij wil kennismaken met coach Pfister, komt de spits van Barcelona in Beieren even de selectie groeten.

“Natuurlijk ken ik Bertin”, lacht hij, om er meteen met een kwinkslag aan toe te voegen: “Alleen nog niet zo lang. Ik heb de trainingen bekeken en ik heb gezien dat hij een heel goede speler is. In duels voor de Afrika Cup zou ik vooraan ongetwijfeld een complementair duo met hem kunnen vormen, maar het is uiteraard de coach die daarover beslist.”

De aanvoerder van de Kameroense selectie, RigobertSong, die dit seizoen bij Galatasaray speelt, weet al langer welk vlees hij met Tomou in de kuip heeft. “Hij is een grote en sterke beer, die ons heel wat kan bijbrengen. Ook bij een vorige stage liet hij al heel mooie dingen zien en nu bewijst hij dat hij zich goed heeft geïntegreerd. Of hij er uiteindelijk bij zal zijn, zal natuurlijk van de tactische keuzes afhangen, maar een spitsenduo met de grote Tomou en de kleine Eto’o zou goed kunnen werken. Bertin kan de rol van targetman zeker aan en Samuel zou zich in zijn sas voelen als hij daarrond kan draaien.”

“Voor hij naar hier kwam voor de stage zag ik enkele fragmenten uit zijn wedstrijden en hij heeft indruk op me gemaakt”, verklaart Achille Emana, een andere oudgediende uit de selectie, die momenteel zijn brood verdient bij Toulouse. “Ik volg de Belgische competitie via een schotelantenne. Als profvoetballer vind ik het normaal dat ik belangstelling heb voor alles wat met mijn vak te maken heeft. Deze stage is een goede zaak om ook persoonlijk met elkaar kennis te maken. Ik vind Bertin niet alleen een sterke spits, maar ook een hele sympathieke en rustige kerel. Ik denk dat we het goed met elkaar zullen kunnen vinden. Deze stage opent volgens mij voor hem interessante perspectieven, al zal hij natuurlijk moeten bevestigen.”

Gouden bal

Tomou zelf is alvast heel tevreden dat hij erbij is en beschouwt de kans die hij bij de nationale ploeg krijgt als een bekroning voor zijn harde werk. “Ook in moeilijke momenten heb ik nooit opgegeven”, zegt hij, “en deze oproeping doet dan ook bijzonder veel deugd. Meedoen aan de Afrika Cup beschouw ik niet zozeer als een droom, wel als een doel. Zoals elke voetballer heb ik de ambitie om te proeven van toptoernooien zoals de Champions League, het WK en natuurlijk straks ook de Afrikaanse landenbeker in Ghana.”

Hoewel MarcBrys het ongetwijfeld heel vervelend vindt dat hij zijn goalgetter misschien enkele weken moet missen, benadrukt Tomou dat niemand kan beletten dat een speler de kleuren van zijn land wil verdedigen als hij daartoe de kans krijgt. Een nationale selectie is een eer. “Ik begrijp de reactie van de trainer wel, maar ik kan er niets aan doen dat de Afrika Cup in januari en februari wordt gespeeld. Alle Afrikanen die in de Europese competities actief zijn, kampen daardoor met hetzelfde probleem. Ze moeten soms zelfs de discussie met hun club aangaan omdat die er weigerachtig tegenover staat om hen vrij te geven. Maar iedereen zal toch begrijpen dat ik – na al wat ik heb meegemaakt – heel blij zou zijn met een selectie. Ik weet niet wat het zou geven als ik samen met Eto’o in de spits zou staan. We hebben dat nog niet kunnen uitproberen, maar als die kans zich zou voordoen, zou dat mijn zelfvertrouwen ongetwijfeld een boost geven.”

Dat Tomou nu pas, op zijn 29ste, opnieuw de neus aan het venster van de nationale ploeg steekt, doet hem met enige spijt terugdenken aan zijn jaren in China. “Natuurlijk heb ik daar mijn tijd verloren,” erkent hij, “maar gedane zaken nemen geen keer. Het lot heeft er zo over beslist en ik moet dat aanvaarden. Toen ik uit Afrika wegging, was er voor mij kennelijk alleen in Azië een mogelijkheid om als profvoetballer aan de slag te gaan. Eerst in Zuid-Korea, daarna in China. Maar het verleden telt niet. Ik moet vooruitkijken. Het is nog niet te laat, maar het is wel tijd.”

Tomou beseft dat een bekroning als topschutter van de Belgische competitie een mooie springplank zou kunnen zijn. Er wordt trouwens nu al gefluisterd dat Auxerre hem van erg nabij volgt. “We zullen wel zien. Ik heb wel al van belangstelling gehoord, maar ik probeer me daar niet door te laten afleiden. Ik concentreer me volop op Moeskroen. Het is plezant om in dat shirt met de gouden bal te spelen, maar ik besef dat dit ook de verdienste is van mijn teammaats.”

Sleet op de selectie

Tijdens een dineetje met de nationale selectie in Nürnberg zitten we aan tafel naast JeanJacquesEwong, die voor camfoot. com werkt. “Bertin noemen we in Kameroen Bayard, want eigenlijk is dat zijn voornaam”, zegt hij. “Ik weet niet waarom jullie hem in Europa als Bertin aanspreken. Eigenlijk weet ik weinig over hem, alleen dat hij momenteel topscorer is in België. In Kameroen is hij bekend in het voetbalmilieu, maar niet bij het grote publiek. Bij de bekendmaking van de selectie voor deze stage keken nogal wat mensen verrast op dat hij erbij was. Persoonlijk zie ik pas hier op training wat hij kan. Dat ziet er wel goed uit, maar het gaat natuurlijk maar om trainingen. Ik zou hem graag eens een officiële wedstrijd met de nationale ploeg zien spelen. Ik volg Kameroen al tien jaar en al die tijd is het een probleem geweest om spelers die uit alle windstreken komen samen te brengen voor een serieuze voorbereiding. Stages worden vaak snel geïmproviseerd en het is in die omstandigheden moeilijk om automatismen te kweken. Dat de resultaten desondanks vrij behoorlijk zijn, is meer te danken aan het individuele talent van de spelers dan aan een gedegen voorbereiding. Deze stage is voor de spelers een eerste kennismaking in de aanloop naar de Afrika Cup. Ze moet hen ook in staat stellen om Otto Pfister beter te leren kennen, maar die blijft uiteindelijk slechts twee dagen omdat hij ondertussen in Soedan een wedstrijd moet bijwonen. Heel wat mensen in Kameroen hebben onze nipte uitschakeling voor het WK in 2006 in Duitsland nog altijd niet verteerd. Ik hoop dan ook dat de Leeuwen in Ghana revanche zullen nemen, al moet ik erbij zeggen dat onze kern toch wat sleet begint te vertonen. De as van de ploeg is al vele jaren dezelfde. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als een aantal bepalende spelers met een blessure zou uitvallen, want ik zie nog niet echt jongens die voor de aflossing van de wacht kunnen zorgen. Aanvoerder Song staat al sinds 1992 in de ploeg. Eto’o is nog maar 26, maar hij is er toch ook al sinds 1998 bij. Ik vind dat we nog altijd geen echte opvolger hebben gevonden voor MarcVivienFoé, de man die tijdens een match voor de Confederations Cup in 2003 op het veld van Lyon in tragische omstandigheden het leven verloor.”

Adjunct-trainer JulesNgweahIkouam leidt in afwezigheid van Pfister de trainingen. “Ik ken Bayard nog van in zijn periode bij Bamenda”, vertelt hij. “Nu is hij opgeroepen omdat we hem na zijn sterke prestaties in België eens bezig wilden zien op training. Ik schat de Belgische competitie hoog in en spelers die daarin uitblinken, verdienen op zijn minst een kans. Het was een goede beslissing om hem erbij te halen. Een team heeft immers meerdere spitsen nodig. Anderzijds is deze stage in Duitsland slechts een begin. Om tot de kern voor de Afrika Cup te behoren is niet alleen voetballend vermogen vereist, ook het mentale aspect speelt een belangrijke rol. Ik vind het nog te vroeg om me uit te spreken over zijn kansen op een selectie, al moet ik er wel aan toevoegen dat mijn eerste indruk uitstekend is. Hij integreert zich goed in de groep en hij is bijzonder vriendelijk. Hij lijkt het goed te kunnen vinden met zijn teamgenoten. De Ontembare Leeuwen hebben een grote nood aan vechters die bij een tegenslag het kopje niet laten hangen. Ik denk dat Tomou zo iemand is. Ook zijn stevige lichaamsbouw is natuurlijk een troef, maar hij zal bij zijn club moeten blijven bevestigen en goals moeten blijven maken. Ik vind in ieder geval dat hij in vergelijking met enkele jaren geleden flink wat vooruitgang heeft geboekt. Hij speelt erg precies en geeft blijk van veel présence in de zestien meter. Maar het is Otto Pfister die moet beslissen of hij hem erbij neemt of niet.” S

door daniel devos – foto: jan van de vel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier