Klaar voor de premier league

© BELGAIMAGE

De Schot John Collins, ex-coach van Charleroi, overtuigde Boyata om bij Celtic te tekenen.

JOHN COLLINS : ‘Drie jaar geleden maakte Dedryck Boyata nog deel uit van de ruime kern van Manchester City, de club die hem voor een deel had opgeleid en waar hij zijn eerste profcontract mocht tekenen. Maar zijn carrière bij City is nooit echt van de grond gekomen. Daarom heeft hij toegestemd met een uitleenbeurt aan Bolton en daarna Twente. Maar hij wist dat zijn situatie niet langer houdbaar was in Manchester. Hij besefte dat er hem een drastische beslissing te wachten stond en dat hij de navelstreng moest doorknippen met City.

Hij heeft duidelijk stappen gezet sinds zijn vertrek uit Manchester!’ John collins

‘In die tijd was ik bij Celtic assistent van de Noorse trainer Ronny Deila. We waren op zoek naar versterking voor de verdediging en kwamen uit bij Boyata. De rapporten over hem waren positief en wij hadden voldoende argumenten om hem te overtuigen. Ik heb hem uitgelegd dat hij in Glasgow voor 60.000 uitzinnige fans zou optreden, dat hij elke week titularis zou zijn, dat hij Europees voetbal zou spelen en dat het trainingscentrum er schitterend bij lag. Uiteindelijk was het niet moeilijk om de club aan te prijzen, hij stond meteen open voor een transfer naar Celtic.

‘Beetje bij beetje heb ik de man achter Boyata leren kennen. Ik gebruik bewust het woord man. Hij gedroeg zich zo volwassen dat je niet meer met een jongen te maken had. En je zag dat hij goed was opgevoed. Het succes steeg hem niet naar het hoofd en hij deed zich zeker niet beter voor dan hij is. Hij werd makkelijk door de groep aanvaard omdat hij alles met de nodige ernst uitvoert. Dankzij zijn passage bij Celtic heeft hij een bepaalde kaap kunnen ronden in zijn carrière. Iedereen denkt dat het makkelijk voetballen is bij Celtic, omdat de club in eigen land alles wint. Maar zo simpel is het niet. Je moet kunnen omgaan met de druk en met het feit dat Celtic hét mikpunt is van alle andere clubs. Boyata is erin geslaagd om zich aan te passen. In de duels boezemt hij ontzag in, hij is redelijk snel en hij is dodelijk efficiënt in de lucht. Ik kan maar één negatief punt aanhalen: dat hij zich niet elke week kan meten met aanvallers van een hoog niveau.

John Collins
John Collins© BELGAIMAGE

‘Zijn contract loopt nog een jaar en het is wellicht het goede moment om andere lucht op te snuiven. Hij heeft duidelijk stappen gezet sinds zijn vertrek uit Manchester: hij is klaar om elke week op het veld te staan in de Premier League. Mocht hij een tussenstap willen inlassen, dan zou hij niet misstaan in Frankrijk. Als je op een jaar voor het einde van je contract zo’n WK speelt, dan zit je in een zetel. Je weet dat er hoe dan ook voorstellen zullen komen. Weet je wat zijn verhaal zo mooi maakt? Niemand had verwacht dat hij de definitieve selectie zou halen. Laat staan dat iemand had kunnen voorspellen dat hij zoveel zou spelen op het WK. Na de poulefase, toen duidelijk werd dat Vincent Kompany fit zou geraken, heb ik mij even in het hoofd van Roberto Martínez proberen te verplaatsen. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben. Met Vincent Kompany heeft hij gekozen voor ervaring en charisma. Maar hij heeft met Boyata wel een speler uit de ploeg gezet die de aandacht heeft getrokken. Al waren de drie duels waarin hij in actie kwam niet meteen de moeilijkste.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier