Of je nu naar Londen trekt om de Olympische Spelen live te beleven of je bekijkt het thuis op tv: technische snufjes kunnen je beleving vergroten of je leven als sportliefhebber vergemakkelijken. We zetten enkele tips op een rijtje…

Op zoek naar een hotel

Elke editie van de Olympische Spelen betekent ook weer een stap in de technologische evolutie. Zo is het sinds de opkomst van het internet bijna ondenkbaar geworden dat je een buitenlandse trip plant en voorbereidt zonder behulp van technologische hulpmiddeltjes. De chaoten die het er toch op wagen om op het allerlaatste moment naar Londen te vertrekken, kunnen maar beter websites zoals expedia.be en edreams.fr in de gaten houden. Beide sites geven een handig overzicht van het aantal vrije kamers in Londen.

Tripadvisor. be is tegenwoordig zowat de bijbel van de hedendaagse globetrotter en is handig omdat het gebruikers realistische foto’s van hotelkamers laat publiceren. Zo krijg je eens een wat meer realistische visie dan het beeld dat de typische reclamefoto’s ons trachten op te dringen. Kakkerlakken, vochtplekken of andere schimmels… Het echte plaatje ziet er vaak heel anders uit dan de foto’s op de website van het hotel ons willen doen geloven. Ander pluspunt van tripadvisor.be is de functie die je meteen ook een lijst van de tofste restaurants, musea en andere attracties in de buurt toont. Wil je echt zeker zijn dat je niet in een of andere wijk vol seksshops of vlak bij de brug van een autosnelweg terechtkomt dan neem je voor reservatie best nog snel even een kijkje op Google Street View.

Op zoek naar een vliegtuig

Ben je op zoek naar het goedkoopst mogelijke vliegtuigticket, dan kunnen de vele overzichtssites je vast helpen. Jammer is evenwel het complete gebrek aan transparantie wat annulatieverzekering en andere addertjes onder het gras betreft. Jetcost.com verzamelde maar liefst vijftien andere zoekmachines en is alleen al daardoor de referentie voor zij die snel een goedkoop ticket willen boeken, zonder zich aan al te veel surf- en vergelijkwerk te moeten wagen. Als je weet dat de gemiddelde overzichtssite slechts vijf of maximum zes zoekmachines verzamelt, begrijp je meteen hoe uitzonderlijk jetcost.com is. Partirou.com/vols is ook zo’n uitzondering, met elf verschillende zoekmachines, maar de site kampt met een weinig uitnodigende lay-out.

Klassiekers in het genre – maar daarom niet minder handig en efficiënt – zijn easyvols.org, alibabuy.com, lastminute.com en skyscanner.net. Die laatste is meteen ook de meest duidelijke van de vier. Edreams.fr beschikt dan weer over een soort van tijdlijn die een gemiddelde prijs (gebaseerd op de tarieven van de voorbije maanden) weergeeft. Die prijzen kunnen verschillen van dag tot dag en dat maakt van edreams.fr een erg interessante website voor de flexibele reiziger die wel zin heeft om vijftig procent te besparen door een dag vroeger of later te boeken.

Surfen zoals thuis

Eens in Londen aangekomen, blijkt eens te meer dat je absoluut niet zonder smartphone kunt. Of het nu is om foto’s te maken, snel iets op te zoeken, de weg te zoeken, je Facebookaccount en Twitterpagina even te checken of je apps te gebruiken. Een van de betere Androidsmartphones is de HTC One V (299 euro voor 4 Gb) omdat hij zo makkelijk in gebruik is en omdat de verhouding prijs-kwaliteit top is. Leuk om weten is ook dat de baas van het Taiwanese HTC, Peter Chou, binnenkort een van de dragers van de olympische vlam is.

Liefhebbers van Windows Phones kunnen zich maar beter een Nokia Lumia 800 (499 euro voor 16 Gb) met bijhorende APN Carl Zeiss lens aanschaffen. En dan zijn er natuurlijk nog de onvermijdelijke iPhone 4S van Apple en de Galaxy S III van Samsung (beide vanaf 649 euro) in het hoogste en tevens duurste smartphonesegment.

Wil je niet geruïneerd terugkeren uit Londen, dan kun je maar beter opletten waar en hoe je je mails checkt en je Facebookprofiel bekijkt. De kosten van roaming lopen immers sneller op dan welke andere kosten ook. Gelukkig zijn er tal van hotspots en andere locaties waar speciaal voor de Olympische Spelen gratis wifi ter beschikking zal worden gesteld. Virgin liet al weten dat het publiek gebruik zal kunnen maken van zijn antennes in de tachtig stations van The Tube en ook The Cloud doet hetzelfde met 56 bovengrondse perrons van het Londense spoorwegnet.

Londen bezoeken

Dankzij Virgin kun je dus in de Londense metro met je eigen ogen en dankzij de gratis wifiverbinding vaststellen dat de London Bus Checker app 2,1 euro kost voor Android en 2,39 euro voor iPhone, terwijl de Rail Planner Live app 4,33 euro voor Android kost en 4,99 euro voor iPhone. Beide apps zijn ideaal voor fans van het openbaar vervoer die willen weten of bus en trein op tijd rijden. Met de gratis app Tubemap stel je je eigen reisweg samen.

Het is vooral opletten geblazen met toepassingen die gegevens van het internet nodig hebben om te kunnen werken. Wees daarom extra voorzichtig met zogenaamde ‘gratis’ kaarten die, al dan niet via een omweg, gebruikmaken van Google Maps. Wil je echt een gratis app, dan tik je in de OS-store best ‘free offline maps’ in. Zo ben je zeker dat jouw gratis app je niet via een omweg alsnog een pak geld kost. Een andere manier om makkelijk de weg te vinden in Londen is een beroep doen op de apps van gps-constructeurs zoals Garmin, TomTom en iGo.

Nadeel is dat ze enkel beschikbaar zijn op de iPhone en dat ze best duur zijn. Voor de Garmin Western Europe tel je al snel 79,99 euro neer terwijl de TomTom Europe en de iGo Primo respectievelijk 89,99 en 29,99 euro kosten. Voordeel is dan weer dat ze de kaarten meteen inladen op je iPhone, waardoor je nadien dus niet telkens via het (in het buitenland dure) internet moet gaan. Andere navigatie-apps zijn Navigon Europe, CopilotLive Premium en TwoNav Europe – hun prijs varieert tussen 89,99 en 49,99 euro. TwoNav is evenwel de enige app die de combinatie met OpenStreetMap en OpenStreetMap CycleMaps aankan. En dan hebben we het nog niet gehad over de topografische plannen van verschillende landen, met mooie reliëfweergave op het scherm.

De hipste apps

Zowel in de App Store van Apple als in Google Play en de Windows Market Place word je om de oren geslagen met OS-apps allerhande. Het is – zeker zonder de nodige voorkennis – moeilijk kiezen tussen Olympiques de Londres (0,89 euro), Londen 2012 (0,89 euro) en iLondon 2012 (1,59 euro) aangezien ze zowat hetzelfde aanbieden. Tussentijdse resultaten van wedstrijden die nog volop aan de gang zijn, statistieken en records in alle verschillende disciplines, maar ook het programmaoverzicht – dat je overigens gratis terugvindt op het internet – komen over je smartphone gerold dankzij die drie apps. De enige officiële app is de Londen 2012: Official Join In App for the Olympic and Paralympic Games. Een mondvol, maar hij is dan ook gratis, biedt alles wat de andere OS-apps ook bieden en voegt daar nog de mogelijkheid aan toe om de tocht van de olympische vlam te volgen.

De beste fototoestellen

Semiprofessioneel

Dankzij zijn onwaarschijnlijke twaalf beelden per seconde kun je met de Alpha 77 van Sony zowat elke sportprestatie haarfijn in beeld brengen. Naast de meer dan indrukwekkende 24 miljoen pixels is er ook nog het uiterst flexibele scherm en de Full HD modus die meer dan vijftig beelden per seconde schiet. De elektronische zoeker zorgt voor enige wrevel bij de fotografiepuristen, maar maakt tegelijkertijd wel een handige preview van de foto’s mogelijk.

Informatie: Sony Alpha 77 – 1200 euro – meer informatie via www.sony.be

Hybride – the best of both worlds

Een zware reflexcamera zeul je niet gemakkelijk overal met je mee en dat zorgt ervoor dat de compacte hybridetoestellen aan populariteit winnen. De GF1 van Panasonic was enkele jaren geleden het beste hybridetoestel en daar hebben ze bij Panasonic een verlengstuk aan weten te maken met de GX1. Er is nog steeds een grote keuze aan lenzen (waaronder enkele nieuwe gemotoriseerde lenzen) en de camera met 16 miljoen pixels is uitgerust met een touchscreen. En ook de ia-modus (intelligente automatische modus) is even efficiënt als anders.

Informatie: Panasonic Lumix GX1 – 600 euro – www.panasonic.be

Indiscretie verzekerd

De PowerShot SX260 HS van Canon toont zich de grootmeester van de zoom. Ondanks het compacte formaat is de nieuwste Canon gezegend met een 20X-lens. Dankzij de twaalf miljoen pixels kun je aan 24 beelden per seconden in Full HD filmen, terwijl ook de flashfoto’s in donkere omstandigheden je steeds met verstomming zullen slaan.

Informatie: Canon PowerShot SX260 HS – 300 euro – www.canon.be

Sportliefhebbers die niet naar Londen afreizen, hoeven geen seconde van de Spelen te missen. En dat dankzij volgende toppers in televisie- en beamerland…

Epson EH-TW9000W

Zie je het graag groot? Dan is de Epson EH-TW9000W helemaal jouw ding. De beamer met 2400 lumen doet zijn imago alle eer aan met zijn diagonaal van maar liefst zeven meter. Zowel het contrast als de helderheid van de kleuren komt goed tot zijn recht en ook de 3D-optie zorgt voor de nodige fun. Handig is dan weer het draadloze aspect (dankzij de Wi-Fi module). Dat zo veel luxe ook zijn prijs heeft (3191 euro om precies te zijn) is niet meer dan logisch.

Acer K330

Mag het allemaal wat goedkoper en compacter? Wend je dan tot de K330 van Acer (450 euro). Deze minibeamer is niet groter dan een A4-blad en werkt niet via de klassieke lamp maar op basis van LED-verlichting die het 20.000 uur volhoudt. De HD-beelden (1080p) worden weergegeven op een scherm of muur met een diagonaal van twee meter. De K330 beschikt over 500 lumen en een USB-poort waardoor je tal van bestandsformaten makkelijk kan inlezen.

LG HW300G

In het segment van de Acer K330 is er ook de HW300G van LG. De diagonaal van 1,7 meter is iets bescheidener, maar de levensduur van 30.000 uur is aanzienlijk groter. De iets minder grote prestaties van de LG HW300G (HD, 720p in plaats van HD, 1080p) zijn te verklaren door het kleinere formaat.

Samsung UE55D8000

Liefhebbers van mooie beelden en hightechfreaks zijn doorgaans helemaal weg van het type smarttelevisie waarmee je ook op YouTube kunt. Het spreekt voor zich dat er qua diagonaal geen vergelijking mogelijk is met een beamer, maar de beeldkwaliteit en het gemak waarmee de UE55D8000 te bedienen valt, zijn ongetwijfeld grote troeven. De uitstekende UE55D8000 van Samsung is zonder twijfel het meest geschikte toestel voor sportliefhebbers. Dankzij de Motion Plus 800 Hz biedt deze 55-duimstelevisie een ongeziene beeldkwaliteit. Helemaal leuk wordt het als je weet dat de UE55D8000 tegenwoordig al voor 1500 euro te koop wordt aangeboden op tweedehandssites.

Samsung UE40D6500ZF

Het kleine neefje van de UE55D8000 biedt net zo’n degelijke prestaties voor amper 700 euro, maar je moet het dan wel met een scherm met een diagonaal van 40 duim in plaats van eentje van 55 duim doen. In dezelfde prijs- en kwaliteitscategorie vind je overigens ook de 42LW5500 van LG.

Toshiba 55ZL2

Niemand heeft een hekel aan 3D-films op zich, het zijn die verdomd onhandige brilletjes die iedereen de keel uithangen. Als je evenwel 8999 euro neertelt voor de nieuwe Toshiba 55ZL2, dan krijg je de eerste televisie (1m40) met autostereoscopisch procedé. Zonder al te veel in detail te treden, kunnen we u meegeven dat de 55ZL2 zijn beeld over negen verschillende gezichtshoeken verspreidt en dat hij die verspreiding ook nog eens in real time aanpast aan het aantal en de positie van de aanwezigen (maximum vijf). Dit absolute hebbeding biedt maar liefst Quad HD aan. Ofwel een resolutie van 3840 x 2160 pixels die de Full HD weleens zou kunnen vervangen. Met deze televisie zit je dus wel voor een jaar of vijf gebeiteld.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content