Het stadsbestuur wil helpen om van Lille een Europese topper te maken.

Met een tweede plaats in de Franse competitie en een kwalificatie voor de zestiende finales van de Uefacup beleeft Lille weer echte toptijden. De Noord-Franse ploeg werkt zijn wedstrijden momenteel af in het stadion van Villeneuve-d’Asq, aan de rand van de snelweg die de stad met Parijs verbindt. Ondertussen bouwt het stadsbestuur van burgemeester Martine Aubry aan een moderne voetbaltempel met 33.000 zitplaatsen in Grimonprez-Jooris, de stek in het stadscentrum waar de club altijd al haar thuishaven had.

In tegenstelling tot veel andere clubs, die bij de bouw van een nieuw stadion uitwijken naar de randgemeentes, heeft LOSC er heel bewust voor geopteerd om in het stadscentrum te blijven. Martine Aubry onderstreepte meermaals dat het voetbal deel uitmaakt van de cultuur van Lille en heeft er dan ook veel voor over om een prestigieuze club in haar stad te huisvesten. Ze beseft dat dit enkel kan als de stadioninfrastructuur beantwoordt aan de moderne noden.

Voor de bouw van het nieuwe stadion, die 18 tot 24 maanden zal duren, werd een bedrag vrijgemaakt van 40 miljoen euro. In het seizoen 2006-2007 trapt Lille normaal gezien het seizoen af in zijn nieuwe behuizing. Het stadsbestuur benadrukt ondertussen dat het die investering niet voor niets doet en zet het clubbestuur onder druk. “Ook het bestuur moet investeren en als dat niet lukt, moeten er maar andere bestuurders aantreden”, zegt Aubry. “Niemand mag denken dat hij op kosten van de stad zijn zakken kan vullen. Dat is hier en elders in het verleden al genoeg gebeurd en dat zullen we niet meer toestaan”, voegt de burgemeester er nog aan toe.

Het is alvast klare taal : met dezelfde ambitie als deze waarmee Lille wist uit te groeien tot een schitterende culturele hoofdstad van Europa, wil het stadsbestuur nu ook via het voetbal Lille nog meer op de Europese kaart zetten. (PB)

Flavio Roma, de doelman van Monaco, verlengde zijn contract tot in 2008. Fabien Barthez hervatte bijzonder gemotiveerd de training. Hij had het wat moeilijk na de vervanging van coach José Anigo door Philippe Troussier, maar is vastbesloten een sterke tweede ronde te spelen. Nantes vertoeft in crisis en de spelers hebben laten blijken geen vertrouwen meer te hebben in coach Loïc Amisse. Fernando Morientes, de luxe-bankzitter van Real Madrid, mag rekenen op heel wat belangstelling van Lyon, maar ook Liverpool zou geïnteresserd zijn. Grégory Coupet, de doelman van Lyon, scheurde op 3 november de ligamenten van zijn rechterknie in de wedstrijd voor de Champions League tegen Fenerbahce. Hij werkte twee maanden keihard aan zijn revalidatie en is al klaar om opnieuw onder de lat plaats te nemen. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 9 goals ; 2. Ilan (Sochaux), Kallon (Monaco) 8 goals ; 4. Frei (Rennes), Pagis (Straatsburg) 7 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier