Amper negen spelers uit de lagere klassen, waaronder zes jonge Belgen, krijgen dit seizoen een kans in eerste klasse. Zijn ze klaar voor de ‘grote sprong voorwaarts’?

Clubs sturen nog steeds scouts naar alle uithoeken van de wereld op zoek naar onontgonnen talent. In de binnenlandse vijver wordt minder intensief gevist, of het levert in elk geval veel minder op: de spelers van promovendus STVV niet meegerekend, ruilen dit seizoen slechts vijf voetballers de EXQI League in voor de Jupiler Pro League. En dan zijn er nog vier dapperen die een nog grotere sprong wagen, jongens uit de derde en vierde klasse, of zelfs uit eerste provinciale. Van wie mogen we het komende seizoen al mooie dingen verwachten en wie werd eerder gehaald als ‘opvulling’? Moussa Koïta leert u verderop kennen in een interview, de andere acht nieuwkomers worden voor u doorgelicht door hun vroegere (hulp)trainers en ploegmaats.

Denis Odoi (21): de koele kikker {van OHL naar STVV}

Jean-Pierre Vande Velde (trainer OHL): “Toen ik in maart dit jaar terugkeerde naar OHL, liep ik niet hoog op met Denis Odoi. Hij heeft in de resterende maanden van de competitie echter compleet mijn ongelijk bewezen. Mijn voornaamste bedenking, dat hij nog niet rijp genoeg was, heb ik snel moeten herzien. Odoi heeft werkelijk alles wat een moderne back nodig heeft: snelheid, kracht, wendbaarheid en een hoog reactievermogen, … Het nadeel van zijn kleine gestalte compenseert hij vlotjes met een fameuze veerkracht. Denis pikte afgelopen seizoen een vijftal goals mee, maar heeft ook verdedigend nog maar weinig bij te leren. Soms doet hij me denken aan Erik Gerets, dat was ook zo’n koele kikker: snel en beenhard tegelijk.

“Pas op, hij heeft wel nog een minpunt. Ik heb er zelfs nachten van wakker gelegen! Ik had hem graag nog één seizoen hier bij mij gehad in OHL, want ik wou hem nog iets leren. Denis moet nog werken aan het meeschuiven naar voren, om zo via een combinatie met het centrum uiteindelijk een goede laatste pass te geven. Daar had ik echt nog graag met hem aan gewerkt.

“Conditioneel moet Denis zeker mee kunnen in eerste klasse. Het is te gek voor woorden dat Anderlecht, waar hij een paar jaar bij de jeugd speelde, hem heeft laten gaan. Het klassieke verhaal natuurlijk: ze hebben niet genoeg tijd geïnvesteerd in die jongen. Toen ik Jeroen Simaeys vijf jaar geleden trainde bij OHL, zei ik dat hij ooit international zou worden. Ik heb gelijk gekregen. Wel, Odoi gaat volgens mij ook die richting uit.

“Het is een rustige jongen zonder vedetteallures, maar hij is er nu wel op gebrand om het te maken in eerste klasse. Denis is een goede vriend van Steven Defour en hij had het er toch moeilijk mee dat zijn maat de absolute top bereikte met Standard, terwijl hij in de schaduw bleef bij OHL. De eerste speeldag, met Standard-STVV, zal alvast spektakel geven. Het zou me in ieder geval niet verbazen dat Odoi ooit zelf bij een topclub terechtkomt.”

Geoffrey Ghesquière (19): nog een hele weg te gaan {van Deinze naar Roeselare}

René Verheyen (ex-trainer Deinze): “Toen Geoffrey Ghesquière afgelopen winter in Deinze aankwam, zaten we met de ploeg in een zeer lastige periode. Het is een jongen met een verleden in de jeugdploegen van Rijsel en Auxerre en die laatste club wou hem in de winterstop van vorig seizoen graag uitlenen aan een Belgische eersteklasser. Het leek eerst Cercle te worden, maar daar werd hij afgetest. Uiteindelijk ben ik hem via Lorenzo Staelens op het spoor gekomen en zo is hij bij Deinze beland. Hij kwam terecht in een ploeg die verre van goed draaide, we stonden in de kelder van het klassement. Door die ongelukkige omstandigheden was het voor hem allesbehalve makkelijk om zich te bewijzen.

“Maar dat hij mogelijkheden heeft, dat staat als een paal boven water. Je raakt ook niet zomaar in de nationale jeugdploegen. Geoffrey heeft zeker voldoende technische bagage, beschikt over een goede linkervoet en kan met één pass iemand voor doel zetten. Hij komt het best tot zijn recht als linksmidden of als linksachter. Ik moet wel eerlijk toegeven dat hij in Deinze niet voldoende liet zien, het was niet bepaald een uitblinker.

“Ik was wel verrast door zijn transfer naar Roeselare, eerlijk gezegd. Nu, ik vermoed dat Roeselare voor hem kiest omwille van zijn progressiemarge. In Deinze heb ik hem nooit echt in volle vorm gezien, maar nu maakt hij van begin af aan de voorbereiding mee. Ik hoop voor Geoffrey dat hij zich zal kunnen bewijzen, maar dat zal van veel factoren afhangen. Een goede begeleiding is cruciaal, hopelijk werkt de typische aanpak van Dennis van Wijk bij hem … Intrinsiek kan Ghesquière het niveau van eerste klasse aan, maar hij heeft nog een hele weg af te leggen. Ik zie hem niet meteen in de basis staan.”

Yoni Buyens (21): polyvalente marathonman {van Lierse naar KV Mechelen} Eric Van Meir (assistent-trainer Lierse):Yoni Buyens is jong, Belgisch, heeft potentieel en hij was aan het einde van het seizoen transfervrij. Kortom: het is logisch dat meerdere eersteklassers in hem geïnteresseerd waren. Hij speelt al jaren bij de nationale ploeg in zijn lichting, dus ergens is het ook wel logisch dat hij zelf graag een stapje hogerop wou zetten.

“Ik zou Buyens omschrijven als een polyvalente middenvelder met een grote actieradius. Hij staat fysiek zeer sterk en kan perfect gebruikt worden als infiltrerende middenvelder: hij heeft een instinct om regelmatig voor doel op te duiken. Maar bij Lierse stelden we hem meestal anders op: onderaan in de ruit, als defensieve middenvelder. En ook van die taak kweet hij zich meer dan behoorlijk. Yoni pakt enorm veel ballen af, maar zijn acties zijn nog vaak een ‘nuloperatie’. Bij het opbouwen moet hij nog wat verstandiger worden, want veel van de ballen die hij recupereert, levert hij daarna weer in. Nu, hij is zich bewust van dat gebrek en wil daar ook absoluut aan werken.

“Het vrij uitputtende pressievoetbal dat KV Mechelen soms speelt, sluit perfect aan bij zijn groot volume en uitstekende recuperatievermogen. Het enige vraagteken is natuurlijk de uitvoeringssnelheid, die in eerste toch wel een pak hoger ligt. Maar dat geldt voor alle spelers die uit een lagere afdeling komen. Sowieso zou hij voor dat eerste seizoen in de Jupiler Pro League best geen al te hoge verwachtingen koesteren. Met Koen Persoons heeft KV Mechelen uiteraard al de ideale man om voor de verdediging te spelen. En op zijn andere mogelijke positie, achter de spitsen, zal David Destorme in eerste instantie wel de voorkeur krijgen.

“Het komt er voor Buyens gewoon op aan om hard te werken en altijd op het wedstrijdblad te staan. De echte speelkansen zullen dan wel vanzelf komen. Hij heeft al veel bewezen in tweede, maar kan nog zo veel meer uit zijn carrière halen in eerste klasse. Het is alleen erg jammer dat hij op zo’n jonge leeftijd al sukkelt met een kraakbeenletsel. Hopelijk speelt hem dat in de toekomst niet al te veel parten.”

Hervé Onana (22): een ‘afgekapte boom’ {van Waasland naar STVV}

Kevin Van Geem (spits bij Red Star Waasland): “In tegenstelling tot wat zijn indrukwekkende statistieken en topschutterstitel in tweede klasse doen vermoe- den, is Hervé Onana zeker geen absolute killer die aan een halve kans genoeg heeft. Eigenlijk verzilvert hij nog maar een derde van alle kansen die hij tijdens een wedstrijd heeft. Dat hij dan toch zo veel scoort, is logisch: hij komt namelijk zeer vaak in een kansrijke positie, heeft een niet aflatende inzet en beschikt over een harde en goede trap.

“Onana is wat mij betreft echt een fenomeen. Hij is nog geen meter zeventig, maar wel enorm sterk. Een ‘afgekapte boom’, noemen ze zo iemand bij ons. Zijn lage zwaartepunt maakt hem mobiel en wendbaar. En ondanks zijn beperkte lengte heeft hij een serieuze sprongkracht en is hij behoorlijk snel. Hervé kan een actie maken, maar het is een spits die eigenlijk het best rendeert met een aantal aangevers rond zich. Bij Waasland speelden we in dienst van Onana en dat heeft ons geen windeieren gelegd: zonder zijn goals zouden we waarschijnlijk tiende geworden zijn in plaats van vierde.

“Ik heb altijd het gevoel dat Onana iets anders beweegt dan een ‘gewone’ aanvaller. Europese spelers hebben bepaalde looplijnen ingeprent gekregen, maar hij wijkt daarvan af. Hervé is daarin echt onvoorspelbaar: hij haakt soms af, maar meestal zoekt hij de diepte op en speelt dan op het randje. Daar moet hij wel voor opletten, want hij loopt nogal vaak off-side. Vorig seizoen toch zo tien à twintig keer per wedstrijd.

“Om hem volledig te laten ontbolsteren, laat je Onana best min of meer zijn ding doen, zonder hem in een strak kader te plaatsen. Rudi Verkempinck wilde hem twee seizoenen geleden per se omscholen tot een defensieve middenvelder, maar dat lukte uiteraard niet. Onana moet vooral steun en vertrouwen voelen, dan zal hij zeker presteren. Hij wil zich zeer graag bewijzen, soms zelf iets te veel. Maar Hervé is een sobere jongen, die bij ons zeer goed in de groep lag. Als hij scoorde, ging hij altijd naar de aangever en naar de rest van de ploeg om hen in de vreugde te betrekken.

“Het viel mij ook op dat hij altijd rustig is gebleven onder de toenemende interesse van eersteklassers. Toen Patrick De Doncker, de voorzitter van mijn ex-club Dender, me vorig jaar in de winterstop belde heb ik hem gezegd: ‘ Neem hem met je ogen dicht, hij gaat het maken in eerste.’ Nu, het is STVV geworden en ze zullen hem daar wel goed kunnen gebruiken. Ik zag hem een paar dagen geleden en het enige waar hij zich blijkbaar nog niet aan aangepast heeft, is zijn nieuwe wagen: een Mercedes, groter dan de wagens hier bij Waasland. Leuk, maar je moet er wel mee kunnen parkeren!” ( lacht)

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier