Gerald Asamoah en Mirko Slomka botsten.

M irko Slomka en Gerald Asamoah (27) van Schalke 04 begroeven de strijdbijl na hun conflict net voor het uitduel met Hertha BSC (2-0-verlies). “Hij behoort met onmiddellijke ingang weer tot de selectie”, verklaarde manager Andreas Müller vorige week dinsdag. De spits was uit de kern gezet, omdat Asamoah aan enkele ploegmaats had toevertrouwd dat hij zijn trainer in de openbaarheid zou aanvallen als die hem niet snel weer in de basis opstelt. Een verzoeningsgesprek van tweeënhalf uur loste het conflict op.

Een kleedkamerrel vormde de basis van de onenigheid. De positie van Asamoah kwam indirect in het nauw door de gebroeders Altintop. Na de 2-0-zege tegen Werder Bremen eiste Hamit openlijk een basisplaats. Op training vertelde Asamoah tegen zijn tweelingbroer Halil dat hij in dezelfde situatie ook problemen zou maken. En die kreeg hij. Zijn woorden gingen in de selectie een eigen leven leiden. Zijn collega’s verdachten coach Slomka ervan de langst dienende speler een hand boven het hoofd te houden om problemen te voorkomen. Het verhaal kwam uiteindelijk via aanvoerder Marcelo Bordon ter ore van de clubleiding, die heftig reageerde. “Ik informeerde eerst bij Halil en sprak vervolgens met Gerald”, verklaarde Müller in Kicker. “Hij bevestigde zijn uitspraken. Ik vond het een belediging voor de beginselen van een team, waarbij teamspirit altijd vooropstaat. Het gedrag van Gerald was onaanvaardbaar. Een drastische maatregel drong zich op. Bovendien is het niet de eerste keer dat we hem op de vingers moesten tikken, nadat hij zich misdroeg.”

Saillant in de hele kwestie was de rol van Agentur Rogon, de zaakwaarnemer van diverse spelers, waaronder Halil Altintop. Hij zou gelijktijdig Müller hebben geïnformeerd. Asamoah reageert totaal verrast op de sanctie. “Ik zit hier al acht jaar”, verklaarde hij. “Nog nooit maakte ik me schuldig aan iets. Het was de grootste teleurstelling uit mijn leven. Een harde straf, terwijl iedereen weet dat het niet in mijn aard ligt om problemen te maken. Nu weet iedereen ook welke sfeer er in de selectie heerst. Als dergelijke gesprekken bij de trainer of manager belanden, kan je volgens mij niet echt meer van teamgeest spreken.” Hij ging strijdvaardig verder. “Als alleen telt wat er binnen de ploeg over de coach of manager wordt gezegd, dan moeten ze hier iedereen uit de kern gooien.” De 43-voudige Duitse international haalde uiteindelijk zijn slag thuis en kwam als winnaar uit deze zaak. Müller en Slomka mogen zich terecht zorgen maken over hun toekomst.

Bij de loting voor de tweede ronde van de DFB-Pokal (op woensdag 25 oktober) kwam het duel tussen Bayern München en FC Kaiserslautern uit de trommel. Rot-Weiss Essen, de club van Stijn Haeldermans, neemt het thuis op tegen Eintracht Frankfurt. Borussia Dortmund treft Hannover 96, FC Keulen krijgt Schalke 04 op bezoek, MSV Duisburg ontvangt Leverkusen. Borussia Mönchengladbach trekt naar VfL Osnabrück.

Kasper Bögelund (Borussia Mönchengladbach) treft het niet. De Deense verdediger, die al sinds maart aan de kant stond met een achillespeesblessure, wordt nu geplaagd door een spierscheur.

Tegenslag blijft ook Borussia Dortmund achtervolgen. De kruisbandvloek duurt immers verder. Verdediger David Vrzogic (17) is een halfjaar buiten strijd, door een scheur in de rechterknie. Sinds 1992 is hij de twintigste speler die een dergelijke blessure oploopt. Ook de Paraguayaanse spits Nelson Valdez, overgenomen van Werder Bremen, ligt nog minstens twee weken in de lappenmand. Hij viel uit met een kuitletsel. Ook middenvelder Sebastian Kehl is bezig aan een pechseizoen. De 26-jarige reserveaanvoerder heeft opnieuw last van zijn linkerknie.

Søren Larsen, de Deense spits van Schalke 04, scheurde de kruisband van zijn linkerknie en is minstens zes weken niet inzetbaar voor de Königsblauen.

Lucio (Bayern München) tekende met succes beroep aan tegen de schorsing van drie bekerduels. Na bestudering van de tv-beelden werd de straf teruggebracht tot een wedstrijd.

Doelman Robert Enke (Hannover 96) kreeg een paar dagen vrijaf van de clubleiding na het overlijden van zijn tweejarige dochter Lara, die was geboren met een zwaar hersenletsel en sindsdien meerdere operaties onderging.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier