Graag een reactie op een uitspraak van Micha Albertijn enkele weken geleden. Hij zegt dat sportieve clubs benadeeld worden omdat anderen als RWDM, Aalst en Beveren spelers blijven kopen, hoewel ze geen geld hebben. Zo vervalsen ze de competitie. Als supporter van Beveren kan ik dit zeggen : Beveren is vorig jaar als enige club (terecht) gestraft door de licentiecommissie. Het mocht immers geen geld bovenhalen voor spelers, dus geen transfers doen van spelers die nog onder contract lagen. Beveren heeft daarop de tering naar de nering moeten zetten, het kon enkel nog via Guillou spelers uit Ivoorkust en Arsenal binnenhalen. Spelers die bewezen genoeg kwaliteiten te hebben om mee te kunnen in België. De enige reden waarom we zakken is onze zwakke verdediging, die vooral bestaat uit – o ironie – Belgen.

Maar wat moeten wij als supporters van Beveren vaststellen ? Dat clubs die vorig jaar ook problemen hadden (RWDM en Aalst) géén beperkingen kregen opgelegd, waardoor ze lustig konden kopen, ondanks het feit dat ze geen geld hadden. Blijkt nu : Beverens situatie is fel verbeterd (citaat Landsheere), maar bij RWDM en Aalst is het algemeen alarm !

Hoe denk je dat dat overkomt bij de fans van Beveren ? Wij hebben bespaard en gaan er (terecht) uit, terwijl RWDM geld heeft buitengesmeten, zich heeft gered, maar wel bijna failliet is ! Dus als er één ploeg benadeeld is, dan wel Beveren.

Ten tweede nog iets over de supporters van Genk. Ze spelen ocharme enkele jaren in eerste klasse, halen het ene succes na het andere, en gaan dan andere ploegen en supporters wat uitlachen ! Wat denken ze in Genk ? Dat die 22.000 mensen allemaal fervente fans zijn ? Laat ons zeggen dat er minstens vijftig procent successupporters bij zijn, die net zo snel weer weg zijn als ze gekomen zijn. Wie zijn de echte fans in België ? Zij die naar een club gaan kijken die al jaren slecht speelt en vecht tegen de degradatie. Dus fans van Aalst, Lommel, Mechelen, Harelbeke en, ja, ook Beveren. De mensen die daar elke week staan, verdienen een standbeeld, en niet de verwende pubers uit Genk.

Supporteren houdt meer in dan alleen maar juichen bij een nieuwe overwinning. Aalst is een mooi voorbeeld : toen ze pas in eerste zaten, werden hun supporters bestempeld als “de beste van België”. Niet moeilijk, want Aalst haalde direct Europees voetbal na hun eerste jaar in eerste klasse. En nu zijn diezelfde fans ineens niet meer goed genoeg voor België ? Pas als je enkele jaren miserie hebt gekend, kan je je een echte fan noemen. Het wordt tijd dat de fans van de kleine clubs zich ook eens laten horen.

Philippe Daniëls, Beveren,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier