Siena kampt om het behoud in de hoogste klasse.

GEERT FOUTRé

Een toeristisch openluchtmuseum, maar met een beperkte economische draagkracht: dat is Siena, de Zuid-Toscaanse stad die ooit een imperium leidde, maar met zijn 52.625 inwoners niet eens voorkomt in de lijst van de 102 grootste Italiaanse steden en gemeenten. In de Serie A is het met afstand de kleinste stad. Enkel Udine is verder de enige stad met minder dan 100.000 inwoners.

Eigenlijk is het een mirakel dat hier al zeven jaar ononderbroken een eersteklasser standhoudt. Voor 2003 speelde de in 1904 opgerichte club nooit in de Serie A. In 2000 voetbalde Siena nog in derde afdeling, in mei 2003 stonden ze plots in de hoogste reeks. Het kampioenschap in de Serie B had de club nochtans aangevangen met als enige ambitie om niet te degraderen.

Toonaangevende spelers of spectaculaire resultaten kan Siena niet voorleggen, maar met de Toscaanse bank Monte dei Paschi heeft het wel een erg solide sponsor, die liefst 13 miljoen euro per jaar inbrengt. In de loonrangschikking staat Siena met een salarislast van 17,5 miljoen euro (één miljoen euro minder dan vorig jaar) op de zestiende plaats. Bestbetaalde speler is Massimo Maccarone (30, ex-Parma en Middlesbrough) met een jaarloon van 800.000 euro.

Dit jaar lukt niets. Siena staat troosteloos laatste. Na de zevende nederlaag in tien competitiewedstrijden werd trainer Marco Giampaolo (die vorig jaar het behoud verzekerde) vervangen door beloftetrainer Marco Baroni. Vorige week hoopte de club, sinds maart 2007 in handen van een groep Toscaanse zakenmensen, een akkoord te bereiken met Mario Beretta, die Siena eerder twee keer in de hoogste klasse hield, maar de besprekingen sprongen toch af.

Wie de club zal trainen, maakt voor veel kenners niet uit: Siena is voor hen toch een vogel voor de kat. Tot mei kunnen de fans zich troosten met het feit dat hun ploeg samen met Inter de enige Italiaanse club is die nooit uit de Serie A degradeerde. Juventus werd immers drie jaar geleden om extrasportieve redenen teruggezet. GEERT FOUTRé

Inter moet flankverdediger Davide Santon (18) minstens een maand missen. Hij raakte vorige woensdag in de belofte-interland tegen Luxemburg geblesseerd aan de rechterknie en moest aan de meniscus geopereerd worden. Bij Juventus viel David Trezeguet op training uit met een kuitblessure. Ook de Franse spits zal een maand niet kunnen spelen.

In een oefeninterland klopte Italië in Cesena met een experimenteel elftal Zweden met 1-0. Verdediger Giorgio Chiellini (Juventus) scoorde even voor het halfuur het enige doelpunt. Van de wereldkampioenen kwam niemand aan de aftrap. Alleen Mauro Camoranesi viel in de slotfase in. Bondscoach Marcello Lippi opende in een interview voorzichtig de deur voor spits Amauri (Juventus), nu nog Braziliaan maar volop in een naturalisatieprocedure verwikkeld.

Francesco Totti (32) zal bij het beëindigen van zijn carrière nooit een andere club gekend hebben dan AS Roma. Totti, aangesloten sinds zijn dertiende, raakte het eens over een nieuw contract dat hem tot 2019 aan de club bindt. Daarbij speelt hij tot 2014, voor een jaarloon van vijf miljoen euro. Met zijn huidige contract bedraagt zijn jaarloon 5,5 miljoen euro. Na zijn actieve loopbaan wordt hem gedurende vijf jaar een functie naast het veld, met een aangepaste verloning, gegarandeerd.

De stad Napels wil het Stadio San Paolo verkopen omdat ze het onderhoud niet meer kunnen betalen. De vraagprijs zal tussen 20en 30 miljoen euro liggen. Napoli-eigenaar De Laurentiis verkondigde eerder dat hij er niet aan denkt het stadion te kopen. “Ze zouden me er geld bij moeten geven als ik het overneem.” Behalve het olympisch stadion in Rome, dat aan het Italiaans olympisch comité toebehoort, zijn alle Serie A-stadions op dit moment – Juventus bouwt een privéstadion – stadseigendom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier